Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Служба
30/09/2014 11:15

Бойова реліквія житомирських міліціонерів

А на перший погляд – звичайна національна символіка. Хіба що її жовто-блакитна тонка тканина потріпана сухими степовими вітрами, вигоріла на пекучому сонці, «зранена» осколками снарядів і розписана чорним маркером. Той стяг – непорушна пам’ять про місяць служби неподалік нині непривітного російського кордону.

Прапор – спомин про все пережите

Зведений загін працівників міліції Житомирщини днями повернувся на рідну поліську землю. Слава Богові й дяка командиру, в повному складі. Патрульних, оперативників, дільничних, експертів, слідчих, спец­призначенців – усіх їх згуртували казанок солдатської каші на блокпосту, фляга води, віра в одну-єдину правду й український «двоколор», відтепер особливо дорогий серцю кожного бійця.

Жовто-блакитний прапор підібрав неподалік блокпоста старший лейтенант міліції Олексій Кощук. Приніс його колегам і відтоді вони не розлучалися зі знахідкою, що стала надалі їхнім оберегом.

– Що поробиш, так, він трохи порваний і продірявлений. Але ж це бойове знамено. У нього «поранення» після артобстрілів, – пояснюють хлопці з карного розшуку.

Їм п’ятьом – Віктору Лиску, Роману Білоусу, Руслану Потапенку, Роману Коваленку та Олексію Кощуку випало нести службу на одній із найважчих теренів Луганської області – у безпосередній близькості до кордону з Росією й до зони активних бойових дій.

– Ми чергували на двох блокпостах, розташованих буквально в 15 кілометрах звідти, де тривали бої з терористами, – розповідає Віктор Лисюк, старший групи. – Ці ділянки постійно обстрілювала ворожа артилерія, бували й різні провокації. Наші блокпости слугували перепускними пунктами, тому осіб, які проходили або проїжджали через них, ми ретельно оглядали, а документи перевіряли. Бувало всяке: затримували підозрілих типів зі зброєю, боєприпасами, без посвідок – особистих чи на транспорт. Таку публіку передавали відповідним службам.

Не зважаючи на щохвилинну небезпеку, ніхто з житомирян не виявив нерішучості чи легкодухості. Під час обстрілів, коли бійцям хвилини здавалися віч­ністю, доводилося ховатись у бліндажах. Тоді осколки «брав» на себе знайдений і прикріплений на блокпості український прапор.

 

Луганчани – такі самі патріоти, як і ми

Розповідь продовжують наперебій Руслан Потапенко й Роман Білоус:

– Окрім нас, на блокпостах були й прикордонники Луганського загону. Ми дуже їм зобов’я­зані. Саме вони навчили нас військовій тактиці, допомагали справою й порадою. Ми відчували їхнє братське плече в небезпечних ситуаціях і часто прикривали їм спини, – розказує Роман.

– З деяких об’єктивних причин, озвучувати які не можу, їм набагато важче нести службу. Скажу тільки, що патріотизму луганських прикордонників вистачило б на всю Україну. Убережи, Господи, їх та їхні сім’ї! – додає Руслан, витираючи сльози, що накотилися на очах.

А ще, за словами житомирян, їх приємно здивували проукраїнські настрої місцевого населення.

– У День українського прапора наш жовто-блакитний державний стяг розвивався не тільки на флагштоку, а й на балконах багатьох тутешніх осель. А у свято Незалежності люди красувалися в українських вишиванках, – оповідає Віктор Лисюк.

– Та й узагалі луганчани – дуже добрі та чуйні. У них он понад місяць немає води, а вони її нам відрами несуть із джерел і колодязів. Їжу також приносили, деякі останнім шматком хліба готові ділитися. Коли від’їж­джали, люди дякували нам, а ми навзаєм виказували душевне спасибі за виявлену до нас привітність і допомогу, – підсумував Руслан Потапенко.

Привезений із зони АТО прапор прикрасили написи, зроблені бійцями чорним маркером. Тут зображені імена тих, хто воював під ним у неоголошеній вій­ні за мир, правопорядок у своїй державі, на рідній землі.

– Ця реліквія тимчасово перебуватиме в моєму кабінеті в Житомирському райвідділі міліції, – говорить Олексій Кощук, який знайшов стяга. – А потім, як велить наше спільне рішенням, передамо його до музею.

 

Тато сказав телефоном, що тепер житимемо по-іншому

Надія Магнушевська чекала на появу батька у дворі обласного УМВС із неприхованим нетерпінням. Зустрічати його вона прийшла з мамою, маленькою сестричкою, бабусею й дідусем. У руках радісно стискала в’язку жовто-блакитних кульок і ледве стримувала сльози від передчуття близької зустрічі.

– Ми телефонували татові двічі на день – уранці й увечері. Він говорив: у нього все гаразд, і що скоро повернеться додому. А ще якось сказав: там по-справ­жньому зрозумів, що значить любити Батьківщину, – розповідає Надія.

Сім’я зустріла Ігоря Магнушевського, начальника курсу Житомирського училища міліції, теплими обіймами й щебетанням донечок. Офіцер був небагатослівний для журналістів, лаконічно розповівши про виконання завдань і про те, що не­абияк допомогла підтримка рідних, відчутна навіть за тисячу кілометрів…

Ольга НОМЕРЧУК, 

 

Житомирська обл.

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті