Субота, 12 грудня
громадсько-правовий тижневик
Тижневик « Іменем закону » та додаток « Моменти »
представляють об'єднане інтернет-видання imzak.org.ua
Рубрики Усі рубрики
Служба
20/07/2013 18:06

Досвід, Сила й Оперативність на сторожі індустріальної «твердині»

Найсхіднішим українським тереном, заколиханим степовим вітром під шурхіт висохлої ковили, де ще два століття тому малолюдне Дике поле цнотливо очікувало, доки люди звернуть увагу на його багатющі надра, є Луганщина. Нині це край, що з-поміж найперших дав початок промисловій революції, індустріалізації України. Вугілля й чорноземи, оздоблювальні та будівельні матеріали склали той промислово-аграрний «підмурок», на якому зростав комплекс місцевої  економіки.

За безпеку треба платити. За її відсутність – розплачуватися

Розбудова різногалузевої ре­гіо­наль­ної економіки останніми десятиліттями повсякчас ставила перед владою, керівництвом підприємств та організацій завдання якомога краще зберегти від кримінальних зазіхань здобуте важкою працею кількох поколінь національне багатство. Звісно, особливе місце в цьому промисловому ре­гіоні завжди належало охоронній діяльності. Опіка ж за її найвідповідальніший сектор лягла на плечі працівників позавідомчої охорони, згодом – підрозділів ДСО.

Як і в інших наших індустріальних «твердинях», витоки створення й розвитку структури сучасної Державної служби охорони Луганської області виходять із позавідомчої зовнішньої сторожової охорони, перший відділ якої з’я­вився тут 1953-го. Попри те, що тоді не вистачало кваліфікованих кадрів, спеціальних авто, надійного радіозв’язку, а засоби сигналізації були доволі примітивними, навіть кустарними, за понад шість десятиліть ця служба на Луганщині змогла пережити всі труднощі становлення й нині є надійним, чудово технічно оснащеним партнером будь-кого, кому знадобиться високопрофесійний охоронний сервіс. У ДСО є найголовніше – усталені традиції, унікальний історичний досвід трансформації організації, що об’єдну­вала звичайних сторожів зі свистками та рушницями й без належного забезпечення, зокрема нормативного, у структуру з повноваженнями правоохоронного органу, якому держава делегувала обо­в’язок і право повноцінно протидіяти злочинності. Нині УДСО при ГУМВС України в Луганській області, до складу якого входить 12 відділів у райцентрах, спец­підрозділ «Титан», здатне створити всі умови для надійного захисту майнових інтересів фізичних та юридичних осіб. Також функ­ціонує 10 пунктів централізованого спостереження, підрозділ цивільної охорони. Щодоби в краї заступає на службу більше як 100 працівників Державної служби охорони, зокрема бійців мобільних груп швидкого реагування на сигнали тривоги з охоронюваних об’єктів. Громадськість уже звикла до облаштування у велелюдних місцях кнопок швидкого виклику міліції.

У регіоні під опікою міліції охорони, що об’єднує понад 760 працівників, нині перебуває більш як 10 тис. об’єктів, зокрема майже 6 тис. квартир громадян і 3 тис. окремих приміщень. До ре­чі, завдяки проведенню соціальних акцій «Квартира під охорону», клієнтами ДСО щороку стають понад 500 власників таких об’єктів. Лише 2012-го безпосередньо працівники цієї міліцейської служби змогли розкрити 577 злочинів. Про успіхи підрозділу, славну минувшину та героїв розповідає музейна експозиція Управління. Серед експонатів – прошитий кулями чохол від бронежилета сержанта міліції Луганського МВ ДСО Євгена Межинського, який затримав озброєного лиходія, що намагався пограбувати філію банку «Фінанси та кредит». Зловмисник стріляв у правоохоронця, але того врятував засіб індивідуального захисту. А от у червні 2003-го біда спіткала молодшого сержанта Костянтина Запорожця, кінолога групи затримання ПЦО ДСО при Рубежанському МВ. Він загинув 20-літнім, затримуючи озброєних розбійників. Про трагедію нагадує чохол від пробитої кулею каски, що також тепер експонується в музеї.

«Ми повинні на прикладі таких героїв виховувати сучасних бійців та спеціалістів ДСО, адже професія охоронця ризикова, без корпоративного духу в ній чогось значного досягти неможливо, – говорить начальник УДСО Лу­ганської області Андрій Балик. – Недаремно кажуть: щоб пізнати сучасне й запланувати майбутнє, необхідно звернутися до минулого. У серпні 1994 року під час виконання завдання із супроводу коштовного вантажу загинув лейтенант міліції Михайло Радченко. 1996-го в Новосибірську на луганських «титанівців», які супроводжували коштовний вантаж, напали рекетири із Самари й дістали гідну відсіч. А 2001-го наші бодігарди, охороняючи народного депутата України, виявили вибуховий пристрій із годинниковим механізмом. Завдяки своєчасним та умілим діям «пекельна машинка» не спрацювала.

У 1990-і чимало підприємств пережило стагнацію, особливо в провінції, припинили діяльність навіть банківські філії. Зрозуміло, що значно скоротилася й мережа відділів ДСО: залишився один у Страбільську. Переконаний: ми маємо активно освоювати нішу з надання охоронного сервісу для приватних осель громадян. Це не тільки площина розвитку та прибутку, а й серйозний важіль профілактики злочинності. Але потрібно застосовувати креативні засоби переконання потенційних клієнтів. Однієї інформації про те, що із зареєстрованих за перші чотири місяці 2013-го в регіоні чотирьох тисяч крадіжок на підопічних нам об’єктах не сталося жодної, уже замало. Тому нині працюємо над активною регіональною рекламною кампанією, бо маємо перспективні теми для розвитку.

 

Як казав Вінстон Черчилль, «за безпеку треба платити, а за її відсутність – розплачуватися». Проте люди почасти ще вагаються, коли їм кажеш: щоб обладнати будинок сигналізацією, треба витратити приблизно 3-4 тис. гривень. Це перший і найбільший платіж, а далі сплачуватимете ненабагато більше, аніж за послуги кабельного телебачення чи користування Інтернетом. Українцям варто знати: двері, хай і броньовані, вашої квартири домушник-профі відчинить за 30 секунд. В оселі він перебуватиме від 3 до 5 хвилин, упродовж яких зможе взяти безліч цінностей, що зазвичай зберігають у передбачуваних місцях».

Геннадій КАРПЮК, «ІЗ».

Фото Олега ПЕРЕВЕРЗЄВА

друкувати

Коментарi

Усі коментарі
Додати коментар

Інші статті