Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Наші люди
22/05/2014 16:20

Бонус за міліцейську роботу

Село Палагичі, що на Івано-Фран­ків­щині, відзна­чило своє 800-річчя. Підготовку до святку­вання ювілею одного з найдавніших насе­лених пунктів краю сільська громада проводила під керів­ництвом сільського голови – пенсіонера органів внутрішніх справ Ігоря Петрука.

Уперше село Палагичі згадується в Іпатіївському літописі за 1213 рік. У давні часи воно простягалося на 15 кіломет­рів: від Тисменицьких лісів до села Олеші. Нині Палагичі є цент­ральною садибою сільської ради, до якої входять села Локітка, Попелів і Гончарівка. Населення становить близько двох тисяч осіб.

Нинішній сільський голова Палагичів Ігор Петрук народився в Гончарівці. Каже, що про роботу на цій посаді ніколи не думав, адже ще замолоду пов’язав своє життя з міліцією. 1993 року випускник Львівського політехнічного інституту, який мав стаж роботи в дорожній організації та завідував автогаражем, вступив на службу в органи внутрішніх справ. Працював інспектором, інженером з дорожнього наг­ляду Державтоінспекції Тлумацького району, п’ять з лишком років очолював цей підрозділ, три роки трудився в обласному управлінні ДАІ. Потім перевівся на посаду чергового Тлумацького РВ УМВС, а перед виходом на пенсію був призначений заступником начальника райвідділу з кад­рового забезпечення.

«Ніколи не думав, що колись стану сільським головою, – каже відставний майор. – Іти на вибори мені порадили друзі: мовляв, ти ще молодий, люди тебе знають, поважають. А ще дуже наб­рид спокійний ритм життя пенсіонера, я до цього ніяк не міг звикнути. А на посаді сільського голови, як і в міліції, потрібно крутитися весь день, спілкуватися з людьми, приймати рішення. Мені дуже допомагає те, що я служив у правоохоронних органах».

На дострокових виборах сільського голови Палагичів у Ігоря Петрука було шість суперників. Як кажуть у спорті, переміг з очевидною перевагою. Ігор Андрійович вважає, що це своєрідний бонус за міліцейську роботу: люди його знають за попередніми справами.

«Я тільки-но прийшов на цю посаду, а народ мені каже: цього року виповнюється 800 років Палагичам, – продовжує співрозмовник. – Тож визначилися з нагальними справами, взялися найперше за ремонт адміністративного приміщення, в якому розміщені сільська рада, відділення зв’язку, біб­ліотека, клуб. Переодягався й ставав біля людей, працював, як усі. А як інакше? Приклад потрібно показати. А ремонту тут давно не було. У танцювальному залі ми тиждень шліфували підлогу, але встигли до святкової дати. Добре, що всюди маю друзів, знайомих, які готові допомогти. Я, коли йшов на вибори, заручився підтримкою місцевих підприємців, фермерів, небайдужих до проб­лем села людей. Бо як без їхньої допомоги?».

Свято в Палагичах вдалося – люди задоволені, каже сільський голова. Крім святкової літургії в храмі святого Архистратига Михаїла та урочистостей з нагоди ювілею села, низки спортивних змагань і концерту, в рамках святкування відбувся ще й районний пісенний фестиваль «Тернистий шлях до волі». До 800-річчя Палагичів також випустили перший номер друкованого віс­ника сільської ради «Гори­цвіт». Далі будуть номери, присвячені іншим селам сільради. 

«Мені вдалося налагодити тісні контакти зі священиками, керівниками освітніх закладів, – розповідає Ігор Петрук. – Потрібно постійно тримати руку на пульсі громадського життя. Дослуховуюся до порад працівників сільради, бо наш колектив досвідчений, фаховий. Тільки й працюй! Але діло за головним: треба кошти. Знаю, що інші сільські ради розвиваються за рахунок соціальних програм, тож хочу ґрунтовніше вивчити це питання. Зокрема, допомагаємо школам, хоча вони фінансуються з районного бюджету».

На посаді сільського голови Ігор Петрук працюватиме до 2015 року, тобто половину каденції, бо був обраний на дострокових виборах. «Роблю, що можу, а люди нехай оцінять, чи варто мені довірити очолювати цей пост і надалі, – каже Ігор Андрійович. – Що намітив на найближчий час? Довести до ладу два фельд­­шерсько-акушерські пункти – вони потребують капітального ремонту. Потрібно завершити ремонт фасаду адміністративного приміщення в Палагичах, встановити систему опалення. Стадіон – перенести в інше місце, бо нині на полі постійно тримається вода після дощів та снігу. Я вже намітив місце в центрі села. Треба молоді посприяти, адже в нас є дві футбольні команди. Також у клубі я поставив два тенісних столи, хочу ще встановити стіл для гри в більярд, щоб молодь вечорами не тинялася, не пиячила».

На моє запитання про спів­працю з колишніми колегами по службі, Ігор Петрук усміхається: тут немає ніяких проблем. З більшістю особового складу райвідділу міліції працював, декого на роботу приймав. У селах криміногенна ситуація спокійна. Про це, разом із сільським головою та громадськістю, дбає старший дільничний інспектор майор міліції Іван Кухарчук. На святкування 800-річчя Палагичів із Тлумача прислали наряд міліції, але втручання правоохоронців не знадобилося. Прадавнє село, в якому головує колишній міліціо­нер, – зразок громадського порядку та спокою.

Ігор ГОЛИНСЬКИЙ, 

Івано-Франківська обл.

друкувати
Додати коментар

Інші статті