Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Юридична консультація
23/04/2015 17:25

Пільги та компенсації: що втратили?

Я – постраждалий внаслідок Чорнобильської катастрофи IV категорії. З поточного року всі пільги та компенсації для осіб, що підпадають під цю категорію, скасовано в повному обсязі. Чи залишили пільги та компенсації для інших категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, і якщо так, то які саме?

П. Денисенко, Київська обл.

 

Значні зміни внесені до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Ці зміни набули чинності з 1 січня 2015 року. При цьому пільги та компенсації для I категорії (інваліди Чорнобиля), відповідно до згаданого вище Закону, залишено без змін.

Що стосується II категорії (ліквідатори та евакуйовані) – виключено пункт про першочергове щорічне безоплатне забезпечення санаторно-курортними путівками або путівками на відпочинок.

Потерпілі III категорії віднині позбавлені права на першочергове щорічне забезпечення пільговою санаторно-курортною путівкою або путівкою на відпочинок. Що ж до права на відшкодування 50 відсотків вартості твердого палива, така знижка надаватиметься їм за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує податкової соціальної пільги.

Потерпілих IV категорії позбавлено всіх пільг та компенсацій – ст. 23, яка регламентувала ці пільги, виключено зі згаданого вище Закону.

Зі ст. 30 «Пільги та компенсації потерпілим дітям та їх батькам» з Чорнобильського закону виключено:

– повне державне забезпечення дітей до вступу їх до школи (не старших як 8 років) шляхом безплатного виховання (утримання) їх у державних та комунальних дошкільних навчальних закладах і надання щомісячної грошової допомоги;

– щорічне безплатне забезпечення потерпілих дітей путівками на оздоровлення строком до двох місяців.

– щомісячні виплати в порядку та розмірі, встановлених Кабінетом Міністрів України, незалежно від інших виплат на кожну дитину шкільного віку, яка евакуйована із зони відчуження або народилася після 26 квітня 1986 року від батька або матері, що на час настання вагітності мають підстави належати до категорії I або II, а також на кожну дитину, яка проживала в зоні безумовного (обов’яз­кового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення;

– щомісячні виплати в порядку та розмірі, встановлених Кабінетом Міністрів України, сім’ям на кожну дитину шкільного віку, що стала інвалідом або перебуває на диспансерному обліку через хворобу внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також дітям шкільного віку, батьки яких стали інвалідами I або II групи чи померли внаслідок Чорнобильської катастрофи;

– виплата грошової компенсації батькам потерпілих дітей, що не відвідують дитячі дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади (зокрема й тих, які не перебувають в обліковому складі шкіл) в розмірі середньої вартості харчування в цих закладах.

Безоплатне харчування учнів середніх загальноосвітніх шкіл, студентів коледжів і технікумів залишається лише в навчальних закладах, розташованих на територіях гарантованого добровільного відселення.

Із Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» також виключено:

– ст. 37. Компенсації громадянам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення: у зоні посиленого радіоактивного контролю та в зоні гарантованого добровільного відселення;

– ст. 39. Доплата громадянам, які працюють на територіях ра­діо­активного забруднення;

– ст. 45. Збереження за працівниками середньої заробітної плати та стажу роботи в разі звільнення у зв’язку з відселенням або самостійним переселенням.

Ст. 60 для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, передбачала й інші пільги та компенсації, встановлені законодавством України. Після внесення змін до згаданого вище Закону особам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, які мають право й на інші пільги та компенсації, встановлені законодавством України, доведеться обирати пільги та компенсації відповідно лише до одного із законів України. Отже, осіб, що користуються пільгами, наприклад, працівників міліції, позбавлено пільг та компенсацій, передбачених для категорій, зарахованих до постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. А саме – щомісячної компенсації вартості харчових продуктів, оздоровлення, забезпечення безоплатною санаторною путівкою та відшкодування вартості проїзду один раз на рік територією України.

друкувати
Додати коментар

Інші статті