П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Юридична консультація
28/08/2015 10:50

Пільги при вступі для дітей учасників АТО

Чи правда, що діти учасників бойових дій та члени сімей загиблих можуть скористатись пільгами при вступі на навчання?

В. Коваль, м. Кіровоград

 

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, для здобуття професійно-технічної та вищої освіти» внесено зміни до низки законів. Наприклад, з моменту введення в дію вищеназваного Закону – 5 липня 2015 року – діти згаданих категорій до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, мають право на державну цільову підтримку для здобуття професійно-технічної та вищої освіти в державних та комунальних навчальних закладах.

Державна цільова підтримка для здобуття освіти надається у вигляді:

- повної або часткової оплати навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів;

– пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти;

– соціальної стипендії;

– безплатного забезпечення підручниками;

– безплатного доступу до мережі Інтернет, систем баз даних у державних та комунальних навчальних закладах;

– безплатного проживання в гуртожитку;

– інших заходів, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Порядок та умови надання державної цільової підтримки для здобуття професійно-технічної та вищої освіти згаданим категоріям дітей визначає Кабінет Міністрів України.

Відповідно до пункту 5 статті 13 Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», діти військовослужбовців, які загинули чи визнані судом зниклими під час служби, протягом трьох років після здобуття загальної середньої освіти зараховуються поза конкурсом. Такі абітурієнти мають право особисто обрати спеціальності до державних та комунальних вищих та професійно-технічних навчальних закладів України. Навчання відбуватиметься за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів.

друкувати
Додати коментар

Інші статті