П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Хай-тек
06/10/2013 15:56

Заради координації, співпраці та розвитку

Протягом 25–28 вересня у столичному Міжнародному виставковому центрі під патронатом Кабінету Міністрів України пройшла ювілейна X міжнародна спеціалізована виставка «Зброя та безпека – 2013», організатором якої вже традиційно виступило Міністерство внутрішніх справ України.

 

 

На мій погляд, це видатна подія. Такий захід необхідний для всіх правоохоронних органів нашої держави, і водночас – значущий для суспільства. Адже основ­на ідея виставки – залучити найширше коло вітчизняних та закордонних виробників, скоординувати їх для того, щоб вони гідно представили новітні зразки своїх здобутків. І, на мою думку, організатори досягли цієї мети.

Один із наріжних каменів діяльності правової держави – гарантування безпеки своїх громадян. Саме цим зумовлюється необхідність упровадження нових засобів, створених на основі новітніх технологій, спрямованих на захист як особистості, так і суспільства загалом. Варто зазначити, що Уряд України цьому питанню також приділяє велику увагу. Важливість проведення виставки підтверджується тим фактом, що такі країни, як Росія та Польща, були представлені значною кількістю виробників. Чимало представників офіційних структур іноземних держав відвідали виставку в складі делегацій та індивідуально – все це свідчить про інтерес до України, до заходів, які проводяться в нас.

Не лише вітчизняні, а й іноземні експерти відзначили суттєві досягнення українських виробників у освоєнні сучасних технологій світового рівня. Насамперед варто згадати про останні розробки Казенного науково-виробничого об’єд­нання «Форт» МВС України. Його новинки (серед яких, зокрема, пістолети, сконструйовані під пат­рон 9-мм Luger: «Форт-19» та «Форт-14ПП») зацікавили багатьох представників правоохоронних органів України та інших держав. Новизна технічних рішень розробок підприємства підтверджується державними патентами України.

Значний інтерес викликали й розробки в галузі спеціальної техніки – йдеться, насамперед, про представлений Харківським конструкторським бюро з машинобудування ім. А. А. Морозова бронетранспортер БТР-3, у якому акумульовано технічні досягнення в галузях виробництва озброєння й електроніки, а для екіпажу та десантної групи створено набагато комфортніші умови, ніж були раніше.

Серед досягнень у сфері виготовлення одягу й спеціального спорядження варто відзначити представлене на виставці обладнання для швидкісного спускання з висоти, що не лише дає змогу працівникам спецпідрозділів виконувати спеціальні завдання з протидії озброєним злочинцям, терористам тощо, а й проводити рятувальні операції в разі катастроф чи стихійного лиха – зокрема так можна рятувати навіть дітей та осіб похилого віку. Ці розробки мають знач­ну перспективу, а тому закономірно викликали до себе інтерес…

Певного позитиву досягнуто й у питанні взаємодії між МВС і Мін­оборони щодо розробки електрон­них приладів. Зокрема, українські й іноземні виробники представили системи наведення на ціль, які убезпечують стрільця від зворотного виявлення.

А на стенді Державної служби охорони при МВС України експонувалась апаратура комплексної системи охорони з використанням технологій супутникової навігації GPS, мережі GSM-900/1800 та радіозв’язку, які дають змогу гарантувати безпеку лікарів «швидкої допомоги», координувати їхню роботу з діяльністю чергових частин ОВС, контролювати їхній рух і в разі потреби – реагувати на виклики, пов’язані із загрозою для життя. За допомогою такої техніки в Запорізькій області під охороною ДСО вже перебувають 152 автомобілі «швидкої допомоги», аналогічний досвід поширюється й на Донеччині, де під охороною вже перебувають 30 автомобілів медиків. Варто зазначити, що йдеться про розробку, використання якої можливе й в інших сферах – наприклад, для супроводження перевезення матеріальних цінностей…

У експозиції Державного нау­ко­во-дослідного інституту МВС були представлені сучасні цифрові радіостанції, зразки обмундирування, спорядження та засобів індивідуального захисту, нові моделі службового автотранспорту тощо. Також продемонстровано цікаву новинку – пристрій для примусового зупинення автомобіля, який, на відміну від раніше наявних засобів, суттєво знижує ризик для осіб, які перебувають у машині, і тих, що біля неї, – не кажучи вже про значно нижчу вартість виробу, порівняно із закордонними аналогами.

Для удосконалення відомчої системи відеоспостереження були запропоновані перспективні напрями та технології, зокрема переведення нинішньої системи відео­спостереження повністю на цифрову основу та впровадження в неї окремих модулів відеоаналітики: розпізнавання й фіксація державних номерів автотранспорту, антитерористичні та інші функції.

Також на виставці була представлена низка виробів, призначених для фіксування порушень Правил дорожнього руху, які використовують різні методи й мають відповідне програмне забезпечення. У цій галузі є позитивні результати – наприклад, обладнання, що його створила Академія наук України і яке нині проходить тестування, здатне фіксувати автомобіль із розпізнаванням номера, незалежно від суті вчиненого водієм порушення: неправильно виконаний поворот на перехресті, перевищення швидкості чи ігнорування сигналу світлофора. Фото, зроблені за допомогою цієї техніки, можна використовувати як доказ для прий­няття рішення про притягнення порушника до адміністративної відповідальності.

Варто зазначити, що розроблено й нові програми для опрацювання баз даних – це дуже важливо в разі надходження термінової оперативної інформації щодо певних автівок (наприклад, якщо вони значаться викраденими). Щойно «проб­лемний» автомобіль з’явля­ється в полі зору відеокамери – одразу надходить тривожний сигнал. Це дає можливість підвищити захист безпеки майна громадян, а також поліпшити умови виконання службових обов’язків працівниками органів внутрішніх справ…

Можна наводити чимало прик­ладів – гадаю, що всі відвідувачі виставки дістали задоволення від досягнень, представлених виробниками, насамперед – українськими, незалежно від їхніх сфер діяльності й форми власності. Усі вони зробили значний крок уперед у розробці та впровадженні нових технологій, що свідчить: Україна – держава, яка розширює своє виробництво, піклується про безпеку своїх громадян і створює умови, які дають змогу правоохоронним структурам ефективно виконувати свої функції…

Під час виставки працівники ДНДІ МВС провели п’ять семінарів із найактуальніших питань. Слід наголосити на тому, що виставка стала своєрідним форумом, який дав змогу інженерам і технологам обмінятися думками, керівникам організацій – знайти певні напрями співпраці й розвитку. Адже досягнення в одній галузі чи одного виробника – дають можливість пришвидшити прогрес, а здорова конкуренція завжди приводить до позитивних результатів… Фактично в кожного з вітчизняних і закордонних виробників був певний позитив, набутий завдяки новітнім технологіям, інвестиціям, програмам розвитку тощо. Обмін інформацією й співпраця в цих сферах дають змогу координувати роботу щодо створення найкращих умов захисту інтересів особистості й суспільства загалом, вживати заходів для забезпечення правоохоронців, військовослужбовців, інших суб’єк­тів охоронної діяльності саме тими новітніми зразками техніки, озброєння та спорядження, які допоможуть їм якісніше виконувати свої функціональні обов’язки.

Отже, вважаю, що виставка пройшла відповідно до задуму організаторів, викликавши значний інтерес як до заходу загалом, так і до конкретних виробників, що дає змогу забезпечити координацію роботи як працівників правоохоронних органів і військо­во­служ­бовців, так і приватних фірм… Варто зазначити, що і представники Міноборони України, і зарубіжні гості, які вперше брали участь у цьому заході, були приємно вражені його організацією – починаючи від церемонії відкриття, під час якої відбулися показові виступи курсантів навчальних закладів МВС, військовослужбовців внутрішніх військ, працівників органів ДАІ, ДСО, ДНДЕКЦ. Успіх ювілейної виставки свідчить, що саме за це десятиліття ми, у певному розумінні, досягли вагомих результатів. Хоча, звісно ж, немає меж для вдосконалення, і я вважаю, що й наступні аналогічні заходи проходитимуть щонайменше на такому ж високому рівні.

Сергій ЛЕКАРЬ. 

 

Фото Олега Таборовського

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті