П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Хай-тек
27/08/2013 21:25

З комфортом і без спекуляцій

Щодня в нашій державі реєструється від 3,5 до 4 тис. заявок на оформлення й виготовлення паспортів громадянина України для виїзду за кордон. Звісно, кожен такий заявник хоче, щоб процедура отримання документа завершилась якомога швидше: обійшлося без вистоювання в довжелезних чергах, пошуку в «причетних до питання» інстанціях посередників, яким треба «давати на лапу». Здається, для українців нарешті настало довгоочікуване полегшення: у країні, у столиці, відкрився перший сучасний Центр обслуговування громадян ДП «Документ». У Центрі запевняють, що зможуть опрацювати сьому частину заявок на паспорти.

Відкриття Центру, що розташований у Києві на бульварі Т. Шевченка, 27-а, – важливий етап модернізації галузі паспортизації, роботи з іноземцями, мігрантами й біженцями. Віднині найкращий зарубіжний досвід і новітні технології, адаптовані українськими фахівцями до місцевих умов, працюватимуть і в нас.
Гендиректор ДП «Документ» Ярослав Янушевич зауважує: створювали центр для тих, хто цінує свій час і комфорт. Мета підприємства – забезпечити клієнту максимум зручностей за невелику плату. Віднині за таку послугу люди віддаватимуть вдесятеро (!) менше грошей, ніж традиційно вимагав ринок. Оформлення пакета документів тут оцінено у 250 гривень – цю суму становлять витрати на зарплату працівників, обслуговування офісу й деякі інші виробничі затрати. За 250 грн громадянин позбудеться потреби марнувати час та витрачати енергію на вистоювання в чергах – працівники ДП візьмуть усі клопоти на себе.
Візит громадянина в Центр починається з реєстрації на спеціальному терміналі. Упродовж 15–20 хвилин він зможе пройти всі необхідні процедури – від подачі заяви, оформлення початкових документів, фотографування й нотаріальних послуг до оплати сервісу через термінал. Вервечок попід «віконцями» не буде, бо кожен отримує індивідуальний номер в електронній черзі. Про виконання замовлення сповістить СМС-повідом­лення. Громадяни тут не заважатимуть одне одному, оскільки цільові потоки відвідувачів не перетинаються.
– За нашими оцінками, в Україні діє понад 300 тисяч операторів, які пропонують допомогу з термінового виготовлення закордонних паспортів. Намагаючись розібратися у тому, хто вони, з’ясували: лиш невелика частина справді представляє певні туристичні компанії, решту ж важко ідентифікувати. Серед них чимало здирників, які надають такі послуги за 2–4 тисячі гривень, – розповідає Ярослав Янушевич. – Певно, ми впритул підійшли до того, щоб припинити спекулювання на оформленні документів згаданої категорії. Відтак таких посередників стане значно менше. Від успішності роботи Центру залежатиме, чи відкриватимуть такі ж офіси й в інших ре­гіонах.
Геннадій КАРПЮК, «ІЗ».
Фото Олега ТАБОРОВСЬКОГО
друкувати

Коментарi

Додати коментар

Інші статті