Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Юридична консультація
18/07/2014 15:03

Чи повернуть кошти за квиток?

Придбала квиток на поїзд, але так склалися обставини, що скористатися ним не зможу. Як мені повернути гроші за невикористаний залізничний квиток?

О. Башинська,  

Запорізька обл.

 

Якщо пасажир відмовився від поїздки потягом з особистих причин, то відповідно до Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України, передбачені такі умови повернення платежів, залежно від часу повернення невикористаних проїзних документів:

1. Більш ніж за 24 години до відправлення поїзда – пасажиру повертається повна вартість квитка і плацкарта. Комісійний збір за оформлення не повертається.

2. Від 24 до дев’яти годин до відправлення поїзда – пасажиру повертається повна вартість квитка і 50% вартості плацкарти. Комісійний збір за оформлення не повертається.

3. Менш ніж за дев’ять годин до відправлення поїзда, але не більше ніж через годину після його відправлення – повертається тільки вартість квитка, а вартість плацкарти не виплачується.

Комісійний збір за оформлення не повертається.

Повернення платежів за невикористані проїзні документи провадиться в будь-якому пункті продажу проїзних документів залізниць України з пред’явленням у касу повернення платежів проїзного документа та документа, що посвідчує особу (паспорта, військового квитка, студентського квитка, посвідчення водія, службового посвідчення).

Проїзні документи можуть бути повернені до відправлення поїзда, як особисто, так і іншими особами.

Повна вартість проїзду в пасажирських потягах складається з таких складових: вартість квитка + вартість плацкарти + ПДВ + страховий збір + комісійний збір.

Вартість квитка – це частина вартості проїзду, яка компенсує витрати на утримання та експлуатацію інфраструктури залізниць і електроенергію (або інший вид енергії), що використовується під час прямування поїзда (інфраструктурна складова).

Вартість плацкарти – це частина вартості проїзду, що компенсує витрати перевізника на підготовку вагона в рейс та обслуговування на шляху прямування (вагонна складова).

Страховий збір – включаються у вартість проїзду згідно з Положенням про обов’язкове особисте страхування від нещасних випадків на транспорті.

Комісійний збір – кошти, сплачені за послугу, пов’язану з оформленням, поверненням, переоформленням проїзних документів.

ПДВ – непрямий багатоступінчастий податок, який збирається з кожного акту продажу, починаючи з виробничого й розподільного циклів і закінчуючи продажем споживачеві.

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті