П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Освіта
12/09/2014 15:25

День народження патріарха науки

У перші дні вересня в Національній академії внутрішніх справ відбулись урочистості, присвячені 100-літтю від дня народження патріарха юридичної науки – академіка Націо­нальної академії правових наук України, заслуженого діяча науки і техніки України, доктора юридичних наук, професора генерал-лейтенанта внутрішньої служби Петра Петровича Михайленка.

Варто зазначити, що цим урочистостям передувала низка різноманітних заходів, присвячених пам’яті видатного вченого, що проводилися в академії впродовж усього року, – круглі столи, конференції, конкурси наукових робіт тощо. І в день народження академіка організатори підготували вельми насичену програму.

Заходи розпочалися покладанням квітів до пам’ятника Петру Пет­ровичу на Берковецькому кладовищі столиці. У процесії взяли участь представники ветеранської організації навчального закладу, кафедри кримінального права та студентського (курсантського) самоврядування. Потому в стінах академії була урочисто відкрита аудиторія ім. Петра Михайленка.

 Музей МВС України НАВС також долучився до відзначення 100-ліття академіка. Експозиція, присвячена науково-педаго­гічній і громадській діяльності патріарха науки, була оновлена й розширена. Зокрема, син Петра Петровича – Володимир Михайленко передав для експонування найексклюзивніші нагороди батька. Ще за життя він отримав понад 120 державних, відомчих і церковних нагород України й світу. 

Програму заходів продовжили урочисті збори, в яких взяли участь радник МВС України, голова Наглядової ради НАВС генерал внутрішньої служби України Василь Дурдинець, академік Національної академії наук України та Національної академії правових наук України, директор Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України, почесний голова Союзу юристів України, член Наглядової ради НАВС Юрій Шемшученко, відповідальний секретар Союзу юристів, народний депутат Верховної Ради України І, ІІ та ІІІ скликань Володимир Яценко, академік Національної академії правових наук України, директор Інституту приватного права та підприємництва НАПН України Олександр Крупчан, професор Університету культури та мистецтв, голова Печерської районної в м. Києві організації Союзу юристів України та громадської організації «Міжнародний фонд П. П. Михайленка» Володимир Михайленко, проректор НАВС Валерій Сокуренко, а також представники вченої ради академії, ветеранської організації, колеги академіка, учні, курсанти, слухачі та ад’юнкти. До уваги присутніх був представлений документальний фільм, присвячений життєвому шляху Петра Михайленка та його науково-педа­гогічній діяльності. 

Оскільки Петро Петрович зав­жди опікувався талановитою молоддю, під час урочистостей були нагороджені переможці конкурсу наукових робіт, який проводився серед курсантів і студентів академії. Загалом на розгляд почесного журі були подані сорок робіт, із яких визначили по три переможці у двох номінаціях: «Кримінальне право та кримінологія» й «Історія ОВС». Керівництво академії висловило сподівання, що конкурс, присвячений пам’яті видатного вченого, стане щорічним. 

Завершились урочистості символічно – врученням почесної нагороди «Міжнародного фонду П.  П. Михайленка», який він створив за життя на власні кошти, та пам’ятних ювілейних медалей тим, хто зробив найвагоміший внесок у збереження спадщини академіка. 

Марія САЛЬНІК, «ІЗ».

 

 Фото Дмитра ТЕРЕШКЕВИЧА

друкувати
Додати коментар

Інші статті