Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Освіта
13/03/2014 16:04

Важко в навчанні – легко у службі

На базі Науково-дослідного експертно-криміналістичного цент­ру при ГУМВС у Харківській області було проведене виїзне бінарне заняття з навчальної дисципліни «Спеціальна техніка ОВС» для курсантів першого курсу факультету підготовки фахівців для підрозділів боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми  Харківського національного університету внутрішніх справ.

На початку заняття викладач кафедри захисту інформації університету Олексій Рвачов коротко ознайомив курсантів зі структурою Експертної служби МВС України, основними зав­даннями, що виконують її працівники, та акцентував увагу на значенні проведення експертиз під час розслідування кримінальних проваджень.

Фахівці відділу вибухотехнічної та пожежотехнічної експертиз  розповіли курсантам про функції підрозділу, ситуації, коли виникає необхідність залучення спеціалістів-вибухо­тех­ніків, що пройшли відповідну підготовку та навчання, володіють спеціальними знаннями та мають необхідне обладнання.

«Якщо під час огляду місця події або проведення такої слідчої дії, як обшук, буде виявлена вибухова речовина або підозрілі предмети, що схожі на підривні пристрої, снаряди, міни тощо, необхідно обов’язково сповістити про це фахівців нашого підрозділу та до їхнього приїзду неухильно дотримуватися заходів безпеки», – зазначив експерт.

Курсанти також ознайомилися з муляжами пристроїв, що найчастіше стають причиною несанкціонованого вибуху, загибелі та травмування людей. Їм навели конкретні приклади розслідування кримінальних проваджень за злочинами, вчиненими із застосуванням вибухових речовин як на території Харківської області, так і за її межами. Курсанти побачили спеціальне обладнання, засоби та спецодяг, що використовуються працівниками вибухотехнічних підрозділів під час огляду та знешкодження підозрілих предметів та вибухових пристроїв.

Також під час проведення виїзного заняття юнаки й дівчата оглянули криміналістичний полігон центру, до складу якого входять спеціалізовані навчальні класи. За словами головного спеціаліста науково-дослідного екс­пертно-криміналістичного центру Сергія Стрільця, криміналістичний полігон використовується для навчання експертів-криміна­лістів, щоб на практиці закріпити теоретичні знання щодо тактики проведення огляду місця події, виявлення та фіксації слідів і предметів, що їх містять.

Анна ШЕЛАЄВА, м. Київ

друкувати
Додати коментар

Інші статті