Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Служба
17/11/2013 19:21

Професійною етикою міліціонерів опікуватимуться комісії

За ініціативою керівництва Міністерства внутрішніх справ фахівці Департаменту внутрішньої безпеки розробили наказ МВС № 750 «Про питання діяльності комісій з етики та службової дисципліни органів внут­рішніх справ», який затверджено 7 серпня 2013 року. Виконання основної вимоги цього документа – створення зазначених комісій – дасть змогу покращити стан дотримання дисципліни та законності в ОВС, забезпечити додержання працівниками міліції правил поведінки та професійної етики.

Згідно з наказом, комісії з етики та службової дисципліни діятимуть в апаратах Міністерства внутрішніх справ, ГУ-УМВС в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, на транспорті, а також у підпорядкованих їм підрозділах кадрового забезпечення, оперативно-тех­нічних заходів, оперативної служби, Департаменті внутрішньої безпеки, районних, районних у містах, міських і лінійних управліннях (відділах) внутрішніх справ, нав­чальних закладах та науково-дослідних установах системи МВС. Головуватимуть у таких структурах перші заступники начальників згаданих органів, а у складі перебуватимуть інші заступники начальників, працівники служби психологічного забезпечення, підрозділів кадрового та юридичного забезпечення (окрім комісій структурних підрозділів та ДВБ) і за згодою – представники органів державної влади, професійних спілок, громадських організацій.

Комісії збиратимуть раз на місяць або частіше, якщо виникне така потреба. Відповідно до своїх завдань, вони сприятимуть керівникам в організації розробки заходів, що запобігатимуть порушенням їхніми підлеглими службової дисципліни, правил поведінки і професійної етики, та в забезпеченні своєчасного й ефективного реагування на такі порушення; у реалізації заходів, спрямованих на підвищення рівня довіри серед населення до працівників ОВС, забезпечення підтримки громадськості, покращення іміджу та зміцнення престижу міліції; у вирішенні проблемних питань із забезпечення гендерної рівності та врегулювання міжособистісних конфліктів серед працівників ОВС. Крім того, новостворені структури роз’ясню­ватимуть вимоги антикорупційного законодавства, виявлятимуть конфлікти інтересів у службовій діяльності та сприятимуть їх своєчасному врегулюванню, а також з’ясовуватимуть причини та умови, що призводять до порушень службової дисципліни, правил поведінки та професійної етики.

З-поміж функцій комісій – моніторинг, узагальнення, систематизація та аналіз необхідних відомостей, надання керівникам компетентних рекомендацій, участь в організації та проведенні профілактичної та роз’ясню­вальної роботи, подання пропозицій щодо проведення перевірок, оцінка ефективності особистого впливу керівників на мо­раль­но-психоло­гічний клімат у колективах тощо.

Виявивши негативні тенденції, комісія орієнтуватиме керівників ОВС на своєчасне вжиття профілактичних, виховних заходів, надання вказівок щодо зміцнення серед підлеглих дисципліни й законності, створення здорового морально-психологічного клімату в колективі, виявлення причин та запобігання порушенням службової дисципліни.

За результатами розгляду питань про міжособистісні конфлікти та забезпечення гендерної рівності комісія вносить рекомендації сторонам конфлікту щодо його врегулювання, а начальнику відповідного органу (підрозділу) – стосовно вжиття організаційних та практичних заходів виконання цих рекомендацій та усунення причин і умов, що сприяють виникненню таких ситуацій.

Розробники наказу наголошують, що Комісія з етики та службової дисципліни – це дорадчий орган, рекомендації якого мають забезпечити об’єктивність, не­упе­редженість та ефективність ухвалених керівником ОВС рішень. Така структура повинна, насамперед, надати керівнику дієві інструменти для вирішення питань дисциплінарної практики, організації профілактичної та виховної роботи з особовим складом. Належне й обдумане використання функцій комісії дасть змогу своєчасно виявляти та оперативно ліквідовувати чинники, що негативно позначаються на роботі підпорядкованих підрозділів, запобігти надзвичайним пригодам серед особового складу. Крім того, комісія як додатковий механізм профілактичної та виховної роботи в системі МВС допоможе керівнику зосередитися здебільшого на виконанні управлінських функцій у сфері основних оперативно-служ­бових завдань міліції.

 Коментарі фахівців

 

Начальник Департаменту внутрішньої безпеки МВС України генерал-лейтенант міліції Олександр Тулаєв

Реалії сьогодення свідчать про те, що для комплексного вирішення завдань у сфері роботи з особовим складом замало використовувати лише методи дисциплінарного реагування. Адже правові межі застосування такого впливу не завжди дають змогу виявити та усунути всі чинники, що сприяють негативним проявам у міліцейському середовищі.

Реалізація функцій комісії передбачає використання профілактичного та виховного механізмів реагування, зокрема для забезпечення додаткового позадисциплінарного впливу на порушника, усунення негативного впливу його поведінки на морально-психо­логічний клімат у колективі, допомогу керівникам у своєчасному виявленні серед підлег­лих осіб, які з низки суб’єктивних причин не здатні виконувати службові обов’язки.

Слід зазначити, що профілактичні функції комісії мають реабілітаційний, а не репресивний характер. Як у загальній, так і в індивідуальній профілактиці ця структура повинна допомогти керівнику зберегти для системи МВС кожного окремого працівника, створити ефективний та дієвий колектив. Саме тому з-поміж основних завдань комісії чільне місце посідають питання надання працівникам міліції допомоги та сприяння у виправленні недоліків, які заважають адаптації до службової діяльності в нинішніх соціальних умовах.

Для цього комісія реалізує низку заходів, спрямованих на усунення прогалин у професійній підготовці правоохоронців, знанні правової бази та вимог професійної етики, у разі необхідності корегує характер впливу безпосереднього керівника на підлеглих, забезпечує вирішення міжособистісних конфліктних ситуацій, націлює колектив на надання порушнику допомоги для виправлення тощо.

 

На мою думку, до питання утворення та організації роботи комісій не слід ставитися формально. Потрібно враховувати, що саме керівник ОВС має право визначити форми та методи, застосовуючи які, комісія сприятиме йому в роботі з особовим складом. Особиста відповідальність за цю ланку повинна стимулювати його зацікавленість у якнайповнішому використанні можливостей та повноважень комісії у вирішенні завдань профілактики негативних проявів серед підлег­лих.

Начальник Управління  міжнародних зв’язків МВС України полковник міліції  Сергій Калюк
Серйозні процеси трансформації українського суспільства – складне, системне явище, що охоплює всі сфери життєдіяльності соціуму: економіку, політику, право, ідеологію. Тому проблема формування правової доктрини нерозривно по­в’я­зана з глибокими змінами соціально-еконо­мічного укладу нашої держави, сус­піль­но-політичних інститутів, з переоцінкою ролі та значення юриста-пра­воохоронця в житті соціуму.
Ефективність здійснення економічних і політичних реформ неможлива без реорганізації правової системи, яка передбачає необхідність зміни теоретичних уявлень про суспільство, про стосунки між державою і правом, а також виховання та формування фахів­ців-юристів нової генерації. Дотримання в державі принципу верховенства права, законності, правопорядку, зміна законодавства забезпечуються кропіткою працею висококваліфікованих фа­хівців-юристів.
За умов політичної, економічної та соціальної напруги в українському суспільстві важливого значення набуває об’єктивна діяльність юристів-право­охоронців, що вимагає великих моральних зусиль, професійних навичок, об’єк­тивного пізнання правових явищ, правової ерудиції та компетенції, володіння інформацією з актуальних проблем. Така діяльність можлива за умови відповідної етичної культури, яка полягає в знанні юристом його моральних прав і обо­в’яз­ків та використанні у своїй професійній діяльності.
Дотримання основних прав людини, забезпечення свободи волевиявлення особи, її інтелектуальної самостійності повинні стати пріоритетним напрямом діяльності української держави та її інститутів. Вирішення цих проблем реально сприятиме зближенню України з європейською та світовою спільнотами.
У цьому контексті створення та функціонування в системі МВС України комісій з етики та службової дисципліни –  важливий чинник на шляху до формування професійної діяльності працівника міліції на засадах визнання чинних моральних норм як необхідних регуляторів поведінки, гуманного ставлення до людини, чесності та справедливості, доброзичливості, дотримання професійної таємниці тощо.
Така практика діяльності поліції притаманна як розвиненим демократіям заокеанського типу (США, Канада, Австралія, Нова Зеландія, Японія), так і країнам Європейського Союзу. Зокрема, важливим етапом у становленні загальновизнаних стандартів із дотримання прав людини й громадянина стало ухвалення Радою Європи 2001-го Європейського кодексу поліцейської етики.
Така уніфікація стала визначальною в системі кримінальної юстиції та забезпечила функціонування ефективного механізму боротьби зі злочинністю в національному та міжнародному масштабах.
Заступник начальника Департаменту кадрового забезпечення МВС України полковник міліції Віктор Слівінський
Для втілення в практику вимог наказу «Про питання діяльності комісій з етики та службової дисципліни органів внутрішніх справ» нині розгортається робота комісій з етики та службової дисципліни апаратів МВС, ГУМВС, УМВС, окремих органів та підрозділів внутрішніх справ, відпрацьовується оптимальний порядок їх функціонування в центрі та на місцях, розробляються додаткові нормативно-правові акти. Це, безперечно, неординарний, новаторський крок, здійснений керівництвом міністерства з урахуванням вимог сьогодення.
До складу комісій увійдуть найпідготовленіші керівники та працівники органів внутрішніх справ. Основні зусилля вони спрямують на об’єк­тивне вивчення причин і передумов вчинення порушень професійної етики та службової дисципліни особовим складом, визначення дієвих шляхів профілактики таких негативних проявів; розгляд можливих конфліктних ситуацій, пов’язаних із проходженням служби, вироблення оптимальних управлінських рішень щодо їх врегулювання; завчасне виявлення та нейтралізацію впливу несприятливих чинників професійної діяльності працівників ОВС.
Створення комісій стане доступним та ефективним засобом зміцнення дисципліни, упровадження високих етичних стандартів, сучасної корпоративної культури, демократичних правил і норм у системі МВС України. На засіданнях комісій відбуватиметься відверта предметна розмова про сучасні проблеми та складні питання міліцейського життя для їх ефективного вирішення.
Анна Шелаєва, м.Київ
друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті