Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Актуально
15/12/2013 11:42

Виступ міністра внутрішніх справ України

«Мирні зібрання в Україні розпочалися ще 24 листопада. Майже тиждень вони справді були мирні.

Проте 30 листопада на Майдані з’явилися агресивні молоді люди, які почали розтягувати огорожі, кидати камінням у працівників міліції та використовувати сльозогінний газ.

Коли їхні дії стали протиправними – втрутився спецпід­розділ «Беркут». Молодики злилися з іншими, і міліція вже не могла розібрати де хто. На жаль, під час сутички постраждали й ті, хто не був причетний до цього.

Міліція визнає свою провину та вибачається.

Це стало початком нового «євромайдану». Мирні зібрання набули зовсім іншого відтінку. У гаслах та вимогах з’явилась політика. Тобто комусь було вигідно, щоб характер волевиявлення народу змінився. І вже наступного дня все стало зрозумілим.

Зверну вашу увагу, що напередодні була відзначена активність ультраправих форумів.

Йдеться про ультраправі, расистські, ксенофобські організації: «Братство», «Свобода» та футбольні угруповання ультрас. Саме ці бойовики були головною ударною силою «євромайдану». Вони несли охоронні функції на площі. Журналісти писали про хлопців із жовтими пов’язками «Патріот України». На своїх форумах ультраправі не приховують, що саме вони влаштували бійку з «Беркутом».

Тож із 1 грудня питання євроінтеграції України взагалі не чути на майданах. Лунають лише політичні заклики – відставка Уряду, зміна влади.

Не знімаючи вини з міліції, зауважу, що Міністерство внутрішніх справ України занепокоєне тим, що більшість всеукраїнських ЗМІ подають інформацію перекручено, однобоко та не­об’єк­тив­но. Дезінформують суспільство і народні депутати, які використовують свою впізнаваність.

Тепер детальніше щодо інших подій.

Захоплення адміністративних будівель у будь-якій країні вважається злочином. Україна не є винятком.

Захоплення учасниками акцій приміщень Київської держадміністрації, будинку профспілок, Жовтневого палацу, заклики до штурму Адміністрації Президента та інших урядових будівель – це порушення чинного законодавства, що загрожує кримінальною відповідальністю.

На жаль, ті хто спонукає народ до таких методів мають депутатську недоторканість. Чи праві вони щодо своїх виборців? На це питання відповість час.

Атака будівлі Адміністрації Президента тривала майже п’ять годин. Натиск протестуючих витримували солдати внутрішніх військ. На них наїжджали трактором, били ланцюгами, камінням, молотками, кидали в них пляшки із запальною сумішшю, розпилювали газ, тицяли в обличчя палаючі факели. Лише після цього було використано спецпідрозділ «Беркут».

Загалом маємо 156 постраждалих правоохоронців, 126 із них госпіталізовано, 4 – у важкому стані.

Міліція нині в дуже непростій ситуації. З одного боку ми повин­ні забезпечити громадський порядок та спокій. З іншого – будь-яка спроба припинити протиправні дії провокаторів буде розцінена як напад на мирні зібрання. Тому я як керівник силового відомства вже не раз звертався до людей з проханнями не порушувати закон, діяти лише в правовому полі.

Наостанок відзначу, що ситуації з порушенням закону будуть ретельно вивчати відповідні фахівці. Працівники міліції, які перевищили свої повноваження, після перевірки будуть покарані.

Чи будуть покарані організатори та учасники протиправних дій? Рішення ухвалюватимуть прокуратура та суди.

Сьогодні у виступах політиків з’являються заклики щодо складання списків ворогів «євромайдану», що не виключає можливості висловлювання проти них або їхніх родичів погроз. У цьому переліку – судді, працівники «Беркуту», слідчі тощо. Такі погрози, відповідно до чинного законодавства, вже є самостійним складом злочину, що загрожує кримінальною відповідальністю.

Крім того, також лунають твердження щодо невинуватості осіб, підозрюваних у вчиненні злочинів, до винесення судом рішення у справі.

Такі дії кваліфікуються як втручання в діяльність судових органів, відповідальність за що також передбачена Кримінальним кодексом України.

Зауважу, що наразі під виглядом «євроінтеграції» готують нові акції проти органів влади, міліції. Впевнений, що згодом, коли емоції заспокояться, ситуація стане зрозумілішою не лише громадянам нашої країни, а й міжнародній спільноті.

Звертаюся до вас з проханням під час аналізу перебігу подій, що відбуваються, бути неупередженими та аналізувати відомості з якомога більшої кількості інформаційних джерел.

Дякую всім вам за підтримку та конструктивну критику. Запевняю, наша країна зацікавлена в співпраці та дружніх стосунках з Європою».

друкувати
Додати коментар

Інші статті