Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Служба
23/04/2015 17:34

Опромінення не зломило

Службове відрядження до чорнобильської зони інспектора карного розшуку Городенківського райвідділу міліції Івано-Франківщини Миколи Павлова тривало 18 діб. За цей час він встиг затримати злочинця, озброєного ножем, і отримати велику дозу опромінення.

Микола Леонідович жартує, що ще школярем був залучений до роботи в право­охоронному відомстві. На початку 1970-х у селі Стрільчому Городенківського району було затримано групу неповнолітніх, які цупили товар з магазинів. «Тоді мене, старшокласника місцевої школи, вибрали для „масовки” в упізнанні підозрюваних у злодійстві, – усміхаючись, розповідає про знайомство з органами співрозмовник. – А ще якось мені довелось лежати в одній лікарняній палаті зі Степаном Гуцуляком, що в ті роки займався кадровою роботою в Городенківському райвідділі міліції». Вдруге доля їх звела, коли Микола відбув строкову службу в Збройних силах. «Після демобілізації я поїхав у райвійськкомат ставати на облік і на вулиці випадково зустрівся із Степаном Васильовичем. Розговорилися». Наступного дня юнак написав заяву з проханням взяти його на роботу в ОВС.

Після шестимісячних курсів у Донецьку новобранця Павлова направили в Коломийський взвод дорожньо-патрульної служби. Незабаром він перевівся в чергову частину, де працював міліціонером-водієм. Найчастіше виїздив на місце події з фахівцями карного розшуку. Спостерігаючи за їхньою роботою, рішучий старшина збагнув, що саме ця служба – його покликання. А відтак, отримавши належну освіту у Львівській спеціальній середній школі міліції, інспектор карного розшуку Павлов здобував перший професійний досвід у Косівському та Снятинському райвідділах міліції Івано-Франківщини, а згодом – у Городенківському. Туди 11 травня 1986 року й надійшла телеграма з вимогою відрядити одного працівника карного розшуку в розпорядження УВС Київської області. «Часу на збори в мене фактично не було. Того ж дня мене відправили в обласне УВС, а звідти літаком – до столиці, – розповідає ліквідатор. – У залі засідань УВС Київщини зібрали по троє працівників карного розшуку з кожного обласного управління. З Прикарпаття разом зі мною відрядили Василя Шпитька з Надвірнянського РВ, на жаль, уже покійного, і Василя Бойчука з Долини. Після інструктажу нас автобусом відвезли в Чорнобиль».

Перші три доби Павлов і Шпитько чергували в селах поблизу Чорнобиля, де відбувалася евакуація місцевих жителів. «Ми з Василем постійно відчували сухість у горлі, – веде далі Микола Леонідович. – Ящик мінералки, який нам залишили, випили першого ж дня. Нас попереджали, що воду з колодязів пити не можна. Але що було робити, коли мучила спрага?». На четверту добу напарників-прикарпатців перевели в Поліський РВ. Павлова призначили старшим групи з дев’яти правоохоронців. «Ми пат­рулювали селище Вільча, де була вузлова залізнична станція перед ЧАЕС. Поряд – Білорусь. До Прип’яті – навпростець через ліс вісім кілометрів». За два тижні група Павлова затримала двох осіб, що перебували у всесоюзному розшуку, розкрила крадіжку з магазину. А керівник групи та його земляк Шпитько затримали злочинця, що ледь не вбив власну дружину. «Вранці секретарка селищної ради не прийшла на роботу, – розповідає про той випадок Микола Леонідович. – Голова попросив нас із Василем навідатися до її садиби, подивитися, чи не сталося чого, бо чоловік секретарки пив, часто бешкетував. Двері будинку були зачинені. Заглянули у вікно – а на підлозі жінка в калюжі крові. Коли ми ввірвалися до хати, зловмисник із ножем у руках вискочив через вікно. Ми – за ним, наздогнали на колії». Потім з’я­су­вало­ся, що чоловік заподіяв дружині 24 ножових поранення. На щастя, лікарі врятували її.

Головним завданням групи Павлова була охорона громадського порядку. Раз було, що інкасаторів довелося супроводжувати. «Лантухи з грошима важелезними виявилися – самому й не зрушити з місця! Удвох один заносили, – жартує ліквідатор. – Та гроші носити лише раз довелось. А от із мародерами постійно мали справу». Траплялося, що вилучали справжні раритети – ікони, стародруки.

…Із засобів індивідуального захисту міліціонери мали лише респіратори, але й тими фактично не користувалися: спробуй походи в такій масці у спеку! На десятий день відрядження їхнє самопочуття значно погіршилося. Заслаб і 29-річний Микола Павлов, який раніше не скаржився на здоров’я, активно займався спортом: тиск підіймався до 180. «Мене відрядили на місяць, але стан здоров’я так погіршився, що на вісімнадцятий день перебування в Чорнобильській зоні відправили в госпіталь МВС, – зітхає Микола Леонідович. – У палаті зі мною лежав пожежник, який одним із перших прийняв на себе удар радіації. Чоловік не приходив до тями, по його обличчю стікав піт, а з ним – злізала клаптями шкіра... Ніколи цього не забуду».

Дванадцять серйозних хвороб діагностували лікарі Миколі Леонідовичу. Він із вдячністю згадує свого однокласника хіміка Тріщука, який допоміг здолати деякі з тих болячок: «До обіду я приймав процедури в госпіталі, а потім їздив до Любомира – він лікував прополісом, сухими винами. Лікарка, яка мене вела, дивувалася, адже склад крові швидко покращувався, і почала допитуватися, що я вживаю, крім призначеного нею».

Та, мабуть, не лише лікування, а й нестримна любов до життя, яку не загасило опромінення, допомагала Павлову оклигати. «Якось я побачив на сусідньому з госпіталем подвір’ї робітників, що тягнули телефонну лінію і викладали з цегли шахту для кабелю. Згадав, як в армії командир взводу навчив мене розбивати долонею цеглину», – розповідає курйозну історію співрозмовник. Не довго думаючи, він перескочив через паркан, роздобув там три цеглини й повернувся на територію госпіталю. «Дві поставив ребром, а третю – зверху, на неї поклав кепку, почав налаштовуватися. Не пам’ятаю, скільки це тривало, але зрештою я вдарив – і розбив цеглину на дві половинки. І наче відлягло: якщо зміг це зробити, то я ще ого-го!». А тим часом медики, що помітили пацієнта, який, схилившись над цеглинами, щось бурмоче, вирішили, що той збожеволів, і послали санітарів за «гамівною сорочкою». Коли ж дізналися, у чому річ, довго сміялися.

Микола Леонідович не повідомляв дружині, що лікується. Не хотів її тривожити. Відлежав у госпіталі десять діб і попросився додому. Та вже наступного дня після повернення з Києва його відвезли в медчастину обласного УВС. Півроку чоловік провів у лікарнях… А ставши на ноги, повернувся в карний розшук. Згодом перейшов на посаду дільничного інспектора. Завершив службу майор міліції Микола Павлов помічником начальника райвідділу – оперативним черговим. Та на заслуженому відпочинку не засидівся – поїхав на заробітки за кордон, бо діти вчилися. Шість років трудився в Португалії та Італії. Але це вже інша історія…

Прес-служба УМВС 

в Івано-Франківській обл.

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті