Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Служба
11/07/2014 15:33

«ПІН-код або життя!»

Троє строковиків НГУ знешкодили розбійника, який вдарив жертву ножем у серце

На тлі повідомлень про події на сході України теми буденної служби Національної гвардії відійшли на другий план. Між тим воїни НГУ продовжують виконувати покладені на них завдання, серед яких – охорона громадського порядку на вулицях українських міст, захист людей від злочинних посягань.

Тієї п’ятниці патрульний наряд бригади охорони громадського порядку НГУ у складі молодшого сержанта Віталія Черняка, солдатів Миколи Алексєйчика та Олексія Рижака ніс службу в Дніпровському районі столиці. Протягом більш ніж півроку строкової служби троє молодих воїнів уже бували в бувальцях, тож негайно зреагували на бійку між двома чоловіками, яку побачили в одному з дворів по вулиці Попудренка близько шостої години вечора.
– Певна річ, ми одразу побігли до місця пригоди, – розповів молодший сержант Черняк. – Коли наблизилися метрів на десять, то я помітив у руці одного з них ножа. Наша несподівана поява змусила нападника кинути зброю й тікати.
Гвардійці наздогнали й затримали зловмисника, який був напідпитку та чинив відчайдушний опір. Надівши на його руки кайданки, воїни взялися допомагати пораненому ним чоловікові, що стікав кров’ю. Потерпілий, який назвався Олександром Станіславовичем, поки йому надавали першу медичну допомогу, розповів, що затриманий вдарив його ножем у ділянку серця, а потім відібрав мобільний телефон і гаманець із банківською карткою й п’ятьма гривнями. Незадоволений такою «здобиччю», злочинець почав вимагати в жертви сказати ПІН-код до «кредитки», аж тут з’явився наряд НГУ…
– Поки ми чекали лікарів і патрульного автомобіля, грабіжник увесь час нам погрожував – зокрема обіцяв знайти мене й відрізати голову, – розповідав молодший сержант Черняк без жодного натяку на страх. – Почувши ці слова, ми не здивувалися, адже численні татуювання на тілі нападника свідчили про його неабиякий кримінальний «досвід».
Після того, як затриманого доправили до районного управління внутрішніх справ і встановили його особу, з’ясу­ва­лося, що 46-річний Сергій Ч. більшість свого життя – двадцять чотири роки(!) – провів у місцях позбавлення волі: спочатку за вбивство двох працівників міліції, потім – за більш як тридцять вчинених крадіжок, грабежів і розбоїв.
– Коли осмислюю ту пригоду, то усвідомлюю, що під час затримання такого запеклого злочинця ми наражалися на реальну небезпеку. Але тоді, у критичну мить, про себе ніхто не думав, – веде далі молодший сержант. – Та й зараз для мене головне те, що потерпілий залишився живим і йому повернули пограбоване. До речі, лікарі дивувалися, як він із таким пораненням ще мав сили чинити опір грабіжнику: лезо ножа не дійшло до серця лише кілька міліметрів…
Наказом командира з’єднання трьох відважних гвардійців заохо­чено додатковими п’яти­до­бо­вими відпустками.
Сергій ДІДИК, м. Київ.
Фото Євгена РОЖЕНЮКА

друкувати
Додати коментар

Інші статті