Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Юридична консультація
07/07/2014 17:33

За чай та білизну приготуйте гроші

Планую з малою дитиною їхати потягом на відпочинок у межах України.  Поінформуйте, будь ласка, за скільки днів до від’їзду починають продавати квитки та чи враховано у їх вартості ціну гарячих напоїв та  постільної білизни.

В. Давидова, 

м. Дніпропетровськ

 

Відповідно до Порядку обслуговування громадян залізничним транспортом, затвердженим Постановою Кабінету Мініс­трів України № 252 від 19 березня 1997 року зі змінами, квиткові каси станцій і зупиночних пунктів, які відкриті для продажу проїзних документів на місцеві поїзди й поїзди далекого прямування, продають проїзні документи до всіх станцій і зупиночних пунктів, розташованих за маршрутом прямування поїздів, що зупиняються на цих станціях і зупиночних пунктах. Продаж проїзних документів, зазвичай, розпочинається за 45 діб до відходу поїзда. Час закінчення продажу проїзних документів до відходу поїзда встановлює начальник станції виходячи з місцевих умов і з урахуванням часу на безпечний прохід пасажирів від каси до поїзда. 

У період із 1 вересня по 1 травня може проводитися попередній продаж проїзних документів менш як за 45 діб, але не менш як за 30 діб до відходу поїзда.

Касир або інший працівник, який одержує гроші під час розрахунку з пасажиром, повинен з’ясувати, чи згоден пасажир сплатити за користування у вагоні постільними речами, чітко повідомити пасажиру про розмір плати за користування постільними речами, загальну вартість проїзду, суму готівки, одержаної від нього, номер поїзда, дату відправлення, тип і номер вагона, категорію місця, належну суму здачі. 

Посадка в поїзд здійснюється за пред’явленням проїзного документа й документа, який посвідчує особу.

Провідник вагона, на зберіганні в якого перебувають проїзні документи, повинен повідомити пасажира про наближення поїзда до пункту призначення не пізніше ніж за 30 хвилин до прибуття поїзда й повернути йому проїзні документи. 

Діти віком до шести років, які не займають окремого місця, мають право на безоплатний проїзд без проїзного документа. Діти віком від шести до чотирнадцяти років мають право на проїзд за дитячими проїзними документами з наданням місця. 

У купейних, плацкартних і м’яких вагонах пасажирів всіх поїздів не менш як три рази на день забезпечують чаєм, цілодобово кип’яченою гарячою та охолодженою водою, а в загальних вагонах – питною водою. 

Постільні речі в пасажирському вагоні (матрац, подушка, наволочка, ковдра, простирадло та рушник) видає провідник вагона в разі сплати пасажиром за його власним бажанням у квиткових касах за користування такими речами. Доставка постільної білизни на спальне місце пасажира та збирання її за 30 хвилин до прибуття пасажира до місця призначення є обов’язком провідника вагона. 

Провідник вагона повинен надавати допомогу в застиланні постільної білизни інвалідам, хворим, літнім людям та пасажирам із малими дітьми. 

В окремих випадках, визначених Правилами, плату за користування постільними речами в пасажирському вагоні може приймати провідник. 

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті