Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Юридична консультація
10/11/2014 12:41

Що робити, якшо банк став неплатоспроможним

Банк, де зберігалися мої за­ощадження, «накрився», спочатку в нього ввели тимчасову адміністрацію, а тепер мають ліквідувати. Що мені як вкладнику, який постраждав, може відшкодувати Фонд гарантування вкладів фізичних осіб?

О. Левченко, 

Полтавська обл.

 

Відповідно до ст. 26 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», Фонд гарантування вкладів фізичних осіб гарантує кожному вкладнику банку відшкодування коштів за його вкладом. Фонд відшкодовує кош­ти в розмірі вкладу, зокрема й відсотки, нараховані на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше як суму граничного розміру відшкодування кош­тів за вкладами, встановленого на дату ухвалення такого рішення, незалежно від кількості вкладів в одному банку.

Сума граничного розміру відшкодування коштів за вкладами не може бути меншою як 200 тис. гривень. Адміністративна рада Фонду не має права ухвалювати рішення про зменшення граничної суми відшкодування коштів за вкладами.

Виконання зобов’язань Фонду перед вкладниками здійснюється Фондом з дотриманням вимог щодо найменших витрат Фонду та збитків для вкладників у спосіб, визначений вище­вказаним Законом, зокрема шляхом передачі активів і зобо­в’я­зань банку приймальному банку, продажу банку, створення перехідного банку протягом дії тимчасової адміністрації або виплати відшкодування вкладникам після ухвалення рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації банку.

Виплата відшкодування здійснюється з урахуванням сум, сплачених вкладнику протягом дії тимчасової адміністрації в банку.

Вкладник набуває право на одержання гарантованої суми відшкодування коштів за вкладами коштом Фонду в межах граничного розміру відшкодування коштів за вкладами після ухвалення рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку. Фонд гарантує відшкодування коштів за вкладом, який вкладник має в банку, який у подальшому реорганізувався шляхом перетворення, на тих самих умовах, що і до реорганізації.

Фонд не відшкодовує кош­ти:

1) передані банку в довірче управління;

2) за вкладом у розмірі менш як 10 гривень;

3) за вкладом, підтвердженим ощадним (депозитним) сертифікатом на пред’явника;

4) розміщені на вклад у банку особою, яка була членом спостережної (наглядової) ради, правління (ради директорів), ревізійної комісії банку, якщо з дня її звільнення з посади до дня ухвалення Національним банком України рішення про зарахування такого банку до категорії неплатоспроможних не минув один рік;

5) розміщені на вклад у банку особою, яка надавала банку професійні послуги як аудитор, юридичний радник, суб’єкт оцінної діяльності, якщо ці послуги безпосередньо впливали на виникнення ознак неплатоспроможності банку та якщо з дня припинення надання послуг до дня ухвалення Національним банком України рішення про зарахування банку до категорії неплатоспроможних не минув один рік;

6) розміщені на вклад власником істотної участі банку;

7) розміщені на вклад особою, яка на індивідуальній основі отримує від банку проценти за вкладом на сприятливіших договірних умовах, ніж звичайні, або має інші фінансові привілеї від банку;

8) за вкладом у банку, якщо такий вклад використовується вкладником як засіб забезпечення виконання іншого зобо­в’я­зан­ня перед цим банком, у повному обсязі вкладу до дня виконання зобов’язань;

9) за вкладами у філіях іноземних банків;

10) за вкладами в банківських металах.

Відшкодування коштів за вкладом в іноземній валюті відбувається в національній валюті України після перерахування суми вкладу за офіційним курсом гривні до іноземних валют, встановленим Національним банком України на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку та здійснення тимчасової адміністрації відповідно до Закону.

Фонд завершує виплату гарантованих сум відшкодування коштів за вкладами в день внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб запису про ліквідацію банку як юридичної особи.

друкувати
Додати коментар

Інші статті