П'ятниця, 11 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Хай-тек
14/08/2013 13:14

Правоохоронці зупинили інтернетзбоченця

У Донецькій області під час моніторингу національного сегменту мережі Інтернет працівники Управління по боротьбі з кіберзлочинністю виявили на одному з відомих сайтів оголошення про реалізацію пор­нографії за участю дітей. Завдяки проведенню низки слідчо-оперативних заходів зловмисника затримали та повідомили йому про підозру у вчиненні злочину.

– На одному з сайтів, у розділі продажу відео- та аудіопродукції, наші працівники виявили оголошення про продаж дисків із дитячою порнографією, – розповідає начальник УБК главку Андрій Нєбитов. – Інформацію внесли в ЄРДР, і слідчі ГУМВС в оперативному супроводі працівників УБК розпочали досудове розслідування. Проведена комп’ютерна розвідка дала нам змогу встановити особу, причетну до вчинення цього злочину. Зловмисником виявився житель Полтавщини.

Чоловік, після перерахування на його кредитну картку 100 гривень, надавав замовникові посилання з паролем для доступу до архіву з дитячою «полуничкою» або відповідний диск. Правоохоронцям стало відомо про кілька транзакцій по карті підозрюваного. За словами Андрія Нєбитова, нині встановлюють осіб, що мали контакт зі зловмисником. До речі, з-поміж них були і ті, хто пропонував свої «артистичні» здібності в зйомках порнографії.

Підозрюваного затримали донецькі вартові порядку, під час санкціонованого обшуку в нього вилучили комп’ютер і цифрові носії з інформацією, що містить ознаки порнографії за участю дітей, та інші дані, які підтверджують його злочинну діяльність. Усе вилучене передано на комп’ютерно-технічну експертизу для визначення кваліфікації злочину. Нині фігурантові інкримінують ч. 4 ст. 301 КК України (ввезення, виготовлення, збут, поширення творів, зображень або інших предметів порнографічного змісту, що містять дитячу порнографію). Це передбачає покарання від 5 до 10 років позбавлення волі. Якщо дії зловмисника перекваліфікують на ч. 5 цієї ж статті (дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб), йому загрожуватиме від 7 до 12 років позбавлення волі.

Сам молодик запевняє: він не знав, що порушує закон, просто хотів підзаробити.

За словами підполковника міліції Нєбитова, слідству доведеться добряче попрацювати, адже належить встановити, де відбувалися зйомки – у нашій країні чи за кордоном, – чи брав участь підозрюваний у їхньому проведенні, тобто перевірятимуть його спосіб життя, коло знайомств тощо. Також необхідно встановити особи всіх учасників зйомок – і дітей, і дорослих, які здійс­нювали насильство над ними. Під час досудового розслідування українські правоохоронці співпрацюватимуть з іноземними колегами.

Ірина ГРИНОВЕЦЬКА, Донецька обл.

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті