П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Із району АТО
04/06/2015 14:56

Їхні подвиги відзначено орденами. Посмертно…

Указом Президента України від 26 лютого 2015 р. старші інспектори батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Миротворець» ГУМВС України в Київський області майор міліції Дмитро Цуркан, лейтенант міліції Олексій Горай, молодший лейтенант міліції Роман Набєгов нагороджені орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Іловайськ… Трагедія, під час якої полягли сотні справжніх патріотів України, з-поміж яких – і бійці БПСМОП «Миротворець», залишила небагато відомостей про час та обставини загибелі українських воїнів і правоохоронців.
Серед небагатьох фактів – фраза на сторінці соціальної мережі: «НИ ШАГУ НАЗАД», яку 29 серпня 2014 року об 19.36 опублікував наймолодший із тих, про кого розповідатимемо – молодший лейтенант міліції Набєгов. За кілька годин чи навіть хвилин він загинув…
Випускник Херсонського юридичного інституту Харківського національного університету внутрішніх справ 28-річний Роман Набєгов, за плечима якого була строкова служба у Військово-морських силах Збройних сил України, протягом півтора року працював слідчим у міліції Херсонщини. Влітку 2014-го, після чотирьох рапортів, «не задоволених» керівництвом, чоловік звернувся… безпосередньо до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, написавши йому листа, текст якого, після загибелі автора, опубліковали волонтери. Наводимо цей лист – своєрідний маніфест добровольця – мовою оригіналу:
«Здравствуйте, уважаемый Арсен Борисович!
Пройдя некоторые этапы запросов, я понял, что имея желание и находясь на должности следователя, попасть в состав АТО практически невозможно. Хотелось бы очень быть услышанным и правильно понятым. Решение о выборе профессии было принято мною исключительно из добрых побуждений и настоящего желания защищать права граждан, а главное их жизнь и свободу. Однако, будучи сотрудником милиции, я нахожусь в Цюрупинском РО Херсонской области и не имею никакой возможности попасть туда, где моя помощь пригодилась бы больше всего.
Мне не нужны никакие материальные «сверхкомпенсации» и льготы. Все, что я прошу у Вас – это лишь шанс достойно называться сотрудником милиции и в такое тяжелое время сражаться за свою страну, за людей, которые здесь живут и которые, безусловно, достойны европейского уровня жизни. Я безгранично верю в светлую перспективу украинской экономики и политического мирового статуса Украины, но сейчас все, что мне нужно – это возможность отправиться на территорию Донецкой и Луганской областей в составе подразделений, участвующих в подавлении бандитских формирований, которые имея внешнюю поддержку, приносят в нашу страну войну.
Для любого сознательного жителя страны и особенно мужчины, очень важно иметь шанс проявить себя достойно в трудное и опасное время, особенно это касается военных офицеров либо правоохранительных органов. Я, как Ваш под­чи­нен­ный, как гражданин этой страны и как человек, уважающий Ва­ши поступки в такое тяжелое и противоречивое время, прошу рассмотреть вопрос о моем откомандировании в состав АТО на время ее проведения до стабилизации криминогенной ситуации в Донецкой и Луганской областях с возможностью сохранения должности следователя Цюрупинского РО УМВД Украины в Херсонской области и возвращения на занимаемую должность, в случае благополучного возвращения после завершения АТО.
С огромным уважением и на­деж­дой быть услышанным, следователь Цюрупинского РО УМВС Украины в Херсонской области младший лейтенант милиции Набегов Роман Валериевич».
Ось відгук громадського активіста Володимира Шелудька, який познайомився з Романом торік у травні: «Знав Романа протягом доби… а начебто – все життя. Я був спостерігачем на виборах президента. Познайомилися на виборчій дільниці в селі Саги Цюрупинського району, яку він охороняв. Про що тільки не говорили – і як став слідчим, і про життя, і про вій­ну… Наприкінці дня приїхали спостерігачі від Європи, британці, і Роман спілкувався з ними англійською. Що вразило з розмов із ним – щире бажання чоловіка добитися відправлення в АТО. Він говорив, що йому не потрібні компенсації та пільги, дайте лише шанс гідно носити звання працівника міліції, у цей важкий час захистити свою державу і людей, які в ній живуть…».
