П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Актуально
27/03/2015 15:09

Час придушити корупційного «кліща»

Корупція – внутрішній, не менш небезпечний за іноземного озброєного супостата, ворог України. Це явище набуло хронічного характеру, до того ж такого серйозного, що деякі експерти заявляють: саме на корупції й базується більшість зв’язків у політиці та економіці, мовляв, вона є тим «цементом», який тримає весь організм держави. Озвучуються й такі думки: системне хабарництво неможливо викорінити, воно є певною «культурою», «традицією», ба навіть мовчазною угодою всередині суспільства, виплеканою поколіннями людей. Мусимо визнати: кожен з нас – простий українець і його земляк у чиновницькому кабінеті – хоч трішки, та винен у закладенні камінчика, бодай маленького, в підмурок цієї «традиції». Але настав час позбутися згубних звичок, розпрощатися з тягарями минулого. І не варто тішитися райдужними сподіваннями, що за нас це зробить хтось інший. Перед МВС нині постає надскладне завдання – реформуватися, водночас долаючи корупцію «в собі» й виконуючи роль суб’єкта боротьби з цим злом.

 

Що чи хто є головним: держава, «органи», суспільна нетерпимість чи конкретні «спеціальні люди»?

У  нас давно й багато що відбувається «не так», адже Україна ніяк не вибереться з корупційних скандалів і не позбудеться пальми першості в рейтингах на кшталт щорічного дослідження міжнародної організації Transparency Interna­tіonal, де ми перебуваємо в групі держав з надзвичайно високим рівнем корупції. І річ, напевно, не в законах, яких нам не бракує, а в тім, що український чиновник майже не виконує їх через відсутність страху викриття й покарання. Владні інституції стали своєрідною школою свавілля.
Ключ до розв’язання проблеми тут навіть не в оприлюдненні численних фактів викриття корупціонерів на сайтах правоохоронних відомств – цього в нас вистачало в усі часи, – а в зміні підходу до боротьби з явищем, який вкладається в просту формулу: справедлива й невідворотна відповідальність для всіх. Нам про це говорять такі небайдужі до долі України люди, як міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр, закликаючи українців не спиняти антикорупційного наступу. Звісно, будь-який наступ – це важко, до того ж ще не діє Національне антикорупційне бюро України (НАБУ). Але це не привід сісти склавши руки працівникам підрозділів МВС, СБУ, прокуратури. Ці підрозділи, перебуваючи в стадії реформування, мають ефективно трудитися до останнього дня роботи у «старому» статусі, щоб потім не треба було починати все з нуля в новій іпостасі. Щоправда, деякі ініціатори творення НАБУ – прибічники того, щоб у ньому не працювали фахівці підрозділів боротьби з корупцією наявних силових органів.
Правоохоронне відомство в боротьбі з корупційною «плодожеркою» не забуває про вичищення власних «стаєнь». Неабиякий резонанс у ЗМІ викликав оприлюднений у грудні главою МВС Арсеном Аваковим звіт про низку виявлених фінансових й інших порушень з боку окремих відомчих структур. Йдеться про відверто корупційні схеми діяльності концерну ЄДАПС, факти придбання житла для посадовців тощо. Міністр поінформував громадськість про тотальну корупцію й розкрадання бюджетних коштів у правоохоронних органах останніми роками. Не існувало жодного грошового потоку, з якого б не зачерпнули крадії – тільки в міліцейському відомстві через таких «спраглих» цей потік обмілів на сотні мільйонів, якщо не мільярди гривень. А якщо додати до цих розкрадачів «паразитів» з інших галузей, міністерств, держадміністрацій, рад, мерій?..
Донині спеціально уповноваженим суб’єктом у сфері протидії корупції згідно з чинною нормативною базою була служба БОЗ МВС. З проблемою працюють, якщо можна так сказати, й оперативники інших служб. В останній рік було внесено низку змін у національне законодавство, зокрема відповідно до положень Конвенції ООН проти корупції, Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією і рекомендацій GRECO та ухвалено в жовтні 2014-го антикорупційну стратегію і закон «Про Національне антикорупційне бюро України». Нещодавно завершився конкурс з відбору кандидатів на посаду голови НАБУ. Серед чотирьох фіналістів найбільше голосів набрав Віктор Чумак (депутат Ради, заступник голови комітету з боротьби із корупцією). Саме він лобіює норму щодо п’ятирічної заборони прийняття на роботу в бюро колишніх профільних фахівців із СБУ, МВС, Генпрокуратури та податкової міліції, окрім слідчих чи оперативників, взагалі не пов’язаних з темою корупції.

 

Нових слідчих навчать супервайзери?

Екс-заступник міністра юстиції Грузії Георгій Вашадзе, який з жовтня 2014-го перебуває у групі експертів з розробки концепції механізмів діяльності НАБУ, вважає: американсько-британська модель слідства здатна стати найефективнішою в боротьбі з високопосадовою корупцією в Україні. Цей грузинський політик на батьківщині брав активну участь у програмах запровадження біометричних паспортів, розбудови Єдиного демографічного реєстру, Громадських сервісних центрів. Він пропонує на час, доки формуватимуть штат НАБУ (до речі, також на конкурсній основі), створити спеціальну слідчу комісію перехідного періоду. Щоб люди якомога швидше відчули конкретні результати. Принаймні, розпочати процес повернення вкрадених з бюджету коштів. Також треба імплементувати нові механізми слідства, за якими мають працювати фахівці (за оптимістичними прогнозами, перші 70-100 слідчих бюро з’яв­ляться наприкінці червня). Їх навчатимуть коштом міжнародних донорів закордонні тренери – зазвичай успішні слідчі. Дехто з них, імовірно, певний час працюватиме своєрідними супервайзерами – менеджерами з персоналу, наставниками. У Грузії схожа модель запрацювала доволі ефективно. Суть концепції: «Той, хто співпрацює зі слідством, отримує „знижку”». Слідчому це полегшує вихід на вищий рівень корупційної схеми – її організатора.
А доки в нас тривають робоча дискусія і процес становлення нового антикорупційного механізму, «старий» якось працює. Принаймні, такому інституту, як служба БОЗ, й надалі довіряють цю роботу. Це настільки важливо, що до діяльності цього суб’єкта антикорупції прикута увага таких поважних структур, як МВФ. Чому? А тому, що без гарантій і результатів боротьби зі згаданим явищем не буде зов­нішніх кредитів. Недаремне ж в офісі ГУБОЗ відбувалися зустрічі керівництва служби з представниками технічної місії Міжнародного валютного фонду, яка діагностувала українські системи урядування, судочинства й заходи протидії корупції. Керівник місії Кеда Огада готовий допомагати консультаціями в цій галузі. До речі, фахівці Антикорупційного бюро наразі беруть активну участь у зустрічах на різних майданчиках міжнародного рівня. Зокрема, це експертні консультації в межах проведення Третього раунду моніторингу щодо реалізації Україною Стамбульського плану дій боротьби з корупцією, участь у V Міжнародному семінарі з розслідування і судового розгляду корупційних правопорушень. Також делегація МВС України була серед учасників представницького й доволі предметного тренінгу місії ЄС «Запобігання та протидія корупції», що відбувався в кілька етапів восени 2014-го в Кишиневі.
Найпоширеніший вид корупції – одержання неправомірної вигоди (44 % проваджень). Найбільше в тім викрито службовців держадміністрацій, місцевих депутатів, посадовців самоврядування, дещо менше суддів, податківців, митників, прикордонників та працівників ОВС.
Приміром, ГПУ за матеріалами ГУБОЗ відкрила кримінальне провадження щодо двох суддів з Черкащини, які одержали $46 тис. хабара за вирішення питань у двох цивільних справах. А найкорумпованіші сфери й досі традиційні – земельні питання, «освоєння» бюджетних коштів, реєстрація нерухомості та ліцензування й дозволи на ведення бізнесу. Наприклад, нещодавно УБОЗ Київщини викрив зловживання службовим становищем з боку одного з керівників селищної ради Васильківського району. Той підробив рішення ради й незаконно видав фізичним особам землі лісового фонду, розташовані в заповіднику.

 

Найгучніші справи «липкоруких»

Торік убозівці й працівники внутрішньої безпеки затримали посадовця центру надання послуг у сфері автотранспорту УМВС Миколаївщини. Той шантажував колишнього керівника – начальника ДАІ – процедурою люстрації, але обіцяв вирішити питання завдяки корупційним зв’язкам із нардепами – «лише» за $80 тисяч.
Викрито злочинну схему привласнення майна службовцями «Київміськбуду» на понад 1 млрд гривень. Суть оборудки – виведення об’єктів нерухомості з власності компанії і їхній подальший продаж підприємствам групи зацікавлених осіб за заниженою вартістю. У «долі» були апаратники з колишнього складу АП і ДУС.
Улітку затримано вимагача з одеського главку Міндоходів і зборів, де він працював старшим оперуповноваженим. Бозівці встановили: чоловік зажадав 400 тис. грн за незаконне формування податкового кредиту з ПДВ.
Ще більше – майже півмільйона гривень – хотів отримати «на лапу» посадовець з Мінагрополітики за передачу 900 га землі в оренду приватнику на 40 років. Проте завадили все ті ж борці з оргкриміналом.
Працівники ДСБЕЗ і Генпрокуратури затримали двох старших прокурорів на Одещині. Ті вимагали 360 тис. грн і $17 тис. за відмову у відкритті кримінального провадження.
Міліція за підозрою в причетності до розкрадання 2 млрд грн державних коштів затримала заступника голови НБУ. Фігурант зі спільниками незаконно заволодів ресурсами, виділеними на рефінансування збанкрутілого банку.
У Кіровограді слідчі ГСУ МВС затримали першого заступника глави Держінспекції сільського господарства України з хабаром – майже 360 тис. гривень. Ці гроші – гонорар за дозвіл на зняття 51 га родючого шару ґрунту для приватного підприємства, яке видобуває корисні копалини.
Схему розкрадання бюджетних коштів налагодили екс-нардеп і його син – голова правління однієї з національних акціонерних компаній. Під час обшуку в оселі батька вилучили зокрема 1 кг золота в зливках, 1,5 кг срібла, чимало предметів розкоші. З’ясовано: посадовці НАК уклали безтоварні угоди на понад 132 млн гривень. Уявне обладнання «передали» підконт­рольному підприємству у фінансовий лізинг. Перевірка не виявила в наявності сільгоспобладнання загальною вартістю понад 68 млн гривень.
У лютому затримано чиновника регіонального відділення Фонду держмайна в Київській області, який «нахабарив» собі понад 1 млн грн на сприянні в підписанні договорів оренди об’єктів державної нерухомості.

 

Матеріал підготував Геннадій КАРПЮК, «Моменти»

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті