Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Наші люди
12/01/2014 12:06

Коли знаєш, що ти не один…

Цю зворушливу розповідь, що нагадує сюжет відомої телепередачі «Жди меня»,  довелося почути під час спілкування у стінах Центрального госпіталю МВС із військовослужбовцями, які були травмовані 1 грудня під час зіткнення з радикально налаштованими молодиками, що намагалися прорватися до Адміністрації Президента України. Історія, головним героєм якої є військовослужбовець строкової служби бригади спецпризначення внутрішніх військ МВС «Барс» молодший сержант Федір Рябов, не лише руйнує стереотипні уявлення про вихованців інтернатів, а й переконує: зазнавши скрути, ніколи не варто здаватися, бо світ – не без доб­рих людей…

У 10-річному віці Федір потрапив до навчально-виховного закладу для дітей, позбавлених батьківського піклування. Про ті роки він пригадує неохоче і зі смутком: «Коли помер батько, ми залишились удвох з матусею. Потім згорів будинок. Я опинився в інтернаті, а мама поїхала на заробітки до Росії й відтоді я її не бачив…». Мати Федора й донині значиться серед осіб, які зникли безвісти. Юнак навіть не здогадувався, що в нього є рідні сестра та брат: коли Федя був ще зовсім маленький, вони вже залишили батьківський дім і, як то кажуть, пішли в люди. Тож із плином часу втратили зв’язок із родиною.

Звісно ж, дитинство у Федора було дуже нелегке. Після випуску з інтернату в рідному Стаханові 2007 року він вступив до машинобудівного технікуму. Хоч і без батьківської допомоги, без надійного плеча рідної людини, але юнак упевнено долав усі життєві випробування: «Я почав займатися спортом, здобув звання кандидата в майстри спорту з кікбоксингу. Напевно, саме спорт допоміг мені загартувати характер, навчив ніколи не впадати у відчай і бути наполегливим».

Саме завдяки своїй наполег­ливості Федір і досягнув мети: навесні 2013 р. став до лав спецназу внутрішніх військ. Тут варто пояснити, що призовникам, які походять із неповних родин, а тим паче – круглим сиротам, навіть за їхнього великого бажання, потрапити до ВВ дуже складно (таких юнаків неохоче беруть до військ, щоб у майбутньому не мати проблем зі строковиком «із групи ризику»). У Ста­хановсько-Брянківському об’єд­наному міському військовому комісаріаті Федору порадили звернутися до Луганського обласного військкомату. «Знову почувши відмову, я вийшов із кабінету. У коридорі зустрів підполковника Віктора Дем’янюка, заступника командира з виховної роботи бригади «Барс», у якій нині проходжу службу», – усміхаючись, пригадує Федір. Хлопцеві не було чого втрачати, тож він набрався сміливості й вирішив попросити допомоги у своєму питанні. І недарма: то була його визначальна зустріч із небайдужою людиною.

«Дуже добре пам’ятаю ту нашу коротку розмову, – розповідає підполковник Дем’янюк. – Федір сказав: „Візьміть мене служити, не пожалкуєте!”. Я повірив цим простим, але щирим словам – і не помилився. Він не те що виправдовує сподівання, а й навіть перевершує їх своєю мужністю та силою волі».

Того ж дня Федір у складі команди новобранців вирушив потягом до столиці. Після проходження початкової підготовки та складання Військової присяги був направлений до навчального центру ВВ, що в місті Золочеві, а коли повернувся до «Барса», його призначили командиром відділення з присвоєнням військового звання «молодший сержант». За словами Федора, бойові товариші стали для нього другою родиною, а тієї атмосфери взаємної підтримки та братерства, що панує в підрозділі, треба ще пошукати в цивільному житті: «Останні півроку мене оточують люди, завжди готові прийти на допомогу. Безперечно, що й вони можуть розраховувати на мою підтримку, адже ми – одна команда…».

Про події, що сталися 1 грудня під час виконання завдання з охорони громадського порядку біля будівлі Адміністрації Президента України, Федір розповідав на лікарняному ліжку. «Напад агресивних молодиків був цілком несподіваним для всіх нас, військовослужбовців ВВ», – пригадує юнак. Разом із бойовими товаришами він стояв у першій лаві, і одним із перших зазнав ударів провокаторів. У солдатів летіло каміння, їх били палицями та металевими ланцюгами. Федір із товаришами не зрушили ні на крок. У якийсь момент він знепритомнів… Численні забої, травма грудної клітки та черепно-мозкова травма – такий діагноз поставили молодшому сержанту Рябову лікарі госпіталю.

У палаті, не приховуючи радості, юнак поділився надзвичайно втішною новиною: кілька днів тому знайшлися його рідні! Можна лише уявити ті емоції, переживання юнака, який сиротою виріс в інтернаті, коли у слухавці почув голос рідної сестри, що його розшукала, а за тисячі кілометрів із нетерпінням чекає на зустріч ще й брат! «Словами не передати тих почуттів, коли ти вже звик до самотності, до думки, що один на цьому світі, а тут така неочікувана новина… – не по роках мудро розмірковує Федір. – Знаєте, й одужується швидше, коли відчуваєш, що ти не один, що комусь потрібен».

Як з’ясувалося, його 32-річна сестра, що живе з родиною в столиці, роками шукала Федора: надсилала запити до навчальних закладів, потроху розплутувала клубок життєвих перипетій молодшого брата й нарешті у військ­коматі дізналася, де він проходить службу. «Під час нашої першої зустрічі з сестрою впізнав я її тому, що вона дуже схожа на маму, – підбирає слова юнак. – Таку, як її пам’ятаю з дитинства…». А 42-річний старший брат багато років тому переїхав до Ізраїлю.

Нині, після закінчення лікування, молодший сержант Рябов у складі свого підрозділу знову несе службу з охорони громадського порядку в столиці й у вільні хвилини спілкується з рідними. Федір каже, що планує продовжити службу у внутрішніх військах як військовослужбовець за контрактом, і зізнається, що має нову мету: вибороти право носити Краповий берет. Хочеться вірити, що цілеспрямованість та завзяття допоможуть йому досягти цієї мети.

Ірина МАКАРЧЕНКО, 

м. Київ.

Фото Андрія НЕКРАСОВА

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті