Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Освіта
25/02/2014 11:02

…І в чужих навчайтесь

Міжнародна співпраця – важлива передумова ефективної діяльності сучасного ВНЗ, адже обмін досвідом сприяє розвитку та вдосконаленню навчально-виховного процесу. Серед партнерів Донецького юридичного інституту МВС України – провідні академії поліції (міліції), університети, інститути, науково-дослідні установи та практичні підрозділи правоохоронних органів країн Європи та Азії. Цього року виповнюється два десятиліття відтоді, як розпочалася співпраця інституту з IV Управлінням поліції особ­ливого призначення та Школою поліції міста Нюрнберга. Така взаємодія відбувається, зокрема, за підтримки Фонду Ганса Зайделя.

Історія становлення співпраці розпочалась у лютому 1994 року, коли тодішній ректор вишу Юрій Титаренко, перебуваючи на спільному засіданні МВС України з керівниками поліції землі Баварії, познайомився з поліцай-директором, начальником ІV Управління поліції особливого призначення міста Нюрнберга, начальником Школи поліції Герхардом Данцлом. Того ж року Герхард завітав із дружнім візитом до ДЮІ та ознайомив викладачів і курсантів із особливостями роботи й навчання баварських поліцейських. А вже за два роки інститут отримав від німецької сторони запрошення відвідати Школу поліції міста Нюрнберга. Саме під час візиту першої делегації були окреслені напрями подальших робочих відносин. Зокрема, вирішено вивчати досвід психологічного забезпечення служби, криміналістики, дорожньої поліції, а ще – розпочати мовне стажування працівників інституту.
Відтоді візити делегацій ДЮІ стали систематичними, а їхня географія розширилася. Щороку найкращі курсанти, які добре володіють німецькою мовою, можуть упродовж двох тижнів стажуватись у Німеччині, а працівники інституту – опановувати німецьку мову на рівні професійної термінології в підрозділах поліції Баварії.
2003-го ректором Донецького інституту внутрішніх справ став Віктор Бесчастний. Саме з ініціативи Віктора Миколайовича 22 вересня 2004 року відбулося підписання Протоколу про наміри між Донецьким юридичним інститутом та ІV Управлінням поліції особливого призначення м. Нюрнберга щодо співпраці з підготовки та підвищення кваліфікації фахівців та керівних кад­рів міліції (поліції).
З 2005 року за підтримки Фонду Ганса Зайделя проводяться спільні міжнародні конференції з питань психотренінгових технологій, боротьби з незаконною міграцією, торгівлею людьми, нарко- та кіберзлочинністю, злочинністю в молодіжному середовищі та з інших актуальних питань. Зокрема, у вересні 2011 року відбулася міжнародна науково-практична конференція «Забезпечення охорони громадського порядку і безпеки під час проведення матчів чемпіонату Європи 2012 року з футболу», у роботі якої взяла участь делегація поліції Баварії на чолі з державним міністром внут­рішніх справ Баварії Йоахімом Геррманном.
2010 року започаткували нову форму співпраці – залучення досвідчених фахівців поліції Баварії до проведення занять із науково-педагогічним складом, курсантами та студентами інституту. Вивчаючи досвід поліції Баварії, керівництво та особовий склад ДЮІ впроваджує його в діяльність навчального закладу. Зокрема, в інституті був створений Центр упровадження психотренінгових технологій, який отримав статус науково-дослідного центру. Його завдання – розробка й запровадження в практику тренінгів різної спрямованості. Також у квітні 2002 року в інституті був створений нав­чальний міськрайвідділ внутрішніх справ – аналог спеціалізованого полігона Нюрнберзької школи поліції Баварії – що суттєво поліпшує якість засвоєння теоретичного матеріалу.
Нині на кафедрі українознавства інституту триває робота з обладнання навчальної аудиторії «Студія ораторської майстерності» для проведення занять з дисципліни «Ораторська майстерність». Така аудиторія діє в монастирі Банц, що є одним із центрів підготовки та підвищення кваліфікації Фонду Ганса Зайделя. У цьому центрі проходять підготовку представники ЗМІ, політологи, поліцейські. 
Окрім того, на кафедрі кримінального процесу інституту обладнується нав­чальний полігон із впровадження нового Кримінального процесуального кодексу України. Це дозволить забезпечити оптимальну адаптацію курсантів до практичної діяльності, сприятиме набуванню навичок складання процесуальних документів, роботи з Єдиним реєстром досудових розслідувань.
Анна ПОЛІТОВА, Донецька обл.

друкувати
Додати коментар

Інші статті