Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Служба
13/03/2014 15:55

Пломба для еквадорського каналу

Тернопільський міський суд призначив 8 років позбавлення волі організаторові злочинного угруповання, що налагодило канал постачання кокаїну з Південної Америки в країни Євросоюзу та Україну. А припинили діяльність «наркокартелю» працівники Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС України спільно з УБОЗ Львівської області за участю Генеральної прокуратури України, Центрального апарату Державної митної служби України, Агенції боротьби з наркотиками Міністерства юстиції США (DEA), Центрального слідчого бюро Головної комендатури поліції Республіки Польща та правоохоронних органів Республіки Еквадор.

Ще навесні 2012 року львівські борці з організованою злочинністю отримали інформацію щодо незаконного обігу в регіоні особливо небезпечного наркотику – кокаїну. Під час перевірки цього повідомлення правоохоронці виявили: через Україну проходить потужний міжнародний канал постачання цього «кайфу» з Південної Америки до Західної Європи, в якому наша країна відіграє роль переправної точки. Розуміючи, що знищення нижньої ланки цього ланцюга не призведе до його ліквідації, тож наркотики надходитимуть і надалі, але вже через інших людей, працівники міліції прийняли рішення про масштабну розробку угруповання.

Як з’ясувалося, наркотрафік діяв тривалий час. «Бізнес-схе­ма» була така: громадянин Польщі, який мав налагоджений зв’я­зок зі спільниками в Еквадорі, замовляв та отримував кокаїн. За переправлення товару відповідав громадянин України, а збутом займався ще один українець, що жив у Німеччині. Після кінцевої реалізації зловмисники розподіляли гроші. З Південної Америки наркотики переправляли переважно суднами, домовляючись із моряками.

Заручившись підтримкою правоохоронців-спеціалістів з інших держав – позаяк фіксувати й контролювати дії ділків потрібно було на території кількох країн, зокрема в Еквадорі, де немає посольства України, – вітчизняні вартові порядку розпочали наймасштабнішу на пострадянському просторі операцію зі знешкодження наркозлочинців. З огляду на те, що офіси DEA розташовані в 60 державах світу й агенція має чималий досвід діяльності з ліквідації таких угруповань, була налагоджена спів­праця із цією організацією. Крім того, до операції залучили представників Центрального слідчого бюро Головної комендатури поліції Республіки Польща та правоохоронних органів Республіки Еквадор.

Убозівці встановили весь маршрут «прямування» кокаїну: з Еквадору через Україну та Польщу до Нідерландів, Бельгії або Російської Федерації. Потому спільними зусиллями оперативники вийшли на виробників та замовників «порошку». Вдалося навіть роздобути інформацію про вже укладену угоду на постачання 30 кілограмів високоякісного наркотику в Україну.

Встановивши всіх учасників злочинного синдикату, правоохоронці розпочали ретельний контроль за процесом роботи наркоділків і документування кожного його етапу. І от у жовтні відбулась очікувана зустріч сторін та обмін грошей на товар. Організатора постачання кокаїну на територію України – жителя Львова – затримали в одному з готелів Тернопільщини під час отримання ним партії наркотику (30 кг) і розрахунку за її транспортування. Одночасно з українськими убозівцями спрацювали й правоохоронці в Польщі, які зам­кнули кайданки на зап’яст­ках свого співвітчизника. В Еквадорі місцеві вартові порядку затримали 5 учасників «картелю», у яких вилучили 3 автомобілі.

Доки наркотик «доїжджав» від виробника до конкретного споживача, його вартість зростала в сотні разів. Зокрема, в Еквадорі кілограм кокаїну коштує 2 тисячі доларів, а орієнтовна вартість вилученої наркотичної речовини в Україні на чорному ринку становить близько 3 млн доларів, тобто 100 тис. «зелених» за кілограм.

Нещодавно організатор злочинного угруповання постав перед судом. Зважаючи на його тісну співпрацю зі слідством та пов­не визнання провини, Тернопільський міський суд присудив чоловіку 8 років позбавлення волі з повною конфіскацією майна та з відбуттям покарання у виправній колонії суворого режиму.

Примітно, що справи стосовно наркоділків в Еквадорі та Польщі ще розглядають суди. Учаснику ОЗУ з сусідньої держави загрожує 7,5 років позбавлення волі, а громадянам Еквадору – по 12.

Ірина ЛЕМЕШЕВА, м. Київ


друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті