Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Юридична консультація
07/08/2014 15:43

Чи стягнуть кошти?

Бухгалтерія неправильно нарахувала гроші за лікарняний, що був виписаний мені кілька місяців тому. Чи можуть утримати з моєї заробітної плати ці кошти?

О. Сафронова, 

м. Дніпропетровськ

 

Згідно зі ст. 1215 Цивільного Кодексу України, не підлягають поверненню безпідставно набуті:

1) заробітна плата та платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліц­твом, іншим ушкодженням здо­ро­в’я або смертю, аліменти та ін­ші грошові суми, надані фізичній особі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку й недобросовісності з боку набувача;

2) інше майно, якщо це встановлено законом.

Згідно зі ст. 127 Кодексу законів України про працю, відрахування із заробітної плати можуть провадитись тільки у випадках, передбачених законодавством України.

Відрахування із заробітної плати працівників для покриття їхньої заборгованості підприємству, установі й організації, де вони працюють, можуть провадитись за наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу:

1) для повернення авансу, виданого в рахунок заробітної плати; для повернення сум, зайво виплачених унаслідок рахункових помилок; для погашення невитраченого й своєчасно неповерненого авансу, виданого на службове відрядження або переведення до іншої місцевості; на господарські потреби, якщо працівник не оспорює підстав і розміру відрахування. У цих випадках власник або уповноважений ним орган має право видати наказ (розпорядження) про відрахування не пізніше одного місяця з дня закінчення строку, встановленого для повернення авансу, погашення заборгованості або з дня виплати неправильно обчисленої суми;

2) у разі звільнення працівника до закінчення того робочого року, в рахунок якого він уже одержав відпустку, за невідпрацьовані дні відпустки. Відрахування за ці дні не провадиться, якщо працівник звільняється з роботи з підстав, зазначених у пунктах 3, 5, 6 ст. 36 і пунктах 1, 2 і 5 ст. 40 Кодексу законів України про працю, а також якщо направляється на навчання та в зв’язку з виходом на пенсію;

3) у разі відшкодування шкоди, завданої з вини працівника підприємству, установі, організації.

Відповідно до Постанови Верховного Суду України № 13 від 24.12.1999 р. «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці», під час вирішення спорів, пов’язаних із застосуванням ст. 127 КЗпП, суди мають враховувати, що:

1) вимоги про повернення працівником авансу, виданого в рахунок заробітної плати, і сум, зай­во виплачених унаслідок рахункових помилок, а також погашення невитраченого і своєчасно неповерненого авансу, виданого на службове відрядження, переведення до іншої місцевості чи на господарські потреби, розглядаються судами в тому разі, коли роботодавець не має можливості провести відрахування із заробітної плати у зв’язку з тим, що працівник оспорює підстави і розмір останнього, або минув місячний строк для видання відповідного наказу (розпорядження), чи з інших причин. До рахункових помилок належать неправильності в обчисленнях, дворазове нарахування заробітної плати за один і той самий період тощо. Не можуть вважатися ними не пов’я­за­ні з обчисленнями помилки в застосуванні закону та інших нор­ма­тив­но-правових актів, зокрема колективного договору;

2) не утримані під час звільнення суми за невідпрацьовані дні використаної працівником відпустки не можуть бути стягнені з нього судом у тому разі, коли трудовий договір припинено з підстав, зазначених у пунктах 3, 5, 6 ст. 36, пунктах 1, 2, 5 ст. 40 КЗпП, а також у разі направлення на навчання та у зв’язку з виходом на пенсію.

Роботодавець може звернутись із зазначеними вимогами до суду стосовно правил ч. 2 ст. 233 КЗпП протягом одного року з дня виникнення права на відрахування відповідних сум.

друкувати
Додати коментар

Інші статті