Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Служба
18/07/2014 14:55

Курортна «парасоля» безпеки

Україна, попри анексію Кримського півострова, знаного потужним рекреаційним потенціалом, не втратила своєї привабливості як для внутрішнього, так і для міжнародного туризму. Але нині на вибір будь-якого відпочивальника, зорієнтованого на українські осередки релаксу, впливає реальна картина суспільного неспокою, спровокованого діями терористів на сході країни. Курортний сезон фактично зірвано, і не тільки в окупованій автономії. Цього року наші співгромадяни через відомі причини менше відпочивають взагалі, навіть удома, не кажучи вже про далекі мандрівки. А якщо десь і від’їжджають, то почасти обирають безпечні й недорогі місця. Проте мільйони відвідувачів, туристів, відпускників таки вже провели певний час у мальовничих Карпатах, степовому Причорномор’ї, старовинному Львові чи на «синьо­оких» Шацьких озерах. Дехто віддав перевагу закордонню. Звісно, курортні зони в літній період завжди перебували під посиленою увагою правоохоронців: для їх патрулювання залучали додаткові наряди як міліції, так і військ правопорядку. Однак очевидно: відтепер, коли нашій державі потрібно фактично відновлювати й відстоювати реноме однієї з найбезпечніших країн Європи, коли розвиток сучасної туристичної галузі та сфери обслуговування може й повинен стати важливим джерелом пожвавлення економіки, є сенс переглянути та вдосконалити практику надання безпекового сервісу в згаданім секторі.

А наше море не таке вже й «чорне»…

Україна не має спеціалізованого туристичного або курортного міліцейського підрозділу чи служби. Є територіальні органи внутрішніх справ, розміщені в районах відпочинку громадян, але, окрім суто охорони правопорядку, вони переймаються безміром інших турбот, що їх покладено на міліцію. Були спроби створити щось на кшталт поліцейських структур, які працюють у Єгипті, Туреччині, Таїланді, а віднедавна – й у Москві, на основі міськ­рай­органів чи підрозділів, та щоразу «народжувалися» недовговічні й неефективні «гібриди».

Результати роботи підрозділів Державної служби охорони в Україні дають підстави для висновку: принаймні, для створення надійної системи безпеки закладів відпочинку й оздоровлення як варіант можна використати досвід згаданої міліцейської структури. Імовірно, що ДСО за підтримки відомства та регіональних владних органів зможе ви­окремити й забезпечити функціонування у своїй структурі такого самодостатнього вузькопрофільного загону туристичної або муніципальної варти.

Уже є позитивні приклади співпраці з ДСО приватних і державних підприємств, які займаються організацією відпочинку. Приміром, на Миколаївщині міліція охорони вартує об’єкти в зонах рекреації Березанського й Очаківського районів – там постійно чергують її групи затримання. Зокрема, у курортному секторі Коблевому налагоджена співпраця ДСО з райвідділом внутрішніх справ. Завдяки цій кооперації вдалося значно покращити оперативну обстановку: безпека 84 баз відпочинку й розважальних закладів перебуває під реальним контролем.

– Спершу ми проводили роз’яс­ню­вальну роботу, закликаючи господарів об’єктів обладнати їх хоча б мінімальними техзасобами охорони. Певних результатів домог­лися – нині нам уже є чим похвалитися. Домовилися з колегами так: ДСО встановлює техніку, а ми реагуємо, – зауважує начальник Березанського райвідділу міліції Іван Жук. – Звісно, для нас це велика відповідальність, та водночас і додатковий заробіток. Якось увечері в Коблевому жінка поверталася з діть­ми додому, а ззаду підскочив чолов’яга, приставив ножа до горла й заповзявся вимагати гроші. Бідолаха віддала все, що мала. Розбійник, обібравши жертву, намагався втекти, та жінка здійняла крик. Випадкові свідки оперативно сповістили про інцидент у райвідділ. Черговий зв’я­зався з нарядом ДСО в Коблевому, і той затримав лиходія.

В УДСО нас запевнили: коблівський досвід гідний подальшого вдосконалення, оскільки навколо селища розташовано близько 120 баз відпочинку й щороку їх стає дедалі більше. Значна частина курортних закладів залишається під охороною і взимку, адже вони «нафаршировані» побутовою технікою, меблями й потребують захисту від розкрадачів. У сезон у кімнатах корпусів лежать фото­апарати, ноутбуки, дорогі речі, документи відпускників. Усе це добро треба вберегти від крадіїв. Єдиний вихід для власників закладів – убезпечити їх, обладнавши сучасною технікою охорони. До речі, ця послуга не така вже й дорога – захищений у такий спосіб відпочинок дорожчає не більш як на 10-15 гривень на добу. Натомість клієнт отримує незрівнянно кращий рівень комфорту й безпеки.

– Моя родина має власний будинок у Вінниці. Оскільки багато їздимо в справах, навіть не знаю, де більше мешкаємо: там чи деінде, приміром, у Коблевому, де розбудовуємо сімейний бізнес. Тому спершу уклали угоду з ДСО про охорону вінницького обійстя, а потім задумалися над тим, як убезпечити наш заклад відпочинку на чорноморському узбережжі. Досвід підказав, що і цього разу варто звернутися до міліції охорони, – зауважує власник бази відпочинку «Парадіз» Павло Гуцол. – Коблеве – курорт для незаможних. Але це не означає, що небагатому курортнику байдуже до безпеки такого відпочинку. Ще чотири роки тому в нас за сезон було по три крадіжки. Щойно почали співпрацю з правоохоронним органом, як те неподобство припинилося. Зізнаюся, вивчав пропозиції від приватної варти, проте скажу коротко: «Дешева рибка – погана юшка». У міліції теж вистачає проблем, але вона на голову вища з усіх позицій за будь-яку охоронну фірму. Я гроші зароб­ляю щоденною працею, а тому вмію їх рахувати. Якби ДСО мене не влаштовувала, до них не звертався б. Безпека – елемент мого бізнесу, це частина іміджу, а він набагато важливіший вкладених у нього коштів. Клієнтам ми пропонуємо комфортний відпочинок в убезпеченому закладі, також є окремі номери, які охороняють індивідуально, а ще відпускники можуть скористатися сейфом і здати на зберігання цінні речі.

 

* * *

А от в іншому чорноморському місті – Скадовську, що на Херсонщині, – створили прообраз муніципальної курортної варти, коли сім років тому мерія почала тісно співпрацювати з ДСО. Спочатку десеовці взялися за охорону правопорядку на набережній. Наступного сезону купили велосипеди, красиву й зручну форму для патрулів, взяли під охорону інші комунальні об’єкти й заклади, встановили контроль за дотриманням правил торгівлі. Усе це позитивно вплинуло на імідж Скадовська, популярного в батьків із маленькими дітьми курорту. Нині в невеличкому містечку під опікою відділу охорони перебуває 330 об’єктів. І це при тому, що у відділі лише 10 атестованих і 16 цивільних вартівників.

Дитячий відпочинок без сторонніх

Звісно, найцінніше, про що ми маємо дбати, – це здоров’я нащадків. І відпочинок та реабілітація дітлахів ніяким чином не повин­ні перебувати поза увагою громади й держави. Спокій у відповідних закладах також здатні забезпечувати люди в міліцейських одностроях.

– Український дитячий центр «Молода гвардія», що в Одесі, розташувався на площі 30,8 га на березі Чорного моря. Тут постійно працюють табори «Зоряний» і «Сонячний», а влітку відкривають ще й «Прибережний». Щойно 2006-го заклад знову став державним, як постало питання щодо охорони Центру й налагодження належного правопорядку. Ми приймаємо водночас понад тисячу підлітків, з яких багато вихідців із соціально уразливих прошарків суспільства, – зауважує гендиректор «Молодої гвардії» Едуард Лебединський. – Вони «не догріті» лю­бо­в’ю й увагою, тому мають проблеми з поведінкою, у стосунках між собою й старшими людьми. Проте діти в тому не винні, бо їхні негаразди є наслідком дій дорослих. Виникла потреба якомога краще відгородити наших гостей від зов­нішнього впливу, та й присутність міліціонерів стимулювала б до вироблення позитивного сприйняття представника цієї професії. ДСО обрали тому, що це спеціалізована держструктура з відповідними повноваженнями. Погоджуюся, це не найдешевший спосіб, але у згаданій «фірмі» все прозоро, офіційно, надані їм гроші повертаються в бюджет. Це найголовніший аргумент «за».

Основні методи праці ДСО в Центрі – стаціонарні пости й пат­рулювання периметру, пляжної та спальної зон. Тут встановлено охоронну техніку, зокрема тривожні кнопки, камери спостереження тощо. До речі, останні фільмують факти незаконного проїзду й допомагають контролювати трудову дисципліну.

– На територію Центру не мають проникати сторонні. Звісно, не гарантую, що такого не відбувається, як і певних кримінальних чи аморальних проявів. Але міліція насправді їх стримує. Бувають крадіжки, сюди проникають асоціальні елементи, проте тут є кому реагувати на такі факти. Якось за одну ніч у дітей викрали 50 мобільних телефонів. Молодики пройшли вночі по кімнатах, зібрали стільникові слухавки – і натрапили на міліцейський патруль. Злочинці жбурнули в міліціонерів пакетом із «трофеями» й кинулися навтьоки. Їх затримали. Було, що вихователі натиснули на тривожну кнопку – і правоохоронці викрили збоченця.

Загалом за рік тут оздоровлюють понад 11 тисяч дітей відповідно до державних програм, та ще перебуває кількасот учасників різноманітних фестивалів, що відбуваються на базі Центру. На час масових заходів збільшуємо кількість міліцейських нарядів, до того ж є домовленість, що з нас за те не братимуть додаткової оплати.

З міліцейською охороною репутація буде доброю

Свій рецепт спокою для учасників ринку турпослуг міліція охорони пропонує незалежно від того, на якій висоті від рівня моря перебуває той чи інший заклад. Хай навіть і серед купчастих хмар карпатських гір. Приміром, комплекс відпочинку «Маєток „Сокільське”», що в с. Тюдові Косівського району Прикарпаття, є одним із найкращих закладів релаксу на Західній Україні, що відповідає євростандартам і здатний задовольнити вимоги найвибагливіших гостей. Тут створені всі умови для сімейного, корпоративного відпочинку серед смерек Національного природного парку «Гуцульщина». Від початку розбудови закладу його безпеку та спокій клієнтів забезпечує ДСО. Окрім спеціальних техзасобів, у нічні години комплекс вартує один працівник цивільної охорони. У вихідні й свята вони заступають на чергування вже опівдні.

– І ми, і туристи задоволені, адже під надійним наглядом перебувають і майно, і автівки. Як­що стаємо свідками небезпечної ситуації, то викликаємо вартівника по рації. Проте приводів для цього тут дуже мало, – розповідає адміністратор комплексу відпочинку Мар’яна Рибчук. – Коли до нас уночі приїздять гості, охоронець перевіряє, чи справді вони бронювали номери, робили замовлення, або консультується з на­ми, запускати чи ні клієнта. Звісно, тут дуже серйозно ставляться до питання безпеки, тому почасти нічних візитерів, про яких завчасно не сповістили, усередину не впускають. Зазвичай неприємності стаються з особами, що «перебрали» спиртного. Якось один дядько добряче хильнув і став їздити територією закладу, машину чужу вдарив. Виник конфлікт, довелось охороні врегульовувати пристрасті. Бувало, що хтось не хотів розраховуватися, й тоді також зверталися до послуг представника ДСО. А ще відвідувачам пропонуємо залишити на зберігання цінні речі в захищеному сховищі й під конт­ролем сигналізації.

Якось охоронець врятував «Маєток» від найстрашнішого злодія – вогню. Тоді замкнув електропровід, сталося загоряння. Добре, що вартівник одразу побачив це на моніторі. Він швидко викликав адміністратора, разом вони вим­к­нули електрику й загасили по­лу­м’я. Була б велика біда й знач­ні збитки, бо основний будівельний матеріал комплексу – дерево. А в іншому випадку ледь не втопилося маля, що впало через недогляд батьків у басейн. Дитяті сподобалася рибка у воді, воно схилилось і почало сповзати вниз… Дякувати Богу, охоронець був поруч і встиг витягти «іхтіолога».

 

* * *

Іншим знаним осередком відпочинку, який пильнує ДСО, уже у столичному передмісті, є клуб «Сапсан-спорт». Для багатьох його клієнтів уже стало традицією проведення тут ділових зустрічей, корпоративів, підготовки до сезону полювання. Зауважимо: задоволення від перебування в закладі зовсім не залежить від рівня підготовки стрілка – благо комплекс має досвідчених інструкторів. Тут є 10 майданчиків для стрільби, стенд для вправ із лука й арбалета, пейнтбольний майданчик. А ще ТОВ «Сапсан-спорт» – база олімпійської й параолімпійської підготовки, де також проходять змагання та тренування різноманітних силових і охоронних структур.

Звісно, заклад, де на зберіганні перебуває багато зброї, має вартувати Державна служба охорони. Тому практично всі тутешні приміщення облаштовано сигналізаційними приладами, виведеними на пульт спостереження, а вночі силами варти організовано патрулювання.

– Нашу компанію ДСО повністю задовольняє в сенсі надання послуг охорони, – каже головний бухгалтер ТОВ Людмила Поціпух. – Хоч і є багато схожих комерційних структур, але ми тут ведемо настільки специфічну діяльність, зокрема продаємо зброю й боєприпаси, що приватники навряд чи потягнуть цього «воза». А ще нам потрібен супровід перевезень згаданого товару, що є процедурою суворо регламентованою. Тому ми сумлінно дотримуємося всіх передбачених цих видом діяльності норм безпеки. «Сапсан-спорт» має далекоглядні плани, зокрема з розвитку туристичного напряму, відтак роботи нашим партнерам лише додасться.

 

Делікатні інспектори все роблять «красиво»

Задоволені співпрацею з ДСО й чимало директорів готельно-рес­торанних комплексів і закладів громадського харчування практично по всій країні.

– Наш девіз такий: «Працюємо з людьми й для людей». Маємо багато відвідувачів, зокрема постійних, що приїздять із діт­ками, влаштовують весілля, бенкети тощо. Тому, задля безпеки клієнтів і нашого персоналу, закладу потрібна професійна охорона. Завдяки ДСО облаштували напрочуд зручну систему тривожної сигналізації, яка не підводила жодного разу, – каже виконавчий директор готельно-рес­то­ран­ного комплексу «Лелека», що на Він­ницькому шосе неподалік Хмельницького, Діна Білецька. – Щоб вгамувати бешкетуна, інколи вистачає однієї появи наряду й заклику: «Шановні, радимо поводитися гідно!». «Шановні» зазвичай дослухаються. Не можу не похвалити роботу інспектора ДСО, закріпленого за нами. От, виникає ситуація, що дехто не бажає розраховуватися. Тоді приїздить інспектор і делікатно знаходить варіант виходу з проблеми. Зазвичай, люди розраховуються. Таке партнерство сприяє усталенню нашої репутації безпечного закладу заміського відпочинку.

 

* * *

– Ми не стали очікувати, доки станеться якась надзвичайна ситуація, а навпаки намагались убезпечити себе від неї, і з початком розвитку закладу задумалися про налагодження надійної охорони, – розповідає власниця кафе «Місячне сяйво» в Іллічівську, що на Одещині, Вероніка Ткачук. – Спершу звернулись у приватну агенцію, раптом там дешевше буде. Проте терпіти їхнє неподобство вистачило сил лише на три тижні. І тоді пішла до професіоналів своєї справи – ДСО. Ось уже п’ять років із ними. У нас не виникло жодного збою, на відміну від приватників, які не могли владнати звичайний конфлікт із відвідувачем. Деякі з них не розраховуються, але достатньо приїхати міліції, як вони змінюють поведінку. Наряд зав­жди все робить коректно, щоб не відлякувати клієнтів кафе надміру жорстким реагуванням.

 

* * *

Відвідали кореспонденти «ІЗ» і «Дельту Дніпра» – унікальний комплекс релаксу в гирлі прадавнього Борисфена-Славутича на Херсонщині, розрахований на фанатів риболовлі, які мають доволі високі вимоги до рівня сервісу й комфорту та полюють на лускату не заради юшки. Тому наріжним каменем розбудови закладу стало питання гарантування належної безпеки й кваліфікованої охорони. У господарів було зав­дання знайти структуру, що могла б у разі потреби вчасно доїжджати в цей досить віддалений від великого міста куточок і робити свою справу непомітно-красиво, не завдаючи незручностей гостям. Замовник змусив виконавця буквально вилазити зі шкіри, щоб той довів, що здатен вартувати найскладніші об’єк­ти.

– Тепер є можливість порівняти, бо до того, як стати партнером ДСО, ми чотири роки перебували під приватною охороною, доки не зрозуміли, що гідні кращого. Умови угоди непрості, бо ми організовуємо активний культурний, сімейний і конфіденційний відпочинок, до нас приїздять іноземні туристи, неподалік зупиняються круїзні судна, – говорить директор комплексу риболовлі та відпочинку «Дельта Дніп­ра» Ірина Лаврова. – Також 2012-го тут пройшов чемпіонат світу зі спортивної риболовлі та кілька етапів Кубка Ук­ра­їни. Тутешні клієнти – персони високого соціального рівня, що жадають так само високого стандарту обслуговування. Звісно, з такими гостями не так багато проблем у сенсі конфліктних інцидентів, проте інколи бувають винятки. Одне натискання кнопки – і сюди швидко приїздять відповідно екіпіровані міліціонери. Подеколи на хамів напрочуд витверезливо діє попередження: «Хлопці, об’єкт під вартою ДСО! Напевно, ви прийшли сюди не для того, щоб нажити неприємностей?».

 

* * *

Можливо, і справді, з настанням цілком мирної доби ми багато що переглянемо у своєму житті, зокрема замислимося над тим, яку обрати конструкцію «парасолі безпеки», що оберігатиме нас від кримінальних загроз не тільки там, де ми працюємо, живемо, а й там, де відпочиваємо, тілесно й морально лікуємося. Сподіваємося, цей матеріал стане в пригоді тим, від кого залежить втілення сподівань мільйонів українців і гостей нашої чудової країни. А про те, як працює туристична поліція у світі, ми розповімо в одному з наступних номерів «ІЗ».

 

Геннадій КАРПЮК, «ІЗ».

Фото Олега ПЕРЕВЕРЗЄВА

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті