Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Досвід
12/02/2011 11:16

Штучний інтелект допоможе людському

Нещодавно в Головному управлінні по боротьбі з організованою злочинністю МВС України відбувся семінар за участю міжнародної вузькопрофільної компанії «i2», яка спеціалізується на співпраці з правоохоронними органами та військовими структурами. Розроб­лене фахівцями «i2» програмне забезпечення, на базі якого створено інформаційну систему, має значно полегшити діяльність поліції.

Дискети залишились у минулому

– Система поєднує в одну базу дані про всіх злочинців регіону чи країни – залежно від того, скільки комп’ю­терів до неї підключено. Технологія дозволяє використовувати «сховище інформації» за принципом пошукової інтернетсистеми. На запит за мить можна отримати фотографію зловмисника і його досьє із детальним описом вчинених злочинів. Окрім того, інформацію буде проаналізовано, виявлено схожі моменти і акцентовано на них увагу користувача, – пояснює принцип дії свого «дітища» регіональний менеджер компанії «i2» Барбара Хольтц.

Про вагомі переваги інформаційної системи на прикладі роботи правоохоронного управління одного з графств королівства розповів представник поліції Великої Британії Стівен Далзелл. Стівен ще застав ті часи, коли полісмени користувалися великими дискетами для обміну інформацією. Керівника Далзелла такі темпи роботи, а відповідно, й якість, не задовольняли, тож він розпорядився, аби з допомогою новітніх коп’ютерних технологій було створено єдину інформаційну комп’ютерну базу даних всього графства. Звісно, народилася вона не за день, зате, як запевняє Далзелл, результат виявився приголомшливим.

– Якщо раніше в нас працювало 37 аналітиків, то після запровадження інформаційної системи з обсягом їхньої роботи стало справлятися десятеро працівників. У нашому графстві понад мільйон жителів, і злочинці, здебільшого, заїжджі: сьогодні вони тут, а завтра – на іншому кінці країни. З допомогою системи ми можемо оперативно аналізувати злочини, виявляти аналогії, обробляти дані з відеокамер і затримувати підозрюваних. Завдяки нововведенню нам вдалося зменшити кількість фінансових шахрайств, проникнень у чужі будинки, крадіжок зі зломом та інших злочинів, – розповідає Стівен Далзелл.

Користь немала. Витрати – теж

Незважаючи на істотні переваги системи, є в неї і один великий недолік – вартість. Британська поліція знайшла для запровадження «i2» кілька сотень тисяч фунтів стерлінгів. Українським правоохоронцям такі витрати поки що не по кишені. Втім, не все так безнадійно, як здається на перший погляд. Вітчизняні прикордонники вже насолоджуються всіма благами, що стали можливими завдяки ІТ-продукту компанії. Річ у тім, що фірма у деяких випадках безкоштовно надає своє програмне забезпечення у вигляді «донорства». Захисникам кордону пощастило отримати таку допомогу. Наступним «щасливцем» може стати українська міліція.

Але це може й не знадобитися. В інформаційно-аналі­тич­ному відділі ГУБОЗ ведеться розробка програми, дуже схожої на американську. Про своє дітище фахівці вважають за краще не розповідати у деталях, але обіцяють, що система значно спростить роботу як аналітиків, так і простих оперативників.

– Ми сподіваємося, що в майбутньому можна буде «обплутати» мережею всі структури МВС. Це б значно прискорило роботу в багатьох напрямках, адже існуватиме єдина інфор­маційно-аналітична база даних. Кожен зможе знайти саме те, що йому потрібно. Так, подібна програма створена й успішно використовується в СБУ. Більше того: їхня система об’єднана з аналогічними в країнах-учасницях ГУАМ. Тому спецслужби можуть швидко обмінюватися даними і, відповідно, діяти оперативніше, – коментує ситуацію керівник інфор­маційно-аналі­тичного відділу управління кримінальної розвідки ГУБОЗ полковник міліції Сніжана Курпан.

Роман ЧАБАК, «ІЗ»

P.S.: Приємно усвідомлювати, що група українських фахівців-міліціонерів не поступається за інтелектом маститим it-про­фе­сіоналам, які працюють в американській компанії з багатомільйонним бюджетом. Можливо, у майбутньому всі служби МВС матимуть змогу комп’ю­тери­зувати та оптимізувати свою роботу. На семінарі в ГУБОЗ були присутні представники від департаментів та управлінь МВС, тож кожен із них зміг «приміряти» нові технології на свою службу.

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті