Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Юридична консультація
27/11/2014 15:59

Вихідна допомога в разі скорочення чорнобильця

Я чорнобилець II категорії. На нашому підприємстві йде скорочення. Хоч я й маю переважне право на залишення на роботі, все ж цікавлюся, яку вихідну допомогу мені мають виплатити в разі скорочення?

В. Донець, Київська обл.

 

Відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», громадяни, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зараховані до I та II категорії мають переважне право на залишення на роботі в разі вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці, зокрема в разі ліквідації, реорганізації або перепрофілюванні підприємства, установи, організації, скороченні чисельності або штату працівників, а також на працевлаштування. У разі вивільнення працівників у зв’язку з ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників їм виплачується допомога в розмірі трикратної середньомісячної заробітної плати, а також зберігається за їхнім бажанням посадовий оклад, тарифна ставка (оклад) на новому місці роботи, але не більше як один рік. Їм також гарантується працевлаштування з урахуванням їхніх побажань або можливість навчання нових професій (спеціальностей) зі збереженням у встановленому порядку середньої заробітної плати за останнім місцем роботи за весь період перепідготовки, але не більше як один рік.

Відповідно до статті 44  Кодексу законів про працю України, у разі припинення трудового договору з підстав, зазначених у пункті 1 статті 40 цього Кодексу (змін в організації виробництва і праці, зокрема ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників), працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше як середній місячний заробіток.

Отже, виплата громадянам, що належать до I та II категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомоги у разі їхнього вивільнення у зв’язку з ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємства (установи, організації), скороченням чисельності або штату працівників провадиться у розмірі трикратної середньомісячної заробітної плати, до того ж її виплачують окремо від вихідної допомоги, передбаченої статтею 44 КЗпП.

друкувати
Додати коментар

Інші статті