Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Актуально
20/03/2014 14:46

Ефективність, компетентність та довіра суспільства – «три кити» добору кадрів

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков представив кад­рову комісію МВС й окреслив головні засади її роботи. 

 

На захід були запрошені голова Люстраційного комітету Єгор Соболєв та журналіст Юрій Бутусов, що, спільно з головою Правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євгеном Захаровим, представлятимуть громадськість у новоствореній комісії.

За словами очільника право­охоронного відомства, за останні три тижні були апробовані різні моделі та підходи до відбору кад­рів у ОВС: «Увесь цей час ми відчували колосальний тиск як політичних лобістів, так і суспільства». Арсен Аваков переконаний: нині доцільно будувати модель кадрових призначень, дослухаючись до думки громадськості. Саме тому було ухвалене рішення: усіх призначених раніше керівників обласних управлінь міліції та ДАІ звільнити з посад і перевести у статус виконувачів обов’язків, щоб вони пройшли перевірку Люстраційного комітету та кадрової комісії МВС.

До складу кадрової комісії МВС увійшли: перший заступник міністра внутрішніх справ Володимир Євдокимов, заступники міністра внутрішніх справ Сергій Яровий, Микола Величкович та Сергій Чеботар. 

«Задум полягає в тому, щоб на керівні посади в міліцію прийшли люди, яких підтримуватиме суспільство, що готове будувати нову державу. Це серйозний потенціал, і ми маємо взяти його до уваги», – зазначив голова Люстраційного комітету Єгор Соболєв.

Процедура перевірки кандидатів буде поетапною. Є низка критеріїв, яким має відповідати претендент. Зокрема, за словами першого заступника міністра внутрішніх справ Володимира Євдокимова, це – вища освіта відповідно до фаху професійної діяльності, стаж роботи за фахом в органах внутрішніх справ на керівних посадах не менш як 4 роки, післядипломна освіта у сфері державного управління правоохоронною діяльністю, знан­ня чинних нормативно-пра­во­вих актів тощо. Також кандидати на посаду проходитимуть тестування в електронному вигляді, тому, на думку фахівців, підробити результати буде неможливо. Що важливо, висування кандидатур на розгляд кадрової комісії МВС буде публічним. Кандидатів попередньо представлятимуть в областях та погоджуватимуть із громадськістю. І, зрештою, остаточне призначення на посаду буде гранично прозорим. 

«Ми проти того, щоб керівників міліції призначав натовп на вулиці. Це має відбуватися за чітко прописаною процедурою, – зазначив Єгор Соболєв. – Остаточне рішення ухвалюватиме кадрова комісія МВС, що зважатиме на результати обговорення з суспільством».

Своєю чергою, Арсен Аваков окреслив три головні вимоги до всіх претендентів на керівні посади у МВС: ефективність, компетентність та довіра суспільства. Нову кадрову модель спершу апробують у Київській, Волинській, Львівській та Тернопільській областях. Потому, в доопрацьованому вигляді, її буде запроваджено в решті регіонів.

«Перед нами постало важливе завдання: розпочати процес змін і при цьому не втратити важелів управління системою ОВС. Процес перебудови відбуватиметься в найкоротші терміни», – резюмував міністр. 

Марія САЛЬНІК, «ІЗ»

 

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті