П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Із району АТО
03/08/2015 10:20

Ротація – свято повернення і єднання

Це слово ввійшло в лексикон громадян донедавна зовсім мирної України з початком «неоголошеної війни» на Донбасі, разом з іншими словами фронтового жаргону, приміром, «передок», «зеленка», «трьохсотий»… Ротація – планова заміна особового складу в районі АТО – вже давно є не лише суто військовим заходом, що для воїнів Національної гвардії України означає, насамперед, завершення тривалого відрядження «на війну». Вже стало традицією відзначати повернення гвардійців за ротацією зворушливим святом, у якому беруть участь члени родин, однополчани, керівники органів місцевої влади та просто небайдужі земляки.

Це вже вкотре засвідчила проведена в липні ротація підрозділів Західного та Південного опе­ративно-територіальних об’єд­нань і столичного гарнізону НГУ: коли б не з’являлися, вдень чи вночі, біля воріт рідних військових містечок автоколони із втомленими, проте щасливими бійцями, їх завжди зустрічали натовпи людей із державними прапорами, квітами, повітряними кульками, саморобними плакатами. Оплески, вітання, скандування патріотичних гасел, музика військових оркестрів створювали атмосферу солідарності з воїнами, які боронили територіальну цілісність країни. Усе це доводило, що перенесені ними труднощі – не марні.
У кожному такому святі була своя «родзинка» – наприклад, у запорізькому з’єднанні охорони громадського порядку НГУ – пісня «Повертайся живим», якою свого батька, майора Степана Мойсеєва та його побратимів привітали доньки Анастасія й Марія, а також музичний дарунок від призваного за мобілізацією однополчанина – заслуженого артиста України Адама Горбатюка. Воїни іншої дислокованої в Запоріжжі частини – полку спеціального призначення «Гепард» входили у військове містечко крізь імпровізовану тріумфальну арку – проходячи під рушником, який розгорнули над їхніми головами жінки, а наприкінці церемонії гвардійцям вручили солодкі подарунки – торти.
Додавало наснаги воїнам і те, що багатьом із них саме на завершення ротації вручалися посвідчення учасників бойових дій, державні та відомчі нагороди, а також – нові погони, відповідно до присвоєних достроково чергових військових звань. Зокрема, в Одесі ордени «За мужність» ІІІ ступеня отримали два оборонці Маріуполя – сержант Олександр Карлов та молодший сержант Олексій Дроздовський.
У деяких містах саме до ротації було приурочено отримання волонтерської допомоги. Наприклад, в Івано-Франківську благодійний фонд «Свобода. Гідність. Перемога» передав гвардійцям близько 100 комплектів літнього камуфльованого обмундирування (до речі, як зазначив голова правління фонду Михайло Іваночко, протягом півроку свого існування ця організація передала захисникам України десятки бронежилетів та шоломів, чотири автомобілі тощо).
А в Херсоні військовослужбовці місцевої частини НГУ отримали сотню індивідуальних аптечок, виготовлених та укомплектованих на пожертви працівників підприємства «Аскона-Південь». Свій внесок у цю благородну справу зробив і приватний підприємець Григорій Мирон, який, знехтувавши власним прибутком і знизивши ціну до мінімально можливої, організував виробництво «підсумків» з надміцної американської тканини. На баланс частини аптечки передав Фонд громади Херсона «Захист», який забезпечив цільове та прозоре використання зібраних коштів.
Бійці батальйону оперативного призначення імені Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького після повернення зі Станиці Луганської вийшли на урочисте шикування з портретами полеглих побратимів, зокрема нині вже легендарного генерала, який створив цей підрозділ. А ще у строю були присутні «новобранці» – цуценя Пулька та кошеня Тайсон, яких гвардійці забрали зі Сходу, подалі від війни…

 

За матеріалами прес-служби НГУ підготували Сергій КОВАЛЕНКО, «Моменти», 
Олег ТІХОВ, Львівська обл.

друкувати
Додати коментар

Інші статті