Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Служба
07/08/2014 15:23

Хабарництво військових розцінюють як зраду

Останнім часом Держслужба боротьби з економічною злочинністю МВС дедалі частіше оприлюднює інформацію щодо викриття злочинів економічної спрямованості, пов’я­заних із проведенням антитерористичної операції на сході країни. Нечисті на руку чиновники намагаються скористатися складною ситуацією, щоб незаконно збагатитися.

Як зазначив начальник Департаменту ДСБЕЗ МВС Василь Пісний, нині протиправною діяльністю активно займаються посадові особи військових комісаріатів, які вимагають «відкупні» за надання відстрочок від призову та вирішення питань щодо демобілізації зі Збройних сил України. Зокрема, на Херсонщині в одному з районів військовий комісар вимагав та отримав 400 доларів неправомірної вигоди від громадянки за надання її сину відстрочки від призову на строкову службу.

У Чернівцях керівник відділу міського військкомату взяв 500 доларів хабара в однієї з матерів за сприяння у вирішенні з працівниками Чернівецького військового госпіталю питання щодо демобілізації з армії її сина за станом здоров’я. А от на Вінниччині навпаки – вимагали гроші за прийняття на службу. Командир частини ЗСУ та комісар військкомату одержали 1,2 тис. доларів від двох громадян, які хотіли вступити на військову службу за контрактом.

Крім того, мають місце випадки отримання неправомірної вигоди службовими особами призовних комісій деяких медичних закладів за звільнення громадян від служби в армії. Наприклад, у Рівненській області фігурантом кримінального провадження став лікар однієї з поліклінік, який підготував висновок для звільнення юнака від служби, за що був «нагороджений» 4 тис. гривень.

За словами Василя Пісного, викриваються непоодинокі факти привласнення бюджетних коштів, призначених для потреб правоохоронців і військових, а також факти закупівлі за завищеними цінами фальсифікованих і неякісних пально-мастильних матеріалів, засобів особистого захисту військовослужбовців, харчових продуктів, одягу тощо. Приміром, на Житомирщині відкрито кримінальне провадження стосовно службових осіб одного з товариств, які надали фіктивні документи до військової частини Державної прикордонної служби та отримали незаконну перевагу в тендері із закупівлі пально-мас­тильних матеріалів. Відтак через поставку пального за завищеною вартістю вони завдали збитків державі на суму близько мільйона гривень.

У Львівській області викрито директора підприємства, який, складаючи фіктивні акти виконаних робіт, намагався привласнити 880 тис. гривень бюджетних коштів, виділених Міноборони для зведення житлового будинку військовослужбовцям.

«Такі вчинки ми розцінюємо, як зраду інтересам держави, – наголосив очільник ДДСБЕЗ. – За всіма вказаними фактами нині ведеться ретельне розслідування й усі винні зазнають покарання. Щоб не допустити таких порушень у майбутньому, ми розіслали до територіальних підрозділів відповідні доручення за підписом першого заступника міністра внутрішніх справ. Цей документ передбачає орієнтування особового складу оперативних підрозділів на викриття фактів хабарництва у військкоматах, зловживань із бюджетними кош­тами, що виділяються силовим відомствам на будівництво житла, та правопорушень, по­в’язаних із закупівлями то­вар­но-матеріальних цінностей».

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті