Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Юридична консультація
14/05/2015 12:15

За цивільно-правовим договором – пенсія 85 %

Я цивільний пенсіонер. Працюю за цивільно-правовим договором. Донині отримував і зарплату, і пенсію в повному розмірі. Нині ж у законодавство внесено зміни, які регулюватимуть розмір виплачуваної пенсії тим, хто працює. У зв’язку з цим мене цікавить: чи маю я право на отримання пенсії в повному її розмірі, як це було досі?

В. Геркало, Київська обл.

Відповідно до п. 1 ст. 11 Закону України «Про за­галь­но­обо­в’яз­ко­ве державне пенсійне страхування» осіб, які працюють за цивільно-правовими договорами, зараховано до працюючих, за яких сплачують відповідні внески. Отже, якщо пенсіо­нер працює не на умовах трудового договору, а виконує роботи на підприємствах, установах, організаціях або у фізичних осіб за цивільно-правовими договорами, пенсія виплачується у розмірі 85 %, але не менше як 1 423,5 грн.

Згідно з п. 2.21 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про за­галь­но­обо­в’яз­кове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 р. № 22-1, документами, які підтверджують, що особа не працює (не провадить діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою для нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), є: трудова книжка, індивідуальні відомості про застраховану особу, що надаються відділом персоніфікованого обліку, та відомості про відсутність інформації про державну реєстрацію фізичної особи – підприємця за наявними в органі, що призначає пенсію, даними. Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 16 Закону, особа надає на вимогу органу, що призначає пенсію, документи, що засвідчують відповідні відомості (зокрема копію трудової книжки із записом про працевлаштування та/або копію цивільно-правового договору).

друкувати
Додати коментар

Інші статті