Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Наші люди
12/12/2014 12:01

У бій пішли лише «старики»…

Того недільного дня, 16 листопада, бійці батальйону патрульної служби міліції особ­ливого призначення «Чернігів» УМВС у Чернігівській області після тривалого перебування в районі антерористичної операції готувалися до від’їзду додому, до зустрічі з родинами та друзями – до планової ротації залишалася одна доба. Аж раптом надійшла інформація про напад терористів на сусідній блокпост Збройних сил та спробу прориву вглиб території, контрольованої українськими військами… 

Армійці попросили підкріплення – хоча б п’ятеро бійців. Охочих серед чернігівців виявилося аж восьмеро. Причому деяких молодих добровольців замінили старші побратими, повторюючи слова героя відомого кінофільму про Велику Вітчизняну війну: «В бій підуть лише „старики”». І пішли…

На під’їзді до блокпоста їхній мікроавтобус «ГАЗель» потрапив у засідку бойовиків і був розстріляний з гранатомета. Внаслідок влучення кумулятивної гранати автомобіль спалахнув. Бійці, які сиділи попереду, одразу ж загинули. Решта чернігівців, незважаючи на поранення, прийняли нерівний бій і відстрілювалися до прибуття підмоги – на щастя, вона не забарилася й атаку вдалося відбити, а бойовиків відкинути. Проте «Чернігів» заплатив за це страшну ціну: троє бійців загинули, п’ятеро дістали поранення.

20 листопада в Чернігові проводили в останню путь полеглих героїв – 35-річного старшого сержанта міліції Андрія Іщенка, 30-річного рядового міліції Олександра Найдьона та 27-річного рядового міліції Вiктора Запеку. Разом із рідними, близькими та бойовими побратимами до кафед­рального собору Святої великомучениці Катерини, де відбувалася панахида, прийшли тисячі чернігівців, представники органів місцевої влади та чернігівського гарнізону міліції.

Т.в.о. начальника УМВС у Чернігівській області підполковник міліції Вадим Філашкін віддав останню шану загиблим та висловив слова глибокого співчуття родинам полеглих: «Надзвичайно боляче бачити, як батьки оплакують своїх синів, дружини – чоловіків. Це непоправна втрата. Співчуваю родинам за­гиб­лих і дякую героям за те, що вони до останнього подиху боронили нашу державу. Їхній подвиг назавжди залишиться в наших серцях. Нехай така тяжка втрата буде останньою, а в нашому спільному домі, який зветься Україна, якнайшвидше запанують мир та благополуччя!».

Після заупокійного богослужіння труни з тілами полеглих їхні товариші винесли на своїх плечах на Красну площу, звідки скорботний автомобільний кортеж вирушив на цвинтар.

Над могилами героїв із прощальним словом виступили заступник начальника УМВС підполковник міліції Едуард Альохін та заступник командира батальйону «Чернігів» капітан міліції Віталій Костюченко.

Прощаючись з полеглими, колеги згадували їхню відданість Україні та готовність до самопожертви «за други своя». Троє синів Чернігівщини назавжди залишаться для всіх нас прикладом мужності, героїзму та сумлінного виконання священного обо­в’яз­ку із захисту Батьківщини.

Сергій БРИЛЬ, Чернігівська обл.

друкувати
Додати коментар

Інші статті