П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Юридична консультація
17/08/2015 12:54

Допомога по тимчасовій непрацездатності

Хворіла всього 10 днів, але отримала значно менше, ніж зазвичай. Який тепер розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності?

Т. Давидова, Запорізька обл.

 

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування за­галь­но­обо­в’яз­ко­вого державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» внесено зміни до Закону України «Про за­галь­но­обо­в’яз­ко­ве державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності». Тепер цей Закон має наз­ву: Закон України «Про за­галь­но­обо­в’яз­ко­ве державне соціальне страхування» та передбачає, що допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам залежно від страхового стажу в таких розмірах:

1) 50 % середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до трьох років;

2) 60 % середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж від трьох до п’яти років;

3) 70 % середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж від п’яти до восьми років;

4) 100 % середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж понад вісім років;

5) 100 % середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, віднесеним до І–IV категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; одному з батьків або особі, що їх замінює та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи; ветеранам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань відповідно до Закону України «Про жертви нацистських переслідувань»; донорам, які мають право на пільгу, передбачену ст. 10 Закону України «Про донорство крові та її компонентів».

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім’ї) в розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески до Фонду.

друкувати
Додати коментар

Інші статті