Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Юридична консультація
27/11/2014 16:02

Нижча посада – не нижчий ранг

Мене цікавить, якщо державний службовець перейшов на посаду нижчої категорії, чи зберігається за ним присвоєний вже ранг? Як узагалі їх присвоюють?

Н. Котова, Харківська обл.

 

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 19 червня 1996 р. № 658 «Про затвердження Положення про ранги державних службовців», ранги присвоюють державним службовцям в індивідуальному порядку відповідно до займаної посади, рівня професійної кваліфікації та результатів роботи. 

Особам, яких вперше зарахували на державну службу, присвоюють, зазвичай, найнижчий ранг, передбачений для відповідних категорій посад. Ранги присвоюють державним службовцям одночасно з прийняттям їх на державну службу.

Особам, призначеним на посади державних службовців з установленням випробування, ранги присвоюють після закінчення випробування з урахуванням його результатів.

Через два роки після присвоєння державному службовцю відповідного рангу керівник державного органу за поданням безпосереднього керівника розглядає питання щодо можливості присвоєння йому чергового рангу. Позитивне рішення приймають за умови успішної роботи державного службовця. Черговий ранг не може бути присвоєний державному службовцю, до якого протягом останнього року застосовували дисциплінарні стягнення, а також у період проведення стосовно нього службового розслідування або здійснення кримінального провадження. Затримка у присвоєнні чергового рангу до одного року може застосовуватися до державного службовця як захід дисциплінарного впливу.

За виконання особливо відповідальних завдань державному службовцю може бути присвоєно черговий ранг достроково в межах відповідної категорії посад. У разі призначення державних службовців на посади вищої категорії їм присвоюється ранг у межах категорії посад, які вони зайняли.

Державним службовцям, які призначаються на посаду вищої категорії та мають ранг у межах цієї категорії, може бути залишено попередній або присвоєно наступний ранг у межах відповідної категорії посад. У разі залишення попереднього рангу наступний ранг державному службовцю присвоюється з урахуванням часу присвоєння попереднього рангу.

За сумлінну працю державному службовцю в разі звільнення з державної служби у зв’язку з виходом на пенсію може бути присвоєно черговий ранг поза межами відповідної категорії посад, якщо він має найвищий ранг у такій категорії посад.

Державному службовцю, якому присвоєно ранг поза межами категорії посад у зв’язку з виходом на пенсію достроково відповідно до Закону України «Про зайнятість населення», на пільгових умовах або у зв’язку з визнанням його інвалідом I чи II групи у період перебування на державній службі та який потім повернувся на державну службу, вдруге ранг поза межами категорії посад не присвоюється.

Якщо державний службовець перейшов на посаду нижчої категорії або залишив державну службу, на яку потім повернувся, за ним зберігається присвоєний ранг.

друкувати
Додати коментар

Інші статті