У липні молодший лейтенант Набєгов став до лав БМПСОП «Миротворець», а вже 29 серпня він загинув – смертю героя… Колеги згадували про нього: «Він прийшов до батальйону із серйозним практичним досвідом міліцейської роботи…». «Як кажуть – зайвого не скаже, але й не промовчить…». «Філософську, романтичну натуру мав…». Ще одна активістка, Вікторія Валевська, поділилася у соцмережі такими спогадами: 
«Дуже боляче. Не думала писати. Але вирішила, що ви повин­ні знати, кого саме ми втратили, кого втратила Україна.
Я сьогодні весь день з ним розмовляла. Сказала йому все, що не встигла за його коротке життя. А не встигла, виявилось, багато. В страшному сні не могла собі уявити, що мені випаде це випробування – займатися організацією похорон Ромчика…
Не буду описувати, що ці кляті виродки зробили з нашим світлим хлопчиком. Знаю одне: жага до помсти та ненависть не покине мене ніколи.
Він все життя свідомо вибирав складні шляхи. Він навіть на строкову пішов служити за власним бажанням – на флот. На війну також пішов добровольцем. Написав рапорт і пішов. Він був романтиком, поетом, лицарем. Він щиро, всією душею любив Україну. Якщо б я не зустріла Рому в житті, то, мабуть, була б переконана, що такі давно не народжуються. Він вірив, що йому вдасться змінити систему. Під час останньої нашої розмови, перед виїздом з Києва, я йому сказала: «Ромчику, може б ти залишився?». «Ви тільки не смійтесь, тьотя Віта, але хто, якщо не ми?»…
Рідний Херсон попрощався з Романом Набєговим та висловив співчуття членам його родини 26 вересня 2014-го, на жалобній церемонії в обласному палаці молоді та студентів, під час якої вчителі та однокласники із загальноосвітньої школи № 50 (на будівлі якої, до речі, заплановано встановити меморіальну дошку на честь Романа) декламували його вірші, більшість із яких були присвячені темі любові до України. Чимало місцевих жителів, що проводжали міліціонера в останню путь, стали навколішки перед труною з тілом загиблого… 
У місті Знам’янці, що на Кіровоградщині, 24–26 вересня 2014 р. було оголошено днями жалоби за майором міліції Дмитром Цурканом, громадянська панахида за яким відбулася в центрі населеного пункту, на площі Героїв Майдану.
Син міліціонера – учасника ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, який 1992 р. помер від тяжкої хвороби, спричиненої радіаційним лихом, випускник юридичного факультету Кіровоградського інституту регіонального управління та економіки, Дмитро Володимирович згодом закінчив із відзнакою Національну академію внутрішніх справ України, у столичному Печерському районному відділі міліції він був одним із найдосвідченіших слідчих, який розкрив чимало «тяжких» справ. «Завжди тихий, спокійний, справжній патріот України…» – згадують про нього бойові побратими. Дмитро Цуркан загинув трохи більше ніж за два тижні до свого 36-річчя…
А  на Житомирщині, у селі Курному Червоноармійського району, 24 вересня 2014 р. після панахиди в Михайлівському золотоверхому соборі, поруч із братом, який помер 12 років тому, поховали Олексія Горая – добровольця, про якого значно старші й досвідченіші міліціонери говорили коротко: «Я пішов би з ним і на затримання, і в розвідку…».
34-річний випускник Київського політехнічного інституту, дипломований інженер комп’ю­тер­них мереж Олексій Зігмундович Горай, покинувши високооплачувану роботу, став до лав батальйону «Миротворець» у званні рядового міліції – лейтенантське звання він отримав посмертно. У батальйоні його пам’ятають як впевнену в собі, хоробру людину, доброго товариша, фаната автомобільного спорту – фахівця із екстремального водіння. За словами батька, він з дружиною умовляли сина не йти на війну, але Олексій відповів: «Я не можу, там мої друзі… Я іду – за Україну, за всіх нас, за нове наше життя…».

 

Підготував Сергій КОВАЛЕНКО, «ІЗ»

друкувати
Додати коментар

Інші статті