Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Наші люди
11/03/2014 17:11

У будь-якому віці є чому вчитись

З перших хвилин знайомства із заступником начальника ЦГ МВС України з медсестринства Людмилою Лавренчук стає зрозуміло – вона невтомна ентузіастка, закохана у свою справу. «Якби у шкільні роки мені хтось сказав, що я все життя пропрацюю в медицині, я б, напевно, не повірила», – каже Людмила Василівна. Шкільна активістка й спортсменка могла уявити себе ким завгодно – танцівницею, гімнасткою, плавчинею, – тільки не працівником медичної сфери. У Київському медучилищі № 2 (нині це коледж імені П. І. Гаврося) Люда нав­чалася дуже старанно. Та усвідомила, що обраний фах і є її покликанням, лише в хірургічному відділенні столичної клінічної лікарні № 6. Колектив цього закладу став для молоденької медсес­трички другою родиною. «Це була чудова школа – колеги навчили мене всьому», – із вдячністю згадує Людмила Василівна. Їй було дуже шкода залишати дружній колектив, та заміжня жінка й мама, як кажуть, несадківського синочка мусила зважати на життєві обставини… Ось так вона опинилась у міській клінічній лікарні № 7 (нині № 4). За короткий час новоприбулу медсестру знали й обожнювали всі мешканці дільниці. І було за що: Людочка не лише професійно робила ін’єкції й ставила крапельниці – вона була уважною й турботливою, особливо з пацієнтами похилого віку. «Я співчувала їм і допомагала, як тільки могла, бо, дивлячись на них, згадувала свою бабусю». Працьовиту дільничну медсестру шанували не лише пацієнти, а й колеги та керівництво клінічної лікарні № 7. Власне, вони й ініціювали її навчання на курсах підвищення кваліфікації. І у 28 років Люда Лавренчук стала наймолодшою головною медичною сестрою в Києві.

У Центральному госпіталі МВС України Людмила Василівна почала працювати 1986-го: «Я довго вагалася, та коли зрештою прийшла сюди, відразу зрозуміла – це мій колектив!». Понад два десятиліття пропрацювала тут на посаді головної медсестри. «Знаєте, у госпіталі усвідомила, як мені пощастило, адже я реалізувалася в улюбленій професії», – ділиться пані Лавренчук. І додає, що сумлінно виконувати обов’язки неможливо без постійного самовдосконалення й розвит­ку. «У будь-якому віці людині є чому повчитися», – переконана досвідчена працівниця відомчої медицини. Цей постулат вона підтвердила власним прикладом: у 50 років повернулася на студентську лаву, до речі, у той самий навчальний заклад, який закінчувала в молодості. Не пропустивши жодного заняття, завершила навчання з відмінними оцінками з усіх предметів. А отримавши червоний диплом бакалавра, продовжила керувати старшим медичним персоналом ЦГ МВС уже в новій іпостасі – як заступник начальника госпіталю з медсестринства.

Людмила Василівна з гордістю відзначає професіоналізм і людяність своїх підлеглих, та й усіх працівників медзакладу: «Колектив сформувався чудовий!». І це вкотре підтвердилось у страшні дні кривавих сутичок у цент­рі Києва: 18 лютого в госпіталь були доставлені більш як 200 постраждалих, і ще понад 60 – 20-го. «Мої колеги й підлеглі продемонстрували найвищий фаховий рівень і злагоджену командну роботу, – продовжує пані Лавренчук. – Кликати їх не доводилося. Кожен поспішав до приймального відділення та знаходив собі роботу: знімали з травмованих обмундирування, супроводжували на обстеження, розвозили по відділеннях, працювали без відпочинку до пізньої ночі. Бути в такому колективі для мене щастя!».

Голос Людмили Василівни – мами двох синів і бабусі чотирьох онучат – тремтів від жалю, коли почалася розмова про загиблих і скалічених у протистояннях. Вона озвучила прагнення всіх своїх колег-жінок і, певно, усіх українок: «У всіх нас тепер на думці одне: щоб був мир, щоб у кожній сім’ї всі були здорові, щоб матері були спокійні за своїх дітей! Це був би найкращий подарунок до жіночого свята!».

Марина ГОНТАР, «ІЗ».

Фото Олега ТАБОРОВСЬКОГО

друкувати
Додати коментар

Інші статті