Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Юридична консультація
05/06/2014 15:04

Як підтвердити трудовий стаж?

Чи є якийсь порядок підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій, якщо в трудовій книжці немає записів про навчання у виші та період догляду за дитиною непрацюючою матір’ю?

Н. Шепіль, Полтавська обл.

Згідно з Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637, основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами. У разі коли документи про трудовий стаж не збереглися, підтвердження трудового стажу надається органами Пенсійного фонду на підставі показань свідків.
Час навчання у вищих нав­чальних, професійних нав­чаль­но-ви­ховних закладах, нав­чальних закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди нав­чання.
За відсутності в документах таких відомостей для підтвердження часу навчання приймаються довідки про тривалість навчання в навчальному закладі у відповідні роки за умови, що в документах є дані про закінчення повного навчального періоду або окремих його етапів.
Час догляду непрацюючої матері за малолітніми дітьми встановлюється на підставі свідоцтва про народження дитини або паспорта й документів про те, що до досягнення дитиною трирічного віку мати не працювала.
Час догляду одного з батьків за потерпілою дитиною від 
Чорнобильської катастрофи до досягнення нею 12-річного віку 
встановлюється на підставі: 
 свідоцтва про народження дитини або паспорта;
 посвідчення дитини, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи або довідки про видачу такого посвідчення;
 заяви особи, яка звернулася за призначенням пенсії, про те, що ніхто з батьків не скористався пільгою, передбаченою пунктом 13 ст. 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;
 документів про те, що до досягнення дитиною 12-річного віку один з батьків не працював.
Документами, які підтверджують те, що до досягнення дитиною трирічного віку мати не працювала, і те, що до досягнення дитиною 12-річного віку один із батьків не працював, є: 
 виписка з трудової книжки; 
 відомості про відсутність в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб і фізичних осіб – підприємців інформації про державну реєстрацію фізичної особи – підприємця, отримані в порядку взаємного обміну інформацією;
 інформація з системи персоніфікованого обліку Пенсійного фонду України.

друкувати
Додати коментар

Інші статті