Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Юридична консультація
12/09/2014 15:21

Перерахунок пенсії

Отримую пенсію у зв’язку з інвалідністю (III група, загальне захворювання) але працюю. Від початку виплати першої пенсії минуло 24 місяці. Чи маю я право звернутися до пенсійного фонду з проханням зробити перерахунок пенсії? Чи може пенсійний фонд перерахувати пенсію самостійно – без моєї заяви?

О. Гурська, м. Київ

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», заява про призначення (перерахунок) пенсії та необхідні документи подаються до територіального органу Пенсійного фонду або до уповноваженого ним органу чи уповноваженій особі в порядку, визначеному правлінням Пенсійного фонду за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення, особисто або через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально.
Перерахунок призначеної пенсії, крім деяких випадків (якщо змінювалася група інвалідності; якщо розмір пенсії збільшується у зв’язку зі збільшенням розміру прожиткового мінімуму; якщо особа перебуває на повному державному утриманні та якщо особа, яка отримувала пенсію у зв’язку з втратою годувальника втратила статус непрацездатного) провадиться в такі строки:
у разі виникнення права на підвищення пенсії – з першого числа місяця, в якому пенсіонер звернувся за перерахунком пенсії, якщо відповідну заяву з усіма необхідними документами він подав до 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо заяву з усіма необхідними документами він подав після 15 числа; 
у разі настання обставин, як тягнуть за собою зменшення пенсії, – з першого числа місяця, в якому настали ці обставини, якщо вони мали місце до 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо вони мали місце після 15 числа. Документи про призначення (перерахунок) пенсії розглядає територіальний орган Пенсійного фонду й не пізніше як за 10 днів з дня їхнього надходження приймає рішення про призначення (перерахунок) або про відмову в призначенні (перерахунку) пенсії. 
друкувати
Додати коментар

Інші статті