Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Юридична консультація
10/11/2014 15:14

Кому нададуть позику на житло?

Підкажіть, будь ласка, які умови надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво, реконструкцію, а також придбання житла? Які для цього необхідні документи?

О. Пономарьов, м. Київ

 

Відповідно до Положення затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 29 травня 2001 р. № 584 «Про порядок надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла», кредит надається молодим сім’ям та одиноким громадянам на будівництво (реконструкцію) житла терміном до 30 років, але не більше ніж до досягнення старшим із подружжя пенсійного віку. Термін надання кредиту обчислюється з дати укладення кредитного договору.

Кредит відповідно до вказаного Положення надається молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво (реконструкцію) і придбання житла за таких умов: 

1) перебування кандидата на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, або наявності у кандидата, що потребує поліпшення житлових умов, відповідних документів на право будівництва (реконструкції) індивідуального житла; 

2) підтвердження кандидатом своєї платоспроможності; 

3) внесення кандидатом на свій особистий рахунок, що відкривається регіональним управлінням Фонду в банку-агенті, першого внеску в розмірі не менш як 6 відсотків вартості будівництва (реконструкції) житла, або найменшої суми експертної оцінки чи договірної вартості придбання житла. 

Зазначену суму кандидат вносить двома частинами: 

на момент укладення кредитного договору – не менш як половину цієї суми, а також кошти на страхування в період будівництва (реконструкції) житла, виходячи із загальної суми внесків позичальника; 

під час остаточних розрахунків протягом 10 днів після отримання в бюро технічної інвентаризації технічного паспорта з урахуванням фактичної площі збудованого (реконструйованого) житла – решту коштів. 

Для отримання кредиту кандидат подає консультаційному центру такі документи: 

заяву про надання кредиту; 

довідку про перебування на квартирному обліку або документи, що підтверджують необхідність поліпшення житлових умов для кандидатів, які постійно проживають на селі; 

довідку про склад сім’ї; 

копію свідоцтва про шлюб, паспортні дані; 

копію свідоцтва про народження дитини (дітей); 

документи, необхідні для визначення платоспроможності кандидата (довідка з місця роботи дорослих членів його сім’ї, у разі потреби – договір поруки, інші документи, що підтверджують його доходи); 

звіт про незалежну оцінку об’єкта купівлі-продажу; 

документи, що підтверджують право на перевагу в отриманні кредиту перед іншими кандидатами; 

копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера. 

Кандидат для отримання кредиту на будівництво (реконструкцію) індивідуального будинку, крім зазначених документів, подає будівельний паспорт, виданий місцевими органами архітектури, проектно-кошторисну документацію, затверджену в установленому порядку.

друкувати
Додати коментар

Інші статті