Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Служба
17/04/2014 17:02

Новітня аналітика – на службі міліції

Наприкінці березня цього року в м. Ташкенті (Узбекистан) відбувся другий спеціалізований тренінг з вивчення та практичного використання програмного забезпечення, призначеного для дослідження та аналізу великого обсягу статистичної інформації, зокрема щодо незаконного обігу наркотичних речовин. На запрошення Центральноазійського регіонального інформаційно-координаційного центру боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів і регіонального представництва Управління ООН з наркотиків та злочинності в Центральній Азії в цьому заході брав участь також представник міліцейського відомства України, головний оперуповноважений – інспектор УБНОН МВС Володимир Литвинов.

Раніше – на початку грудня 2013-го – правоохоронець також був відряджений у м. Алм­ати (Казахстан), де пройшов перший тренінг на тему «Інтеграція дослідницької діяльності та аналіз даних». У ньому взяли участь представники з 10 країн світу – Азербайджану, Вір­менії, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Узбекистану, Білорусі, Молдови та України. Головною метою цього заходу було навчання працівників аналітичних підрозділів компетентних органів навичкам, потрібним для проведення стратегічних досліджень з використанням сучасних програмних продуктів, удосконалення їхніх аналітичних здібностей і якнайповніший розгляд етапів дослідження – його планування, проведення, аналіз даних та публікація підсумків.

Тренінг складався з кількох сесій. Упродовж них правоохоронці вивчали розширені функції MS Excel, опановували базові основи теорії статистики, методологію написання аналітичних звітів тощо. Крім того, делегати ознайомилися з новим програмним забезпеченням Statistical Package for the Social Sciences (SPSS), призначеним для здійснення статистичної обробки інформації в глобальних масштабах і прогностичної аналітики, та отримали базові навички роботи з ним.

Як розповів Володимир Литвинов, зазначена програма дозволяє працювати з онлайнплатформою моніторингу наркотиків DMS (http://drugsmonitoring.unodc-roca.org), створеною в ме­жах проектів Управління ООН з наркотиків та злочинності «Ініціатива Паризького пакту» й «Моніторинг торгівлі афганськими опіатами». Цей портал містить інформацію про вилучення наркотичних засобів та прекурсорів, їхні ціни, способи та шляхи транспортування, пункти виготовлення та призначення, відомості щодо затриманих осіб та окремий блок про посіви опійного маку в Афганістані останніми роками. Усі можливості ресурсу також представили учасникам заходу.

За результатами першого базового тренінгу його організатори вирішили провести другий етап навчання для тих, хто найкраще набув навички з використання сучасних методів аналізу із застосуванням представлених новітніх розробок. У Ташкенті впродовж чотирьох днів право­охоронці поглибленіше вивчали на практиці комплекс SPSS, зокрема використовуючи його для роботи з порталом DMS. Органічно побудована структура тренінгу, доступний та цікавий формат подачі матеріалу дав змогу учасникам стати впевненими користувачами згаданих програм. Наприкінці заходу здобувачам знань вручили відповідні сертифікати.

Нині Міністерству внутрішніх справ України вже надіслали в користування ліцензійну копію програмного забезпечення SPSS та відкрили доступ до онлайнплатформи моніторингу наркотиків. Завдяки цьому фахівці УБНОН зможуть аналізувати великі обсяги статистичної інформації щодо незаконного обігу наркотиків, прив’язувати дані до геокоординат і позначати їх на карті.

«Участь у таких тренінгах сприяє активізації співпраці між аналітичним підрозділом УБНОН МВС України та аналогічними службами правоохоронних відомств інших держав, – зазначив начальник Управління боротьби з незаконним обігом наркотиків Олег Шутяк. – Сподіваємося, що така взаємодія у справі протидії наркозлочин­ності триватиме й надалі».

Анна ТОРГОНЕНКО, «ІЗ»

друкувати
Додати коментар

Інші статті