Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Наші люди
17/11/2013 19:29

Коли добро йде від серця

Якщо людині виповнюється 80 років, її вважають довгожителем. Як же ж тоді назвати людину, що досягла 100-літнього віку? Саме такий ювілей відсвяткував нещодавно ветеран органів внутрішніх справ, учасник Великої Вітчизняної війни, інвалід I групи Петро Кирилович Будник, який народився 9 жовтня 1913 року в селі Халявині, що на Чернігівщині.

Нелегкою була доля Петра Кириловича. Дитинство припало на буремні часи – революцію та громадянську війну. Голод, холод… Як подорослішав, пішов працювати в колгосп. Та й там не було ситно. 1935-го влаштувався міліціонером на Ленінградську залізницю. Пройшов підготовку, здобув певний вишкіл і був призначений командиром відділення на станції Ленінград. Та хоч служити випало у великому місті, постійно сумував за рідним краєм. Зрештою, вирішив повернутися. Працював у лінійному пункті міліції на залізничній станції Чернігів, доки доля знову не відірвала від коріння й не закинула на Волинь – командиром відділення на залізничну станцію Володимир-Волинський.

Та недовго довелося працювати на новому місці молодому вартовому порядку – спалахнула Велика Вітчизняна. Радянські війська відступали. Будник разом з іншими бійцями опинився у м. Воронежі. А потім знову потрапив на фронт, тільки тепер уже той, що в тилу: очоливши взвод міліції, на Московській залізниці у м. Каширі охороняв громадський порядок, боровся з бандитизмом, виявляв німецьких диверсантів. Залишався на цій посаді аж до 1947 року, доки не був призначений оперуповноваженим оперативного пункту МДБ м. Бобруйська, що в Білорусії, де і пропрацював до 1952-го.

Хоч Петро Кирилович і не був більше на передовій, він не раз дивився смерті у вічі. Затримуючи бандитів та диверсантів – за це має не одну нагороду, – ходив під кулі. А ще були голод і холод, через які настраждався в дитинстві. Зрештою, здоров’я не витримало й він тяжко захворів. Попри всі старання лікарів, відновити сили не вдалося. Влітку 1952 року, отримавши II групу інвалідності, Будник звільнився на пенсію й приїхав у рідний Чернігів, де живе й донині.

Минали роки. Померла дружина. Роз’їхалися по інших містах доньки: одна нині в Києві, друга – у Дніпропетровську. Так і живе Петро Кирилович одинаком. І хоч здоров’я залишилося зовсім мало – згодом йому призначили I групу інвалідності, – сам і будинок опалює, і себе обходить.

На одному із засідань Ради ветеранів ОВС м. Чернігова ухвалили рішення надати Петру Буднику посильну допомогу в наведенні порядку в жилому приміщенні та біля нього. Про це рішення повідомили начальника міського відділу міліції Олександра Алістратова. Олександр Володимирович одразу ж взявся за вирішення питання. Група працівників міськвідділу виїхала на місце й визначила фронт робіт. За справу взялися ґрунтовно: перекрили дах будинку, капітально відремонтували оселю, встановили новий паркан тощо. На «толоку» зібралися працівники відділу міліції та ветерани органів внутрішніх справ, приїхали й начальник міськвідділу та голова Ради ветеранів ОВС м. Чернігова. Що ж до самого господаря, то він залишився дуже задоволений такими перетвореннями, за що щиро дякував роботящим гостям. Не поскупилися на теплі слова на адресу міліції й сусіди Будника – благодійність людей у погонах не залишила байдужим нікого.

А коли настав день народження ветерана, то було справжнє свято. Привітати ювіляра приїхали начальник УМВС України в Чернігівській області генерал-майор міліції Олександр Михайлик, начальник міськвідділу полковник міліції Олександр Алістратов, перший заступник голови облдержадміністрації Микола Стрілець, голова Деснянської районної ради Юрій Горбань, ветерани, представники ЗМІ.

Як і годиться, гості завітали не з порожніми руками – від УМВС України в Чернігівській області Петру Кириловичу вручили кольоровий телевізор, слуховий апарат та інші корисні подарунки. Що ж до представників міського самоврядування, окрім квітів, вони презентували ювілярові гроші – матеріальну допомогу.

– Робота з ветеранами та пенсіонерами перебуває в мене на особистому контролі, бо колишніх міліціонерів не буває, – сказав, вітаючи Петра Будника із сотим днем народження, Олександр Михайлик. – Адже як ми шануємо своїх дідів-прадідів, так і з нами вчинятимуть наші нащадки. Не можна переривати тісний зв’язок поколінь: наші наставники завжди готові дати цінну пораду, опираючись на свій багатий досвід.

…Треба було бачити очі ветерана, коли він приймав вітання: вони просто сяяли. І сам Петро Кирилович, і його донька щиро дякували вартовим порядку за допомогу, привітання та подарунки. Адже все це йшло від серця, тож було ціннішим удвічі.

Сергій БРИЛЬ, Чернігівська обл. 

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті