Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Служба
27/08/2013 21:30

УБОЗ перемагає командною грою

Останнім часом дніпропетровській міліції вдалося викрити кілька кримінальних угруповань, до того ж, даруйте на слові, непересічних. Адже йдеться не про тривіальних крадіїв, що нишпорять у сільських курниках, чи «гопоту», котра відбирає золоті прикраси й сумочки в нічних перехожих. Загалом цей край правоохоронці завше вважали непростим у сенсі оперативної обстановки. Дніпропетровська область – індустріально розвинутий регіон України, а в таких регіонах рівень злочинності завжди вищий.

«Джентльмени удачі» поводилися не по-джентльменськи

Інформаційним приводом для нашого зацікавлення темою стало повідомлення про нещодавнє викриття міліцією потужної злочинної зграї, що тривалий час діяла на території Дніпропетровщини, Донеччини, Полтавщини та столичної області. На рахунку сімох фігурантів оперативної розробки щонайменше чотири десятки тяжких злочинів, зокрема розбоїв, викрадень людей, заволодінь транспортними засобами, нападів на правоохоронців. П’ять пістолетів та револьверів, набої до зброї, маски стали звичними супутниками цих осіб, а згодом – речовими доказами їхньої ж злочинної діяльності. Поблажливості до своїх жертв лиходії не виявляли. Зокрема, торік у жовтні в Царичанському районі, погрожуючи пістолетами, «маскарадники» захопили авто з напівпричепом, завантаженим картоплею. Господарів – подружжя з трирічною дитиною – бандити добу силоміць утримували в дачному будинку, вимагаючи від родичів викуп за них. А впродовж двох грудневих ночей ці ж таки розбійники нападали на автозаправки в Дніпропет­ровську. Спершу розбили сокирою вікно, вдерлися всередину й випатрали касу. Потім налетіли на АЗС на трасі Бориспіль – Дніпропет­ровськ – Запоріжжя, де забрали 4,5 тис. гривень. За попередніми підрахунками, викритий гурт заподіяв громадянам і підприємствам збитків більш як на 200 тис. гривень.

Немає сумніву, що сімох зухвальців очікує незаздрісна доля – така ж, як і членів іншого знешкодженого дніпропетровським УБОЗом розбійного угруповання. Днями суд оголосив вирок квартету негідників: від чотирьох до дев’яти років неволі з конфіскацією майна. 

Вони натягали на обличчя маски, брали в руки «стволи» та вривались у помешкання, відбираючи найцінніше. Перші легкі успіхи в приватному секторі надихнули на «крутішу» справу – «взяття» сховища з грошима на місцевому підприємстві. Коли поцуплений сейф уже тягнули до автівки, «джентльменів удачі» застала приватна охорона. Тоді ватажок вистрілив у повітря й поклав варту на землю. Із солідним кушем зухвальцям пощастило втекти. Щоправда, уникнути покарання їм таки не вдалося.

 

Кулібіни наших часів

Серед цьогорічних здобутків убозівців із берегів Дніпра – викриття підпільного збройового цеху, де начальником і водночас майстром була особа, від природи наділена умілими руками. У своєму помешканні раніше неодноразово судимий за оборудки зі зброєю чолов’яга (в’яз­ничний стаж – понад 20 років) після чергової відсидки відкрив зброярню, де виконував замовлення на ремонт і реставрацію знаряддя смерті. Попри неодноразові візити за ґрати покінчити з екстремальним заняттям «кулібін» не збирався. Цього разу слідчі, як і раніше, вилучили в нього цілий арсенал: пістолети Браунінг, Вальтер, револьвери Бульдог, Наган і Рекс, мисливські рушниці, безліч набоїв…

– Фігурант два десятиліття живе цією темою: постійно займається виготовленням зброї. Скільки б його не відправляли за ґрати, він знову повертається до кримінального ремесла, – розповідає заступник начальника УБОЗ ГУМВС у Дніпропетровській області полковник міліції Артем Галючек. – Ми вийшли на облаштовану верстатами та різними пристроями зброярню, коли оперативно відпрацьовували злочинне угруповання, що спеціалізувалося на розбоях і незаконному заволодінні автотранспортом. Щойно перших трьох підозрюваних затримали, як надійшла інформація про співучасника, котрий переробляє та реставрує вогнепальну зброю. Згодом з’ясувалося: ця особистість «легендарна». Вперше «сів» у 16 літ, за крадіжки, потім були розбій, наркотики, а згодом узявся за відоме нам ремесло. Є дані, що саме він постачав зброю кільком ОЗУ. 

Доволі цікавою виявилася й особа іншого «кулібіна», викритого убозівцями тоді ж. Особливість майже 60-річного креативника в тім, що він переробляв придбані в зброярських крамницях масо-габаритні макети зброї (ТТ, Стєчкіна, АК тощо) під «бойові потреби». В орендованому підвалі він на спеціальному обладнанні реставрував «стволи», відновлював ударно-спусковий механізм і збував зброю. У багажі «здобутків» «злого генія» – оригінальний глуш­ник для пістолета. У підвалі зберігалося зо два десятки заготовок пістолетів різних систем, пристроїв для безшумної стрільби тощо. Нині триває перевірка арсеналу на причетність до кримінальних акцій.

– Цього «кулібіна» ми активно відпрацьовували й на причетність до торішнього зухвалого розстрілу відомого дніпропетровського бізнесмена, власника кількох будівельних компаній Геннадія Аксельрода, – продовжує Галючек. – Річ у тім, що під час нападу в пістолета кілера відпав глушник, як виявилося, кустарного виробництва. Звісно, коли у зброяра знай­шли ПМ з глушником, схожим на той, з якого стріляли в Аксельрода, це стало тією ниточкою, що мала допомогти розплутати складний кримінальний клубок. Через умільця справді пройшло багато зброї. Очевидно, вона мігрувала не тільки в межах України.

 

І на волі – у «неволі»

Так вийшло, що одна розробка викрила не лише кримінальну зграю, а й постачальника зброї для низки угруповань. Одним «стволи» були потрібні для більшої солідності, інші ж вочевидь збиралися використовувати їх за прямим призначенням. Щоправда, деколи за зброю слугувало…медичне приладдя. Якось через підставних осіб співучасники замовили в приватного підприємця бензовоз із пальним. Приїхавши в домовлене місце, водій став чекати дзвінка від шефа з підтвердженням факту отримання грошей за товар. «Покупці» в цей час саме прийшли в кабінет до бізнесмена. Але не для того, щоб розплатитися за пальне. Встромивши йому в шию шприц із невідомою рідиною, вони змусили свою жертву зателефонувати шоферу, підтвердити факт надходження кош­тів і дати дозвіл на відвантаження пального.

Варто зазначити, що в складі цієї групи був неабихто, а так званий наглядач за місцями позбавлення волі Дніпропетровського регіону на прізвисько Луцик, «призначений» 2006-го за згоди відомого «злодія у законі» Льори Сумського. Не дивно, що чимала частина здобутого бандою йшла в «общак». Звісно, злодійський рух існує не одне десятиліття і, навіть перебуваючи за ґратами, його лідери знаходять можливість впливати на процеси з-за мурів в’яз­ниць. Завадити такому адмініструванню може тільки тісний контакт міліцейських сищиків з оперативним апаратом пенітен­ціар­ної системи. За словами Галючека, в УБОЗі є окремий підрозділ, що взаємодіє з установами виконання покарань, супроводжує спецконтингент в умовах несвободи. Особливу увагу тут приділяють кримінальним авторитетам, учасникам ОЗУ.

– Щойно ці особи звільняються й перетинають поріг установи, їх зустрічають наші оперативники, щоб побесідувати на тему, так би мовити, подальшого життя, – говорить начальник УБОЗ ГУМВС у Дніпропетровській області Олександр Фіщенко. – Після такої бесіди в «авторитетів» виникає подвійне відчуття: ніби вони вже й на волі, але при цьому залишаються під контролем – просто змінилася його форма. Звісно, ми оперативно відстежуємо, чим во­ни живуть, з ким спілкуються, які питання намагаються владнати, з яким бізнесом пов’язані, на кого впливають. Адже одне з наших зав­дань – прогнозування ситуації, передбачення й нейтралізація умов для зародження конфлікт­ів у злочинному сере­до­вищі, припинення правопорушень. Тут треба вміти розшифровувати будь-яку, навіть, на перший погляд, несуттєву інформацію. Завдяки такому підходу нещодавно вдалося затримати й видворити з країни знаного «законника» на прізвисько Како, який свого часу переїхав із Грузії до Росії, де здобув чималий авторитет серед злочинців. З 2009-го ми двічі затримували Како. Той намагався оселитися на Дніп­ро­пет­ровщині й узяти опіку над етнічними угрупованнями гастролерів, що спеціалізуються на крадіжках з авто та квартир. Проте, як тільки-но кримінальний авторитет повертався в наш регіон, він одразу потрапляв у поле зору УБОЗ і піддавався видворенню як іноземець, котрий незаконно перебуває в Україні.

 

Коли гості непрохані…

– Непогана фінансово-еко­но­міч­на позиція краю робить його привабливим не лише для наших співвітчизників, які вибудовують плани щодо кримінальної наживи на його багатствах, – зауважує Олександр Віталійович. – Нас здавна турбує етнічна складова оргзлочинності. Це – предмет пос­тійного аналізу. Під різним «соусом» в Україну прибувають, скажімо так, небажані елементи. У Кривому Розі особи кавказької національності скоювали з тамтешньою «братвою» розбої. Щоб легалізувати здобуте, вони укладали шлюб із місцевими жінками, створювали сім’ї – фактично куп­ляли громадянство – і навіть змінювали імена. Кілька заїжджих гуртів квартирних крадіїв удалося виявити в Дніпропетровську й Кривому Розі, як і притягнути до кримінальної відповідальності вихідців із Кавказу, що спеціалізувалися на вимаганнях, розбоях, незаконно обмежували волю людей, провертали оборудки зі зброєю. Складність документування етнічних ОЗГ у тім, що вони напрочуд обережні й не підпускають до себе чужих. Тому почасти встановити факт підготовки злочину непросто.

Серед здобутків УБОЗу з берегів Дніпра – знешкодження злочинного угруповання, що упродовж шести років створювало фіктивні підприємства, ухилялося від сплати податків, розкрадало майно, легалізовувало тіньові доходи, заподіявши державі збитків на суму понад 46,5 млн гривень. Вдалося запобігти й низці вбивств на замовлення, виявити кілька груп із потужними корупційними зв’язками. Усе це праця великого колективу оперативників, аналітиків. Тільки завдяки такій командній роботі можна домогтися реального покарання лиходіїв.

Геннадій КАРПЮК, «ІЗ».

друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті