Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Освіта
05/06/2014 17:40

Полігон протидії насильству в сім’ї

У Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ розпочалися заняття з курсу «Протидія насильству в сім’ї», які проходять в умовах, максимально наближених до реальних. Таке своєрідне ноу-хау покликане допомогти розв’язати проблему сімейного насилля в Україні.

«Полігоном» для навчання є інтерактивна кімната, що була створена в ДДУВС ще 2009 року за допомогою Координатора проектів ОБСЄ. Навчання курсантів там відбувається за участю працівників кримінальної міліції у справах дітей та дільничних інспекторів підрозділів міліції Дніпропет­ровщини. Цього року до них долучилися ще й працівники соціальних служб.

Така організація освітнього процесу дає змогу правоохоронцям не лише вивчати алгоритм дій у теорії, а й відпрацьовувати його на практиці. Приміщення «навчального полігона» спроектовано як типову двокімнатну квартиру. Її оснащено комплексом аудіо- та відеоапаратури, яка фіксує, зберігає та відтворює перебіг рольової гри.

«Згадана практика вкрай необхідна для працівників міліції, – говорить старший викладач кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності ДДУВС Микола Репан. – Необхідно будь-якої миті бути готовим оперативно й адекватно діяти в непередбаченій ситуації, яка може виникнути під час конфлікту».

Навчання в інтерактивній кімнаті пройшли понад тисячу правоохоронців з одинадцяти областей України. Слід зазначити, що воно корисне не лише для вартових порядку, а й для працівників соціальних служб, яким із цією проблемою доводиться мати справу щодня. Самотужки протидіяти насильству в сім’ї їм доволі складно, адже не завжди можна вгамувати «домашнього тирана» словами, іноді просто не обійтися без втручання правоохоронців. Спільні заняття працівників міліції та соціальних служб навчають взаємодії між собою. Підтвердженням тому є численні листи-по­дяки, які надходять на адресу керівництва університету. Ось лише один із них:

«Дніпропетровський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді висловлює щиру подяку за організацію та проведення спільних занять в інтерактивній кімнаті за участю фахівців центру, дільничних інспекторів та оперуповноважених кримінальної міліції у справах дітей ГУМВС Дніпропетровської області. Це дало змогу напрацювати спільні заходи щодо взаємодії соціальних працівників з органами внутрішніх справ у протидії насильству в сім’ї, отримати навички дій у типових та екстремальних ситуаціях, а також детальніше ознайомитися з роботою дільничних інспекторів міліції, кримінальної міліції у справах дітей та із законодавством, що регламентує їхню діяльність».

Вікторія КОСЯК, Катерина ЛЮДВІК, 

Дніпропетровська обл.

друкувати
Додати коментар

Інші статті