П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Наші люди
20/04/2015 11:02

До Великодня – нагороди та подарунки

Напередодні Великодня делегація Головного управління Національної гвардії України на чолі з тимчасовим виконувачем обов’язків командувача НГУ генерал-лейтенантом Миколою Баланом відвідала поранених військовослужбовців та резервістів, що перебувають на лікуванні в п’яти столичних медичних закладах.

Очільник Нацгвардії подякував підлеглим за виявлені мужність та вірність обов’язку, вручивши їм посвідчення учасників бойових дій і відомчі заохочувальні відзнаки НГУ – нагрудні знаки «За доблесну службу». Також герої отримали в подарунок продуктові набори до Великодня та свіжий номер журналу НГУ «Слово честі». Микола Іванович поцікавився потребами гвардійців, одразу ж віддавши доручення щодо забезпечення їх всім необхідним для лікування та реабілітації, й побажав кожному з поранених якнайшвидшого одужання.

Військовослужбовцю окремого загону спецпризначення НГУ «Азов» солдатові Миколі Світельському від імені Президента України було вручено медаль «За військову службу Україні». Цю високу нагороду артилерист отримав за героїзм, виявлений під час лютневої спецоперації на підступах до Маріуполя, коли «азовці» прорвали оборону російсько-терористичних угруповань і перейшли в наступ. Навіть діставши тяжке поранення, Микола не залишив поля бою, результатом якого стало повернення контролю над п’ятьма населеними пунктами, розгром ворожого угруповання й посилення оборони на південному напрямі.

У  боях за село Широкине відзначився і ще один доброволець «Азова», далекомірник зенітної батареї солдат Володимир Кучеренко. 15 лютого, у день набрання чинності режиму припинення вогню, Володимир разом із побратимами відбивав ворожу контратаку. Під час артилерійського обстрілу Кучеренка ціною власного життя врятував, закривши собою, однополчанин із позивним «Козак» – солдат В’яче­слав Кирилов, завдяки якому Володимир відбувся осколковими пораненнями правої ноги. Лікарі запевняють, що динаміка лікування позитивна і незабаром працездатність кінцівки відновиться. Володимир також налаштований оптимістично, він із вдячністю розповідає про допомогу волонтерів та зі смутком згадує друга, якому завдячує життям.

Командир взводу криворізької військової частини НГУ молодший лейтенант Роман Журавель дістав тяжкі поранення ніг 29 вересня на блокпосту поблизу села Хорошого, що неподалік Луганська, коли під час ворожої атаки поряд розірвалася граната. Цей стриманий чоловік – справжній боєць в усіх значеннях цього слова: Роман Володимирович майже 20 років захоплюється рукопашним боєм та боксом, він присвятив військовій службі понад сім років. Нині лікарі медичної клініки «Іlaya», використовуючи найсучасніші клітинні технології, працюють над відновленням сильно ушкодженої великогомілкової кістки лівої ноги – і з Божою поміччю та за допомогою лікарів, волонтерів і всіх небайдужих у нього є хороші шанси, щоб, говорячи про Романа як спортсмена, військового чи захисника, не вживався прикметник «колишній»…

Серед відзначених гвардійців – 44-річний боєць резервного батальйону НГУ «Донбас» солдат резерву Євген Гуділов. Євген Володимирович, який раніше працював у рідному Дніпро­пет­ровську програмістом та композитором, із початком «неоголошеної війни» на Сході став на захист Вітчизни. Доброволець із позивним «Ворон» брав участь у визволенні від терористів десятків населених пунктів, у боях за Іловайськ він дістав тяжке поранення – осколки від вибуху, що пролунав поряд, розтрощили кістку руки нижче ліктя, пошкодили очі і, пробивши кевларовий шолом, ушкодили третину кісток черепа. Лікарі намагаються хоча б частково зберегти зір правого ока, а також відновити працездатність руки, а згодом і всього тіла. Попереду в Євгена, який виховує двох дорослих дітей, ще тривалий період лікування.

Небайдужі люди можуть надати Євгенові допомогу, перерахувавши кошти на картковий рахунок у КБ «ПриватБанк» 5168 7572 8077 6081,

телефони доньки Єлизавети: (097) 171-86-61 та (096) 246-71-84.

Потрібна допомога й заступнику командира взводу батальйону «Донбас» прапорщикові резерву Андрію Іванову, який під час бою під Маріуполем, виводячи підлеглих з-під вогню, дістав множинні осколкові поранення та втратив кисть лівої руки. Нині цей незламний воїн, справжній козак, потребує реабілітації та протезування, але мріє, насамперед, повернутися до свого підрозділу – «на фронт»! 

Внески, які допоможуть одужанню Андрія Олексійовича, можна перераховувати на картковий рахунок в КБ «ПриватБанк» 4149 4978 2836 3111.

Наша газета  вже писала про ще одного пораненого гвардійця – 19-річного жителя міста Білопілля, що на Сумщині, старшого солдата Сергія Пашкова. Восени 2013-го Сергій оформив академічну відпустку й пішов на строкову військову службу, ставши до лав внутрішніх військ МВС. Вчинив так, бо прагнув продовжити сімейну династію слідом за батьками – працівниками міліції. З травня 2014-го він разом із побратимами з дніп­ро­пет­ров­ського полку охорони громадського порядку НГУ ніс службу на блокпостах на підступах до Ізюма, щодня відбиваючи атаки бойовиків-сепаратистів. 29 травня Сергій дістав тяжкі поранення: автомобіль, яким він їхав до міста Ізюма, обстріляли зі стрілецької зброї та підствольних гранатометів, осколки та кулі влучили йому в живіт та ногу…

Сергій вже й не пам’ятає, скільки йому довелося перенести операцій. На жаль, після піврічної боротьби лікарям так і не вдалося врятувати ногу гвардійця. Попри це, хлопець, виявляючи дійсно залізну витримку та волю до життя, мужньо переносить усі випробування, не скаржиться й не втрачає оптимізму. А також будує плани на майбутнє – мріючи якнайшвидше одужати та про­дов­жити навчання в Сумській філії Харківського національного університету внутрішніх справ.

Нагадаємо банківські реквізити для всіх охочих надати допомогу на лікування старшого солдата Пашкова (зателефонувати йому можна за номером: (095) 627-33-38): картковий рахунок у КБ «ПриватБанк» 6762 4667 1311 1399 (отримувач – Ірина Миколаївна Пашкова, мати Сергія, тел.: (066) 297-79-78). Крім того, у Білопольському ТВБВ № 10018/080 філії – Сумського облуправління АТ «Ощадбанк» (МФО 337568, код банку 0933735, код за ДРФО 2642907676) на ім’я Сергія Івановича Пашкова відкрито валютні карткові рахунки – в євро: № рахунку 26258530059922; у доларах США: № рахунку 26259540059922.

Матеріальної допомоги небайдужих громадян потребують і бійці батальйону оперативного призначення НГУ імені Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького, які дістали страшні травми під час трагедії, що сталася 5 січня на трасі Сло­в’янськ – Артемівськ (внаслідок дорожньо-транспортної пригоди тоді загинули 13 їхніх однополчан).

Заступник командира взводу сержант резерву Віктор Гомзіков того дня, окрім закритої черепно-мозкової травми, дістав переломи двох ребер та лівого стегна. Віктор Євгенович переніс низку складних операцій, і при цьому з госпітального ліжка продовжував боротися на інформаційному фронті, редагуючи сторінку соцмережі «Фейсбук» «Національна гвардія України – спільнота»… На щастя, завдяки фаховості лікарів Центрального госпіталю Державної прикордонної служби нагороду з рук генерала Балана цей мужній воїн отримував, ставши на ноги, але попереду в нього ще тривалий період реабілітації з непередбачуваними витратами.

Кошти на лікування сержанта резерву Гомзікова можна перерахувати на його картковий рахунок у КБ «ПриватБанк» 4149 4377 2486 4135.

Справжнє диво вже відбулося з одним із наймолодших «кульчицьких», старшим стрільцем-навідником старшим солдатом резерву Іллею Карповим. Він дістав кілька переломів, переніс операцію з видалення селезінки, проте найбільші проблеми були пов’язані з тяжкою контузією, що призвела до крововиливу в мозок. 15 днів хлопець-сирота з Маріуполя перебував у стані коми в реанімаційному відділенні харківського військового госпіталю, лікарі якого говорили: «Ми зробили все належне, допомогти можна хіба що молитвою…». Мабуть, саме молитви родичів і побратимів разом із мистецтвом лікарів справді допомогли Іллі прийти до тями…

Нині, після лікування в кількох госпіталях, долаючи часткову втрату пам’яті та інші наслідки травми, Ілля вже робить перші кроки за допомогою фахівців Броварського реабілітаційного центру «Нодус». У хлопця досить амбіційні плани – він обіцяє не лише ходити, а й бігати: спочатку по лікарні, а потім і в себе вдома! Завдяки небайдужим людям удалося зібрати кош­ти для оплати двомісячного курсу лікування, але, на думку фахівців, подальша реабілітація займе ще багато часу.

Усі охочі допомогти Іллі можуть це зробити, перерахувавши кошти на картковий рахунок його тітки, Тетяни Михайлівни Бабічевої, у КБ «ПриватБанк» 5168 7572 0546 8947 (тел.: (099)773-25-15) Рахунок для Іллі відкритий і в самій клініці, його реквізити: ТОВ «Науково-практичний центр нейрореабілітації „Нодус”», ЄДРПОУ 36107332, валюта UAH, рахунок 26006354253302 ПАТ «Укрсиббанк», МФО 351005, для пацієнта Карпова Іллі Олександровича.

Залишається тяжким стан колишнього активіста Євромайдану, ветерана АТО, гранатометника старшого солдата резерву Василя Гуменюка, який під час ДТП дістав закритий перелом обох гомілок, перелом основи черепу та забій головного мозку важкого ступеню. За Василем Івановичем, який досі прикутий до ліжка й потребує довготривалого лікування, нині самовіддано доглядають дві мужні жінки – мати та сестра Юлія, а також волонтери, одна з яких розмістила у Фейс­буку звернення: «Вася – дійсно мужній і добрий. Він (як і всі НАШІ) заслуговує на нашу підтримку. Ми повинні допомогти Герою стати на ноги. Друзі, давайте разом допоможемо Васі! Не соромтесь віддати навіть 5-10 гривень. Для вас це – невеликі кошти. Але для родини з таких маленьких сум складеться наша спільна допомога…».

Родина Василя Гуменюка буде вдячна за благодійні внески, які можна перерахувати на картковий рахунок його матері, Валентини Миколаївни Гуменюк, у КБ «ПриватБанк» 5168 7572 8665 7913.

Підготували Єгор ЖУЧЕНКО,

Руслан МУЗИЧУК, м Київ.

 

Фото Руслана МУЗИЧУКА

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті