Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Служба
21/05/2015 12:21

Інтелектуальній службі МВС – 45

45 літ тому в органах внутрішніх справ розпочалося інформаційно-комп’ютерне «озброєння». З цієї нагоди ветерани служби, які перебували біля її витоків, та нинішні працівники Департаменту інформаційно-аналітичного забезпечення МВС України провели зібрання, щоб підсумувати здобутки й напрацювання за майже півстоліття й поміркувати стосовно майбутнього служби в умовах реформування правоохоронної системи.

Ветерани згадали всі віхи створення та розбудови відділу інформаційно-обчислювальної техніки МВС УРСР. До його керма став Микола Якович Швець – нині член-кореспондент НАПрН України, доктор економічних наук, професор, – чию кандидатуру тодішньому керівництву міністерства подали з Інституту кібернетики, очолюваного видатним науковцем, академіком Віктором Михайловичем Глушковим. Зібравши команду однодумців, Микола Якович узявся за роботу. Як він згадує нині, було дуже нелегко. Тоді в системі МВС, як в апараті міністерства, так і в обласних управліннях внутрішніх справ, до кібернетики ставились з недовірою, а обчислювальну техніку сприймали радше як великий арифмометр.

«Скажімо, на нашу пропозицію створити інформаційно-обчислювальний центр в одній з областей начальник УВС надіслав міністрові Івану Головченку відписку з проханням зробити це під час наступної п’ятиріч­ки, – ділиться спогадами Микола Швець. – Разом з Іваном Харитоновичем ми дійшли висновку, що потрібно вести роз’яс­ню­валь­ну роботу. Першим кроком стала друкована праця „Кібернетика на службі органів внутрішніх справ”».

Після того питання нарешті зрушило з «мертвої» точки. Почали створювати такі корисні й ефективні автоматизовані інформаційні системи, як «Профілактика-розшук», «Статистика», «Адмінпрактика», «Аналіз господарської діяльності», «Номерні речі», «Нормативно-правові акти» тощо. Приміром, «Профілактика-розшук» уже в перші місяці функціонування сприяла зниженню кількості злочинів, учинених раніше судимими особами, на 16 %.

Відтак на початку 1980-х в усіх УВС облвиконкомів було створено інформаційно-обчислювальні центри. А 1988-го в Київській вищій школі міліції – засновано кафедру технічних засобів запобігання злочинам та їх розкриття, яку вже за часів незалежності реорганізували в ка­фед­ру інформаційних технологій Національної академії внут­рішніх справ. Словом, вдалося закласти надійний підмурок для того, щоб наразі в усіх підрозділах міліцейського відомства, де працюють з величезним обсягом інформації, були задіяні найсучасніші інформаційні технології, які підтримують нинішні фахівці – вихованці «корифеїв» служби.

Марія САЛЬНІК, «ІЗ» 

друкувати
Додати коментар

Інші статті