Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Служба
05/09/2014 14:09

Гвардійський «Джокер»

В одній із частин Західного оперативно-тактичного об’єднання НГУ власними силами й за допомогою  волонтерів розпочали модернізацію бойової техніки.

Щоб покращити бойові можливості бронетранспортера БТР-80, гвардійці встановили на його бортах протикумулятивні екрани, а на башті – блок із чотирьох стволів станкових протитанкових гранатометів СПГ-9М. Модернізований таким чином БТР гвардійці назвали «Джокером», відповідний символ намалювали й на башті «вісімдесятки».
Модернізувати бронетранспортер безплатно допомогли місцеві фахівці з ремонту сільськогосподарської техніки. Волонтери не змогли залишитись осторонь від подій, які відбуваються в Україні, тому взялися допомагати гвардійцям.
«Джокер» успішно пройшов випробування на полігоні. Під час цих навчань гвардійці вдосконалили свої навички у веденні вогню й тактику бойового застосування оновленої бронемашини. Нині вона бере участь у боротьбі з сепаратистами на сході України. «Джокер» може вести ефективний вогонь не лише по живій силі противника, але й по броньованих машинах – навіть танках, обладнаних елементами динамічного захисту.
«Модернізований таким чином БТР можна задіяти там, де недоцільно використовувати артилерію чи реактивні системи залпового вогню „Град”. Наприклад, снайпер чи кулеметник веде вогонь із вікна житлового будинку. З цієї установки одним залпом можна без особливих проблем знищити таку вогневу точку, незалежно від того, на якому поверсі вона розташована», – розповідає автор ідеї Іван (прізвища він просив не вказувати).
На дистанції до 500 метрів досвідченому навіднику не складе труднощів поцілити, наприклад, у вікно розміром 1,5 на 1,5 метра. Модернізований бронетранспортер може стати значною підмогою штурмовим групам під час зачисток населених пунктів від озброєних бандитів і дасть можливість значно зменшити втрати.
Для ворожих танкістів український «Джокер» буде теж досить неприємним сюрпризом. «Один залп – один танк», – впевнено кажуть гвардійці. Ворожий танк не врятує навіть так званий динамічний захист, який зазвичай спрацьовує в разі влучення першого кумулятивного пострілу: решта три постріли допоможуть перетворити ціль на брухт. Навіть залп осколковими гранатами виявиться доволі ефективним: він ущент знищить усі прицільні прилади, що, у кращому разі, перетворить грізну бойову машину на звичайнісінький тягач…
Модернізований бронетранспортер може досить ефективно знищувати мобільні групи ворога, які обстрілюють військові колони із «зеленки». Оскільки встановлені на башті гранатомети завжди готові до бою – екіпажу не потрібно витрачати часу на їх розгортання й підготовку: треба лише прицілитися та вистрілити. Між іншим, гвардійський «Джокер» може вести ефективний вогонь на ходу…
Про користь дії такої розробки в обороні годі й говорити. Під час використання з-за укриття чи з окопу модернізована «вісімдесятка» спроможна знищувати ворожі танки й піхоту.
Користувачі Інтернету вже дали розробці назву «„Катюша” з БТР», проте для гвардійців оновлений БТР так і залишиться «Джокером», який вони зможуть «діставати з колоди» в потрібний момент.
Вадим ГОЛУБ, 
м. Львів.
Фото автора

друкувати
Додати коментар

Інші статті