Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Служба
24/04/2014 17:45

Щоб не сталося біди

Підрозділ Державної служби охорони Київщини серед інших вирізняється кількома особливостями. Одна з них – те, що на долю особового складу випали суворі випробування на мужність, відповідальність, проф­придатність: у квітні 1986-го майже всіх працівників підняли по тривозі й відправили приборкувати мирний атом, що вийшов з-під контролю.

 

Працівники УДСО Київської області винесли на своїх плечах основний тягар з організації та забезпечення вартування державного й особистого майна, що залишилось у Прип’яті та Чорнобилі після трагедії на ЧАЕС. У листопаді 1987-го на базі ліквідованих відділів охорони тут створили спецбатальйон міліції, підпорядкований управлінню позавідомчої охорони при УВС. Задля оптимізації чисельності, вдосконалення управління цим підрозділом у квітні 2001 року його реорганізували в окрему роту охорони зони ЧАЕС відділення ДСО при Славутицькому МВ.

Одним із найважливіших об’єктів, які опікує чорнобильська ДСО, є Пункт захоронення радіоактивних відходів (ПЗРВ) у Буряківці. Сюди з усієї 30-кіло­метрової зони відчуження привозять ховати «заплямовані» радіацією матеріали. Заповнені могильники консервують, засипаючи зверху кількома шарами піску, глини та ґрунту. А вартові порядку стежать, щоб ні за яких обставин не сталося витоку ра­діо­активно забруднених матеріалів та щоб сюди не проникали сторонні особи. Подеколи, за словами тутешніх міліціонерів охорони, вони затримують любителів легкої наживи – зазвичай самоселів, що шукають брухт, або жителів найближчих від зони сіл, які в такий спосіб намагаються вижити в депресивному районі.

– Після аварії уряд вирішив локалізувати небезпечні відходи в одному місці задля зниження фонового навантаження. Для цього виділили ділянку площею 96 гектарів, – пояснює майстер ПЗРВ «Буряківка» Борис Славєн. – З лютого 1987-го ми з ДСО – партнери. Із сьомої години вечора до дев’я­тої ранку тут пильнують порядок і за все відповідають міліціонери. А вже вдень до праці долучаємося ми. Ситуація перебуває під пильною увагою МАГАТЕ. Тому, коли йдеться про неконтрольовану міграцію радіоактивного «бруду»,  скупитися не годиться – нами задіяно найпрофесійнішу команду охоронців у країні.

Найближчим часом ДСО в зоні відчуження ЧАЕС вартуватиме Державне спеціалізоване підприємство з поводження з радіоактивними відходами «Вектор». Наразі облаштовують приміщення для особового складу, проводять там ремонт.

Геннадій КАРПЮК, «Моменти».

Фото Олега ПЕРЕВЕРЗЄВА

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті