Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Служба
04/12/2014 14:45

ДСО: довір свою оселю

Ми продовжуємо публікувати визбирані нашими кореспондентами в численних відрядженнях практично в усі куточки України оповідки про накопичений за довгі роки діяльності досвід однієї з найстаріших і найуспішніших міліцейських служб – ДСО. Тепер пропонуємо читачам завершення матеріалу про особливості убезпечення приватного житла.

До хорошого звикаєш швидко

– Усе почалося з того, що нам набридли крадіжки на дачах по сусідству. Ми злякалися злодіїв і поставили у власному садовому будиночку сигналізацію. Ту приємність нам зробили фахівці з ДСО, – розказує Любов Іванівна Олизько, домогосподарка з Вишгорода. – Якось сталася спроба залізти в ту «фазенду», але врятував датчик сигналізації й лиходії повтікали. Згодом на сімейній раді вирішили обладнати такою ж апаратурою й квартиру. На мою думку, неприємним є не усвідомлення самого факту крадіжки, а розуміння того, то в твоїх речах хтось копирсався чужий. Я ж звикла довіряти особистому досвідові, а він мені підказує: краще державної охорони годі шукати когось іншого. Найбільше приваблює оперативність і відповідальність правоохоронців. Подеколи я забувала зняти з вартування оселю, відкривала її, як за кілька хвилин автоматники мало не скручували мене у власнім житлі. Звісно, тоді вибачалася, мені так незручно ставало, але я розумію: це перевірка моєї ж безпеки. Може, хлопці і справді ображаються, адже я створювала чимало приводів для хвилювання. Приміром, якось поставила квартиру на режим охорони, а балкон забулася зачинити. Штори від вітру заворушилися й сповіщувач спрацював на рух. Ото було клопоту!

– Ми звикли спокійно їздити у відпустку, лишаємо квартиру на будь-який час. Комфортність та вигоди такої послуги зрозуміли давно, тому на безпеку грошей не жалкуємо, – констатує пані Олизько. – Та хіба то багато, 100 гривень на місяць? Звісно, ні! Найсуттєвіша витрата йде на монтаж обладнання. А вже потім до хорошого звикаєш швидко…

Кременчужець Володимир Кривобок охоче довірив охорону своєї оселі фахівцям міліції охорони: 

– У місті якось побачив бігборд акції ДСО «Квартира під охорону», зацікавився рекламою, бо саме обдумував щось подібне, вивчав ринок послуг, адже нині такий час, що треба убезпечитися від крадіжок. Зрештою, набрав номер кол-центру. Мені там допомогли й підказали, як оформити угоду. Я зупинив свій вибір на державній структурі, бо тільки вона відповідає основним критеріям, та й ціна прийнятна – 125 гривень за місяць спокою. А тут ще й пощастило зі знижками на монтаж обладнання. Приватники таке не пропонували. Словом, тепер усім кажу: ДСО ніколи не підведе!

 

Кожен клієнт дається копіткою щоденною працею

– Був час, коли майже всі об’єк­ти ми передали приватним пультам. Згодом служба відродилася, і от доросла до того, що має 800 замовників, а в місті вже працює два цілодобові автонаряди, – розказує начальник Іллічівського міськвідділу Одеської ДСО Микола Дволітко. – Приміром, одна група виїхала на спрацювання в садове товариство «Хвиля» і там затримала крадіїв, що «підчистили» вісім дач. Інша зграя паслася в магазинах Іллічівська – діяли на ривок: розбивали скло о 4-5-й ранку, швидко заскакували, «отоварювалися» за хвилину й тікали. У деяких випадках, а їх було близько 15, збитки перевищували 100 тис. гривень. Цупили хутрові вироби, мобільні телефони, ком­п’ютерну техніку. Наш наряд зміг прибути до підопічної крамниці оргтехніки, яку злочинці хотіли обікрасти, за півтори хвилини. Міліціонери побачили, як звідти вибігають двоє чолов’яг. Почалося переслідування й негідники кинули в лобове скло патрульного авто сумку, де лежало сім ноутбуків. Одному зі змовників не вдалося уникнути затримання. Тієї ж ночі «взяли» й спільника.

Харківським десеовцям завдяки постійному відпрацюванню оперативних зведень і потерпілих від майнових злочинів на предмет встановлення партнерських стосунків, вдається збільшувати кількість клієнтів серед фізосіб. Якось лиходії проникли в маєток відомого тутешнього бізнесмена, зв’язали сторожа, членів сім’ї, дітей і зробили свою справу. Після того розбою ДСО звернулася до родини з пропозицією стати замовником її послуг. Господар погодився й усі конфлікти із криміналітетом, що в нього доти тліли, враз припинилися. Міліція охорони намагається запевнити потенційного замовника: щойно він зробить крок назустріч, хай навіть несміливий, і стане власником лише «тривожного брелока», то одразу здійснить величезний стрибок у поліпшенні рівня особистої безпеки. Відомим є моторошне вбивство сім’ї харківського судді й колекціонера Володимира Трофімова. Володіючи таким зібранням, перебуваючи на такій посаді, він мав би подбати про охоронні заходи. На жаль, цього рятівного кроку суддя не зробив, хоча посадовцям згаданого рангу держава надає привілей користуватися сервісом «тривожної кнопки» безоплатно…

Чернівецькі десеовці також приділяють особливу увагу аналізу й відпрацюванню оперативних зведень УМВС, коли на місця, де сталися крадіжки, держохоронці відправляють свій «десант», щоб перемовитися з жертвами крадія й переконати надалі не ризикувати так бездумно безпекою. Без свіжого підходу в питанні пошуку потенційного замовника тепер годі сподіватися на успіх. Приміром, вже досягнуто домовленості з місцевими будівельними фірмами, що в новобудовах, перед тим, як господарі робитимуть ремонт, одразу прокладатимуть необхідні комунікації, зокрема для охоронної сигналізації. Бо нерідко трапляється так, що новосели витрачаються на дорогі шпалери, а потім доводиться тягнути кабелі, штробити й свердлити стіни. Звісно, якщо мешканці об’єднаються, то їхньому гурту послуга охорони обійдеться значно дешевше, ніж корпоративному замовнику. Особливість регіону така, що чимало буковинців працює за кордоном, тому в більшості з них є потреба зберігати майно, залишене на тривалий час без нагляду. Цією темою щільно опікується обласна міліція охорони. З 3,2 тис. об’єктів, які є підопічними згаданої служби, щотретій – квартира чи будинок. Щоправда, кожен такий клієнт дається копіткою щоденною працею.

 

Треба вчасно оплачувати послуги, решта – справа професіоналів

– З державним охоронним сервісом я познайомився, як розпочав споруджувати будинок – тоді саме взявся розбиратися, кому довірити безпеку обійстя, а заодно й робочого кабінету, – розказує свою історію приватний стоматолог з Тернополя Ігор Котик. – Колись мене добряче обікрали: злодюги зламали вікна й улізли в оселю. Пришвидшила процес необхідність з’їздити на море й відпочити від важкої суєти буднів. У новобудові я вже встановив недешеву систему опалення й деяке медичне устаткування. Як практична людина, добре усвідомлював на якому світі існую і зовсім не бажав повертатися з відпочинку в обкрадене житло. Не все так легко в цьому житті дається – ані мені, ані пацієнтам. Тоді я вирішив звернутися до фахівців ДСО. Останні ввійшли в моє становище й ще до від’їзду швидко під’єд­нали техніку, дали рекомендації. І як ви гадаєте, що потому сталося? У суботу закінчують роботу ті майстри, у неділю я вирушаю на курорт, а в середу спрацьовують датчики охорони! До моєї оселі приїхали озброєні міліціонери. Виявилося: то злодії шарпонули двері та втекли. Побачили наліпку й вирішили поекспериментувати, чи приїде наряд. Відтоді про своє житло, а заодно й справу, якою займаюся, у сенсі захищеності значно менше переймаюся. Як і про здоровий сон. Тепер можна їхати будь-куди й на скільки завгодно залишати будинок, коштовне обладнання. Треба лише вчасно оплачувати послуги ДСО, решта – справа професіоналів. Мене влаштовують їхні тарифи, пунктуальність, простота спів­праці й сервісу. Ганити їх нізащо. Навіть інколи забуваєш зняти з охорони оселю, десь витаєш у своїх клопотах, відчиняєш двері, а тут міліціонери приїздять, витрачають службовий час, пальне. За те буває соромно, якось незручно, особливо з того, що ми – забудькуваті клієнти – не платимо через згадані прикрощі й помилки жодних штрафів. Надалі планую посилити свою безпеку. Якось сусід розсердився й забрався на по­двір’я. Тепер обговорюю з інженерами можливість встановлення по периметру огорожі якоїсь техніки, що унеможливлювала такі витівки. Словом, всім колегам, багато з яких облаштували робочі кабінети безпосередньо вдома, раджу користуватися перевіреною часом надійністю держслужби охорони.

– У нас було безмір випадків, що обкрадали сусідів, – каже власниця квартири тернополянка Ірина Козарецька. – А я вклала в ремонт обійстя та влаштування затишку чималі кошти й не хотіла таких же проблем. Тож ще 12 років тому звернулася до ДСО. Відтоді сповна довіряюся досвіду працівників цієї служби. Мені спокійно працюється, спиться й дихається. Та й менша донька не боїться залишатися сама вдома.

– Іра давно казала: постав оселю під міліцейську охорону – матимеш спокій. Але завжди грошей жалієш, це ж 100 гривень на місяць – візьми-но зароби-від­дай! – долучається до розмови сусідка Ірини Руслана Метельська. – Якось знайомий їхав зі Львова на авто, зайшов у торговельний центр на 10 хвилин, виходить, а машини немає – вкрали, як і важливі документи. Тоді ми задумалися, бо страшно стало. Наступного дня інженери ДСО в нас уже монтували сигналізацію. Та ще й у машині трекери безпеки встановили. Виявляється, не так багато те задоволення коштує. Зрозуміли: на всілякі дрібниці витрачаємо значно більше, а от на важливому вічно економимо. Тепер ми спокійно на кілька днів їдемо в село, на море тощо.

 

Геннадій КАРПЮК, «ІЗ»

друкувати
Додати коментар

Інші статті