Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Актуально
27/08/2013 21:23

Прийоми громадян: перші підсумки

Про перші результати проведених представниками МВС прийомів громадян у регіонах та результати операції «Візит» розповів заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк у Кабміні під час відеоконференції, присвяченій актуальним питанням діяльності органів внутрішніх справ України.

Віктор Ратушняк зауважив, що до міліції щодня надходить приблизно 15 тисяч повідомлень та звернень громадян, з них близько 5 тисяч – з ознаками кримінальних правопорушень. Звісно, це величезне навантаження на правоохоронців, проте воно свідчить, що люди довіряють вартовим порядку та йдуть зі своїми бідами саме до них.

– Щоб стати ближчими, зрозуміти, що саме турбує людей, убезпечити їх від протиправних посягань, а також зрозуміти, на роботу яких підрозділів потрібно звернути особливу увагу, міністр ухвалив рішення провести в усіх регіонах нашої держави прийоми громадян. Це особливо стосується тих районів, які розташовані на великій відстані від обласних центрів, – зауважив заступник міністра.

Нині зі співвітчизниками поспілкувалися вже у 20 регіонах. Представники МВС вислухали 762 громадянина, від яких отримали 678 письмових звернень, а за усними надали ґрунтовні роз’яснення. Здебільшого люди зверталися щодо розслідування кримінальних проваджень, з соціальних питань. Лише 37 заявників із майже 800 скаржилися на неправомірні, на їхню думку, дії працівників міліції. Водночас майже півсотні осіб прийшли на прийом подякувати за роботу правоохоронців. Такі заходи ще тривають і, на думку Вік­тора Ратушняка, дуже дієві.

Не оминув заступник керівника правоохоронного відомства й питання забезпечення охорони громадського порядку під час масових заходів, яке є важливою складовою роботи міліції. Він звернув увагу учасників відеоконференції на те, що кількість таких велелюдних зібрань за останні роки збільшилася. 2003-го відбулося 66 тис. масових заходів, у яких загалом взяли участь майже 46 млн осіб, а торік – 236 тис. зібрань за участю 95 млн осіб.

Віктор Ратушняк зазначив, що лише за перше півріччя 2013-го в Україні відбулося вже 116 тис. масових заходів, в яких взяли участь майже 47 млн осіб. Під час їхнього проведення охорону громадського порядку забезпечували близько 450 тис. працівників міліції: 

– За цей період стосовно 78 правопорушників складено адміністративні протоколи за ст. 185-1 КУпАП, 31 особу суд притягнув до адміністративної відповідальності. Часто учасники акцій вдаються до протиправних дій, порушуючи права й свободи інших людей. Одна з основних проблем у забезпеченні охорони громадського порядку на велелюдних зібраннях – відсутність нормального законодавчого врегулювання порядку їхнього проведення.

Віктор Ратушняк також наголосив, що впродовж трьох місяців з початку року на території України тривала операція «Візит», під час якої дільничні відвідували громадян, що проживають на території їхнього обслуговування, вручали їм візитні картки зі своїми контактними даними, зокрема номером мобільного телефону. На білбордах і сітілайтах, у приміщеннях органів місцевого самоврядування теж була розміщена інформація про дільничних. Крім того, контактні дані дільничних можна знайти на всіх сайтах обласних підрозділів та на центральній сторінці сайту МВС у рубриці «Ваш дільничний».

– Під час «Візиту» дільничні інспектори міліції відвідали понад 14 мільйонів осель громадян, зокрема в сільській місцевості – більш як 6 мільйонів, – зазначив Віктор Ратушняк. – Громадянам вручили понад 16 мільйонів візиток та майже 11 мільйонів пам’яток профілактичного змісту. Вартові порядку завітали до 3,5 мільйона пенсіонерів та літніх людей. За час проведення заходу встановлено понад 11 тисяч осіб, які вчинили кримінальні правопорушення, затримано 446 осіб, оголошених у розшук, та перевірено 346 тисяч осіб, що перебувають на профілактичних обліках органів внутрішніх справ.

Зофія ТИЧЕНКО, м. Київ. 

Фото Дмитра БАТИРЕНКА

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті