Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Освіта
13/03/2014 16:03

Майбутні «кіберкопи» на службі правопорядку

Тижневик «Іменем Закону» продовжує серію публікацій, присвячених обговоренню освітніх процесів у відомчих вищих навчальних закладах. Цього разу до розмови на окреслену тему долучився начальник факультету підготовки фахівців для підрозділів боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми ХНУВС підполковник міліції В’ячеслав Марков. Високотехнологічна злочинність – явище далеко не нове для сьогодення. З кожним роком вплив кіберзлочинності на криміногенну ситуацію у світі зростає. Приміром, у переліку пріоритетних зав­дань ФБР боротьба з кіберзлочинністю поступається лише протидії тероризму та шпигунству. Належну увагу перешкоджанню високотехнологічній злочинності приділяють й органи внутрішніх справ України. Для ефективної роботи правоохоронне відомство потребує як постійного оновлення матеріально-технічної складової, так і поповнення практичних підрозділів кваліфікованими кадрами.  

-Майбутніх «кіберправоохоронців» для служби в оперативних та слідчих підрозділах навчають за напрямами підготовки «Системи технічного захисту інформації» та «Правознавство». Науково-педагогічний склад університету провів значну роботу для того, щоб видати низку спеціалізованих посібників та забезпечити навчальний процес навчально-методич­ними матеріалами з таких дисциплін, як «Оперативно-технічні засоби», «Запобігання та розкриття кібер­злочинів», «Основи боротьби з кіберзлочинністю», «Основи обробки та передачі інформації», «Безпека інформаційних та комунікаційних систем» та багатьох інших курсів.

На належному рівні підтримується й технічне забезпечення відповідних дисциплін. Комп’ютерні класи, в яких навчаються курсанти, обладнані сучасною комп’ю­тер­ною та мультимедійною технікою. Зокрема, у навчальному процесі використовуються десятки комплексів програмного навчання, кількасот засобів проекційної техніки, мультимедійні дошки та мультимедійні тренажери, а також спеціалізовані посібники, розроблені викладачами університету.

Важливою складовою виховання майбутнього фахівця з боротьби з кіберзлочинами є практика, під час якої курсанти моделюють практичні ситуації, розробляють власне програмне забезпечення, відпрацьовують навички на спеціальних навчально-тренуваль­них полігонах. На базі факультету створений і успішно діє «Нав­чально-тренувальний центр боротьби з кіберзлочинністю та моніторингу кіберпростору». Окрім того, протягом навчання курсантів факультету спільно з працівниками територіальних підрозділів залучають до виконання реальних завдань у сфері боротьби з кібер­злочинністю. Досвід Харківського національного університету внут­рішніх справ засвідчує ефективність такої методики, яка реалізована в кількох проектах.

Один із таких проектів – автоматизований банк даних «Невід», призначений для накопичення інформації про розміщення протиправного контенту в мережі Інтернет. Його презентація відбулась у квітні 2013 року в межах конференції «Протидія кіберзлочинності в фінансово-банківській сфері». Слід зазначити, що основну частину програмного коду автоматизованого банку написали курсанти. Нині роботу системи забезпечують 17 курсантів, частина з яких програмує відповідні модулі, реш­та – веде пошук інформації за пріо­ритетними напрямами, визначеними МВС України. За домовленістю з керівництвом Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України, після доопрацювання банк даних «Невід» буде інтегрований як окремий модуль до автоматизованого робочого місця працівника УБК. Потому до його напов­нення залучатимуть курсантів інших вищих навчальних закладів системи ОВС.

Курсанти університету беруть участь і в реалізації проекту щодо пошуку безвісти зниклих дітей, користуючись інформацією, яку працівники територіальних підрозділів залишають у внутрішній мережі МВС. Коли курсанти за допомогою Інтернету виявляють можливе місце перебування дитини, зокрема в соціальних мережах, цю інформацію розміщують у системі «Невід» і повідомляють її у чергову частину райвідділу за місцем проживання. Слід зазначити, що на сьогодні таким чином курсанти допомогли знайти вже кількох дітей.

Не залишилася поза увагою фахівців університету й фінансово-банківська сфера. Для відпрацювання навичок протидії високотехнологічній злочинності в економічній царині на факультеті реалізується проект навчально-трену­вального банку. Також триває створення навчально-тренуваль­ного центру протидії кіберзлочинності та торгівлі людьми. Реалізація цього проекту передбачає навчання фахівців шляхом проведення тренінгів, науково-практичних семінарів та здійснення науково-дослід­ницької роботи у сфері боротьби з кіберзлочинністю й торгівлею людьми з розробкою відповідної науково-мето­дичної продукції, а також конкурсів професійної майстерності. У рамках проекту планується обладнати спеціалізований інтерактивний комплекс, в якому, зокрема, будуть створені приміщення для моделювання слідчих (розшукових) дій, навчальні лабораторії – експертно-кримі­налістична й мультимедійна – та криміналістичний музей. Згодом учасники проекту залучатимуться до розслідування кримінальних проваджень, а технічне обладнання використовуватиметься для проведення комп’ютерно-тех­ніч­них експертиз.

Університет на постійній основі співпрацює з практичними підрозділами ОВС. Зокрема, представники МВС України та територіальних підрозділів активно залучаються до дистанційного викладання лекцій курсантам у режимі відеоконференції. Такі заняття для них проводять, зокрема,  фахівці Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС України. Здійснюється й зворотний зв’язок. В університеті постійно функціонують курси підвищення кваліфікації для працівників оперативних, слідчих та експертних підрозділів, залучених до боротьби з кіберзлочинністю. Також активно проводиться профорієнтаційна та правопросвітницька робота серед населення. Зокрема, науковці університету читають лекції та ведуть бесіди з учнями загальноосвітніх шкіл, розповідаючи їм про специфіку роботи фахівців боротьби з кіберзлочинністю.

Університет активно співпрацює не лише з вітчизняними, а й із закордонними організаціями. Серед них – Американська асоціація юристів «Ініціатива з верховенства права» (ABA ROLI), Inter­national Criminal Investigative Training Assistance Program (U.S. Dept. of Justice), ОБСЄ, The Society For The Policing Of Cyberspace (POLCYB).

Нещодавно в рамках Меморандуму про взаєморозуміння між урядом України та урядом Сполучених Штатів Америки щодо допомоги з правоохоронних питань у Харківському національному університеті внутрішніх справ побували представники Посольства США та Міжнародної програми підвищення кваліфікації для органів кримінального розслідування Департаменту юстиції США (ІСІТАП). За словами старшого консультанта з правоохоронних питань регіонального програмного офісу Департаменту юстиції США/ІСІТАП Роберта Пікока, мета такого візиту – пошук шляхів співпраці в напрямі підготовки фахівців з боротьби з кіберзлочинністю. Науковці впевнені, що така взаємодія буде обопільно корисною, адже дозволить не лише обмінюватися досвідом та новими напрацюваннями, а й застосовувати їх у навчальному процесі.

Анна ШЕЛАЄВА, м. Київ

друкувати
Додати коментар

Інші статті