Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Наші люди
05/06/2014 17:30

Поруч із генеральським кашкетом – берет морського піхотинця

31 травня у Львові вперше в історії незалежної України з військовими почестями був похований генерал, що загинув у бою. Начальник управління бойової та спеціальної підготовки Головного управління Національної гвардії України генерал-майор Сергій Кульчицький розділив трагічну долю з 11 побратимами, воїнами НГУ і працівниками спецпідрозділу міліції, життя яких обірвалося 29 травня на Донеччині: їхній вертоліт збили терористи. Той день був останнім днем його відрядження, після якого Сергій Петрович збирався приїхати до своєї родини у Львів…

У  заупокійному молебні, який пройшов у храмі Святого Рівноапостольного Великого князя Володимира, що на території Римнікського полку НГУ, та церемонії поховання на львівському Личаківському цвинтарі разом із рідними та близькими, од­­но­пол­ча­нами-гвардійцями й ветеранами, керівниками цент­ральних і місцевих органів влади та силових структур Львівщини взяли участь тисячі людей. Під зливою генерала вшановували і не знайомі з ним прості львів’яни, і товариші по службі, що приїхали з різних куточків України.

За словами начальника відділення виховної роботи 2-ї Галицької окремої бригади НГУ підполковника Ростислава Вовка, Кульчицький не відсиджувався в кабінеті. «Сергій Петрович завжди був привітним – і з полковником, і з двірником. Для солдатів він був, як батько: дбав про них, організовував їм цікаве дозвілля…».

«Під Слов’янськом генерал Кульчицький жив разом із солдатами, розділяючи з ними всі тяготи польового побуту. Він мав дуже високий авторитет серед підлеглих, був людяним і водночас – мужнім…» – розповів старший лейтенант Олексій Пальваль, командир 1-го резервного батальйону Нацгвардії України, підготовкою якого особисто керував Сергій Петрович.

«Плаче родина, плачуть друзі, плаче небо. Це велике горе, це велика біда. Біда для всіх нас. Те, що ми бачимо щодня, що робиться на сході нашої держави, – це наша трагедія. Тільки завдяки таким мужнім генералам цієї біди меншає. Вони на свої груди приймають кулі, які могли влучити в кожного з нас із вами…» – душевні слова знайшов міський голова Львова Андрій Садовий.

«Сергій Петрович був чудовою людиною. Він до всіх ставився по-людськи, приймав виважені, розумні рішення, турбувався про підлеглих. Генерал Кульчицький довів, що в нас є військові, здатні захищати нашу державу. На його прикладі та прикладі всіх, хто загинув, ми виховуватимемо майбутнє військо», – сказав командувач Національної гвардії України ге­не­рал-лейтенант Степан Полторак.

Заступник міністра внутрішніх справ Микола Величкович наголосив: «Ми втратили великого друга, ми втратили велику людину. До слів скорботи долучаються не лише однополчани, з якими він пройшов свій військовий шлях, а й побратими, яких він учив боронити державу, і які нині несуть службу на Сході. Він загинув за Україну. МВС сумує разом із вами. Нехай земля йому буде пером...».

Група ветеранів поклала на труну генерала чорний «морпіхівський» берет. Колишній командир бригади морської піхоти полковник Володимир Волошин сказав: «Сергій Петрович – мій найкращий та близький друг, з яким ми починали службу на Північному флоті. Це була людина честі, а по духу – справжній морський піхотинець. Сьогодні багато людей телефонували мені з Росії – ті, хто мав честь із ним служити, передавали свої співчуття його родині. Усі ми повин­ні розуміти, що те, що тепер відбувається, – це вина політиків, а не людей, які живуть у Росії. Сергій Петрович залишиться в нас у душі, у нашій пам’яті та в історії морської піхоти України. Герої не вмирають!..».

 Вадим ГОЛУБ, 

м. Львів.

Фото автора

друкувати
Додати коментар

Інші статті