Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Наші люди
24/04/2014 17:47

До зони – добровольцем

Коли зібрався весь особовий склад ВДСО при Токмацькому міськвідділі УМВС Запорізької області й начальник відділу зачитав наказ про відрядження до Чорнобильської зони, одним із перших добровольцем зголосився їхати сержант міліції Євген Юрченко.

 

На ту пору Євген Миколайович уже десять років пропрацював у Токмацькому ВДСО (нині цей підрозділ реорганізовано в Мелітопольський міжрайонний відділ УДСО. – Ред.). Керівництво й колеги поважали його, та й було за що. Сержант, за плечима в якого служба в Західній групі військ Радянської Армії в Німеччині, належав до когорти ентузіастів: свої обов’яз­ки виконував сумлінно, за спинами товаришів ніколи не ховався, та ще й чимало зробив для розбудови підрозділу: доклав рук до будівництва боксів для службового транспорту й підсобних приміщень, упорядкування адмінбудівлі рідного відділу ДСО й прилеглої території. Тож ніхто з колег не здивувався рішенню Юрченка поїхати в зону відчуження. 

Чорнобильське відрядження Євгена Миколайовича тривало з п’ятого січня по п’яте квітня 1987 року. Рота міліції охорони дислокувалась у селищі Зорін. Звідти ліквідатори щоденно виїжджали на кількагодинну службу з охорони різних об’єктів. А у вільний час токмацький сержант не сидів без діла. За перші два тижні перебування в зоні майстерними руками Юрченка та його товаришів у повоєнній двоповерховій будівлі медичного училища, розташованого в місті Чорнобилі, була облаштована казарма. Там розміщувалися наступні зміни міліціонерів охорони, які прибували на службу в 30-кілометрову зону.

На початку квітня правоохоронець повернувся додому, але ненадовго. Уже п’ятого червня він удруге вирушив до Чорнобильської зони й ще місяць перебував на небезпечній службі. А як від’їздив, то забув деякі особисті речі. Колеги, які добре знали характер Юрченка, жартували, що незабаром він знову прибуде до зони…

Розповідаючи про службу в Чорнобилі, Євген Миколайович теплими словами згадує свого побратима – сержанта міліції охорони Віктора Скрипніка. У той трагічний для країни час виконали свій службовий і громадянський обов’язок й інші працівники Токмацького ВДСО: Юрій Головін, Яків Микитин, Вік­тор Куценко, Олександр Флорко та Олександр Злиденний. Їхні імена, як й імена тисяч героїв, що, не шкодуючи свого здоров’я, своїх молодих літ, намагалися приборкати страшного атомного звіра, ми не маємо права забути.

В’ячеслав ЧЕРНЯВСЬКИЙ, Запорізька обл.

друкувати
Додати коментар

Інші статті